Handreiking voor toegankelijke digitale zorg gepubliceerd

Digitale zorg werkt pas goed als deze toegankelijk is ontworpen en gebouwd. Daarom presenteren patiënten- en gehandicaptenorganisaties tijdens de opening van de e-healthweek 2019 een handreiking voor het ontwerpen en bouwen van toegankelijke digitale zorg.

De patiëntenorganisaties Ieder(in), MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid, Oogvereniging, PGOsupport en Patiëntenfederatie Nederland ontwikkelden samen de handreiking ‘Samenwerken met patiënten = digitale zorg voor iedereen toegankelijk’. Het biedt een praktisch stappenplan, praktijkvoorbeelden en aanbevelingen voor het succesvol ontwikkelen van toegankelijke en goed bruikbare digitale zorgomgevingen. De informatie is bedoeld voor opdrachtgevers, financiers, projectleiders, zorgverleners, ICT-ontwikkelaars en patiëntvertegenwoordigers.

Digitale toegankelijkheid is digitale informatie voor iedereen

Brochure toegankelijkheid klPatiënten gebruiken alleen digitale zorg als ze deze nuttig, gebruiksvriendelijk en veilig vinden. Voor het succes van digitale zorg is het daarom cruciaal hen vanaf het begin van de ontwikkeling te betrekken. In de praktijk is dat lang niet altijd vanzelfsprekend, met het risico dat digitale zorg niet aansluit bij de behoefte van patiënten en ook niet gebruikt wordt.

Digitale toegankelijkheid gaat over toegang tot digitale informatie en diensten voor iedereen. Mensen met een functiebeperking moeten digitale omgevingen zoals websites, portalen en apps even goed kunnen gebruiken als mensen zonder beperking. Om informatie en diensten goed toegankelijk te maken, houd je rekening met alle vormen van tijdelijke en blijvende beperkingen bij zien, bewegen, horen, begrijpen of verwerken van informatie.

WCAG is standaard in de zorg

Voor digitale toegankelijkheid bestaan internationale richtlijnen, zoals de WCAG. Het Informatieberaad Zorg besloot eind 2018 deze richtlijnen als standaard op te nemen in de basisinfrastructuur van de zorg. Het Informatieberaad Zorg is een bestuurlijke samenwerking tussen deelnemers uit het zorgveld en het ministerie van VWS over onder meer digitale toegankelijkheid.

Nu het gebruik van WCAG standaard is, betekent het dat alle digitale zorginformatie van zorgaanbieders, zorgverzekeraars en ministerie van VWS voor iedereen toegankelijk en bruikbaar moet zijn. Zorginstellingen en verzekeraars vragen hun leveranciers om bij het bouwen en onderhouden van digitale zorgplatforms aan te sluiten bij de richtlijnen.

E-healthweek

Handreiking

De handreiking ‘Samenwerken met patiënten = digitale zorg toegankelijk voor iedereen’ werd op maandag 21 januari door Bart Borsje van de Oogvereniging overhandigd aan Erik Gerritsen, Secretaris Generaal van het ministerie van VWS. Dit gebeurde bij de opening van de e-healthweek in Den Haag. Tijdens de e-healthweek 2018 publiceerden patiëntenorganisaties de handreiking voor patiëntenparticipatie bij de ontwikkeling van digitale zorg.

> Download hier de handreiking voor toegankelijke digitale zorg (jan, 2019)
> Download hier de handreiking voor patiëntenparticipatie bij de ontwikkeling van digitale zorg (jan, 2018)

Krappe voldoende voor kwaliteit van leven
Zorg&Welzijn, 28 mei

Overheid is grip op geneesmiddelenvoorziening kwijt
NPO radio 1, 17 mei

Mijnkwaliteitvanleven.nl: kwaliteit van leven opnieuw krappe voldoende
Medicalfacts, 16 mei

Kwaliteit van leven opnieuw krappe voldoende
EZpress, 15 mei

Kwaliteit van leven opnieuw krappe voldoende
Medical Facts, 15 mei

Hoe gaat de zorg de volgende coronafase in?
De ochtend van 4 – Radio 4, 8 mei

Methodiek voor het ontwikkelen van praatkaarten beschikbaar
ZorgKrant, 7 mei

Methodiek voor het ontwikkelen van praatkaarten beschikbaar
ZorgKrant, 7 mei

Risico's van de versoepeling van de coronaregels voor het opstarten van de reguliere zorg - vanaf 15:10
Goedemorgen Nederland, 7 mei

Covid-19; wat is de impact op uw Wmo-cliënten?
Binnenlands Bestuur, 1 mei

Digitale zorg: ook na corona
Skipr, 28 april

Vaker 'nee' zeggen tegen dure medicijnen? Een slecht plan vindt de Patiëntenfederatie
1Vandaag, 23 april

'Patiënten betalen honderden euro’s extra door corona’
BNR-radio, 22 april

Impact uitgestelde zorg blijft voorlopig voelbaar
ICT&Health, 20 april

Hoe starten we de reguliere zorg weer goed op?
RTL-Nieuws, 20 april

Over het opstarten van de reguliere zorg
Radio1Journaal, vanaf 8.00 uur, 20 april

Veel thuiszorg stopgezet uit vrees voor corona