Onderzoek zorgverzekering kiezen

De Patiëntenfederatie wilde graag jouw ervaringen horen over het kiezen van je zorgverzekering het afgelopen jaar. We zijn inmiddels op weg in 2023 en het overstapmoment voor je zorgverzekering is voorbij. Misschien was het aanbod van je zorgverzekeraar voor jou aanleiding om naar andere zorgverzekeringen te kijken en ben je overgestapt. Misschien vond je het aanbod juist prima en heb je er verder niets mee gedaan. Het kan ook zijn dat je alleen iets wilde veranderen in je bestaande verzekering. Of dat je op zoek ging naar hoe het zit met de vergoeding van zorg die wel of juist niet is gecontracteerd. Of dat je door de stijgende kosten op zoek bent gegaan naar een goedkopere zorgverzekering.

De informatie vanuit verzekeraars en zorgaanbieders richting patiënten over welke zorg in welke polis vergoed wordt, schiet tekort. Dat concludeert Patiëntenfederatie Nederland na een onderzoek onder ruim 12.000 respondenten uit haar Zorgpanel: “Het is voor veel patiënten een black box om tot de juiste informatie te komen, met soms onverwachte zorgkosten tot gevolg. Voorbeelden daarvan zijn er inmiddels eindeloos,” aldus Dianda Veldman, directeur-bestuurder van Patiëntenfederatie Nederland.

Veel mensen zijn niet op de hoogte dat hun verzekeraar geen contract heeft met hun zorgverlener, blijkt uit het onderzoek. Zo geldt dit voor bijna de helft (49%) van de respondenten die de afgelopen jaren naar een niet-gecontracteerde medisch specialist, wijkverpleegkundige of zorgverlener binnen de GGZ ging. 44% van hen kreeg dit pas te horen toen de zorg al bezig was, 35% toen de zorg al was afgerond. Een aanzienlijk deel van hen zou een andere keuze gemaakt hebben als ze dit van te voren wel hadden geweten: “Maar als je niet weet dat dit risico er is en je het dus zelf niet checkt bij je verzekeraar, start de aanbieder de behandeling vaak gewoon,” aldus Veldman. “Achteraf kunnen patiënten dan onverwacht een rekening op de deurmat krijgen. Dat is niet hoe dit systeem zou moeten werken.”

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!