Onderzoek naar ervaringen met voetzorg

We waren benieuwd naar je ervaringen met zorg voor je voeten. Hoe ga je om met je voeten, heb je wel eens voetklachten en heb je daarvoor ook zorg nodig (gehad)? Voetproblemen kunnen je flink hinderen en aanleiding zijn voor andere problemen. Ook mensen die in een rolstoel zitten, kunnen hier veel hinder van ervaren. Bij voetproblemen kan het gaan om mildere voetproblemen zoals blaren, schimmel, eelt of kloven, die je vaak zelf kunt verzorgen. Maar het kan ook gaan om ernstigere voetproblemen als diabetische en reumatische voeten, een vergroeiing van de grote teen, een doorgezakte voorvoet, langdurige hielklachten of een aangeboren afwijking waarvoor je wel vaak zorg nodig hebt.

In totaal hebben 8.727 mensen deelgenomen aan dit onderzoek. Hiervan gaven 5.579 (64%) deelnemers aan voetproblemen te hebben gehad in de afgelopen twee jaar. Dit is de doelgroep van het onderzoek. Veel problemen verhelpen mensen zelf met bijvoorbeeld zelfzorgmiddelen of een andere schoenkeuze. Maar dat is geen optie voor als er een complexere gezondheidssituatie speelt, zoals diabetes, reuma, neuropathie, zenuwpijn en vergroeiingen.

Over het algemeen zijn deelnemers tevreden over de voetzorg. Maar er liggen ook verbeterkansen. Zoals goede en betrouwbare informatie over wat je zelf kan doen en de hulpmiddelen daarbij. Maar zeker ook goede informatie over de vergoeding van voetzorg, meer eenvoud in de regels, en meer aanvullende verzekeringen met vergoeding voor voetzorg.

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!