Laat verzekerde meebeslissen over inkoop van zorg

Mensen met een zorgverzekering moeten kunnen meebeslissen over de inkoop van zorg door hun zorgverzekeraar. Die inspraak moet niet alleen gaan over de zorginkoop, maar ook over het polisaanbod en de dienstverlening van de zorgverzekeraar. En dat moet niet alleen bij de verzekerdenraad liggen. Verzekerden, ervaringsdeskundigen en patiëntorganisaties moeten ook betrokken worden.

lr verzekering 7575Dat schrijven de samenwerkende patiëntorganisaties Patiëntenfederatie Nederland, Ieder(in) en het Landelijk Platform GGz in een brief aan de Tweede Kamer. Die vergadert woensdag over de zorgverzekering.

In de brief stellen de drie organisaties dat zorgverzekeringen toegankelijk, begrijpelijk en betaalbaar moeten zijn voor verzekerden. Een prijsverhoging van bijna een tientje per maand hoort daar niet bij. “Voor mensen die regelmatig zorg nodig hebben, voelt dit als een koude douche. Helaas prikkelt dit mensen ook om naar goedkope polissen uit te kijken. De vraag of die polis past, raakt op de achtergrond”, aldus de brief.

> Lees hier de brief van de samenwerkende patiëntorganisaties