Onderzoek over Mondzorg

Teveel mensen mijden de tandarts of de mondhygiëniste, met alle mogelijke schadelijke gevolgen in de toekomst van dien. Het is daarom tijd dat er nationaal in kaart wordt gebracht hoeveel mensen geen mondzorg krijgen en wat daarvan de oorzaak is.

Dat concludeert Patiëntenfederatie Nederland naar aanleiding van een onderzoek onder het eigen panel naar gebruik van mondzorg. Bijna een op de tien mensen die meededen heeft in de afgelopen twee jaar geen mondzorg gehad. Ze durfden niet naar de tandarts, waren bang voor corona of konden het geld niet missen, zo geven ze aan in het onderzoek.

In juli 2021 is onderzocht wat de ervaringen zijn van patiënten met behandelingen in de afgelopen twee jaar bij de tandarts of andere behandelaar die mondzorg verleent. Zoals een mondhygiënist, orthodontist, kaakchirurg of tandprotheticus. Worden mensen nu goed geïnformeerd over de behandeling die zij krijgen en ook over de daaraan verbonden kosten? Wordt de keuze voor een behandeling in samenspraak met de patiënt gemaakt?

Aan het onderzoek deden bijna 9.600 mensen mee.

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!