Bezoek aan zorgverlener kan leiden tot onverwachte rekening

Mensen die een bezoek brengen aan een zorgverlener krijgen daarna soms een rekening die ze niet hadden verwacht. Dat blijkt uit een kortlopend onderzoek van Patientenfederatie Nederland waaraan bijna 7000 mensen meewerkten.

Zij kregen de vraag of ze wel eens een rekening kregen die ze deels of helemaal zelf moesten betalen na een bezoek aan een zorgverlener. Net niet de helft van de mensen zegt dat dit wel eens is gebeurd. Van de groep die zo’n onverwachte rekening kreeg, zegt bijna zestig procent dat dit niet was omdat er nog een eigen risico moest worden betaald. Wat wel de reden voor de rekening was, is voor veertig procent volstrekt onduidelijk. De anderen zeggen dat ze een eigen bijdrage moesten betalen of dat de geleverde zorg niet meer in het pakket zat.

ZorgkostenWiepGeen contract
Zes procent van de mensen die de kosten niet vergoed kregen, zegt dat dit komt omdat de zorgverlener geen contract had met de zorgverzekeraar.

Zorgverlener moet waarschuwen
Aan iedereen die meedeed aan het onderzoek is ook gevraagd wie de patiënt moet vertellen over mogelijke kosten. Daarbij konden mensen meer dan één keuze aangeven.

Van alle ondervraagden vindt een overgrote meerderheid (72 procent) dat de zorgverlener die zorg biedt of medicijnen voorschrijft de patiënt moet vertellen dat hij de kosten mogelijk niet krijgt vergoed. En anders moet in ieder geval de zorgverzekeraar die informatie geven, vindt nog eens 41 procent. Een klein deel van de ondervraagden (12 procent) vindt dat de patiënt zelf moet uitzoeken of hij de zorg wel of niet krijgt vergoed.

Leeftijd speelt een rol
Uit het onderzoek blijkt dat leeftijd, opleiding en gezondheid een rol spelen bij de keuzes die mensen maken. Jongeren weten minder goed dan ouderen waarom iets niet wordt vergoed. En ze vinden het belangrijk dat zorgverleners hen informeren over eventuele kosten.
Mensen met een hogere opleiding weten vaak beter dan anderen waarom ze zelf iets moeten betalen aan de geleverde zorg. Ook vinden zij vaker dat mensen zelf moeten uitzoeken of iets wordt vergoed.

Chronisch zieken willen meer dan mensen zonder chronische aandoening door de zorgverlener worden geïnformeerd over eventuele bijkomende kosten.

Werk aan de winkel
Patiëntenfederatie Nederland is verbaasd over de uitkomsten van het onderzoek. Ze wil met zorgverleners en zorgverzekeraars bekijken hoe de informatie voor patiënten beter kan, opdat minder mensen met een onverwachte rekening te maken krijgen. Daarbij wordt ook gekeken naar de rol van de patiënt zelf.

> Bekijk hier de onderzoeksresultaten

Startschot beter vindbare en betrouwbare medicijninformatie gegeven
ZorgKrant, 16 november

Driejaarlijkse audit voor huisartspraktijk een feit
Medisch Contact, 15 november

Nederlanders gooien voor miljoenen aan medicijnen weg – vanaf 6:49
NH Nieuws, de Peiling, 14 november

Patiënt actief betrekken bij de eerstelijnzorg
ZorgKrant, 13 november

Gemaakte zorgkosten in 2018 moeten betalen over 2017, mag dat?
Radar, 12 november

Weinig inzicht in kwaliteit van zorg in wijkverpleging
ZorgKrant, 8 november

„Hier ist man zurückhaltender“