Meer onderzoek naar levenskwaliteit en maatschappelijke participatie patiënten

Patiëntenorganisaties en verschillende patiënts experts hebben de kennisagenda ‘Onderzoek voor en door patiënten’ ontwikkeld. De thema’s op de agenda richten zich op hoe patiënten een grotere kwaliteit van leven kunnen krijgen en meer maatschappelijk mee kunnen doen.
De agenda is 6 oktober gepresenteerd tijdens de Dag van de wetenschap in het UMC Amsterdam.

KennisagendaEen kennisagenda is een gezamenlijke lijst belangrijke thema’s van diverse partijen. De partijen geven hiermee aan verder onderzoek te willen naar de thema’s op de agenda.

Onderzoek voor en door patiënten

De kennisagenda ‘Onderzoek voor en door patiënten’ sluit aan op de visie van Patiëntenfederatie Nederland: ‘Meer mens, minder patiënt’. Mensen met geestelijke of lichamelijke problemen en aandoeningen willen graag dat hun aandoening en de gevolgen daarvan worden erkent. Ook vinden zij een goede kwaliteit van leven en zoveel mogelijk meedraaien in de maatschappij belangrijk.

Agenda beantwoordt twee vragen

Om te weten waar patiënten onderzoek naar zouden willen, is er een vragenlijst onder patiënten uitgezet. Bij patiëntenorganisaties en in de focusgroepen die in de afgelopen twee jaar zijn georganiseerd. De set thema’s die hieruit kwamen, vormen de kennisagenda ‘Onderzoek voor en door patiënten’. De hoofdvragen van de vragenlijst waren:

1. Waar willen patiënten meer over weten voor een grotere kwaliteit van leven?
2. Wat is er voor patiënten nodig om hun eigen leven en aandoening te managen en maatschappelijk actief te zijn?

Samenwerking met organisaties en patients experts

Patiëntenfederatie Nederland, MIND, PGO-Support, Stichting hersenletsel.nl en Stichting Mijn Data Onze Gezondheid (coördinator) werkten voor deze kennisagenda samen. Ook droegen diverse onafhankelijke patients experts met kennis van Patient Public Involvement (PPI) bij. De samenwerking vond plaats in het kader van de ‘Patiëntentafel’, georganiseerd door ZonMw en Topsector LSH in 2018 en 2019.

> Bekijk hier de kennisagenda ‘Onderzoek voor en door patiënten’

> Zie ook het nieuwsbericht hierover op de site van ZonMw

Krappe voldoende voor kwaliteit van leven
Zorg&Welzijn, 28 mei

Overheid is grip op geneesmiddelenvoorziening kwijt
NPO radio 1, 17 mei

Mijnkwaliteitvanleven.nl: kwaliteit van leven opnieuw krappe voldoende
Medicalfacts, 16 mei

Kwaliteit van leven opnieuw krappe voldoende
EZpress, 15 mei

Kwaliteit van leven opnieuw krappe voldoende
Medical Facts, 15 mei

Hoe gaat de zorg de volgende coronafase in?
De ochtend van 4 – Radio 4, 8 mei

Methodiek voor het ontwikkelen van praatkaarten beschikbaar
ZorgKrant, 7 mei

Methodiek voor het ontwikkelen van praatkaarten beschikbaar
ZorgKrant, 7 mei

Risico's van de versoepeling van de coronaregels voor het opstarten van de reguliere zorg - vanaf 15:10
Goedemorgen Nederland, 7 mei

Covid-19; wat is de impact op uw Wmo-cliënten?
Binnenlands Bestuur, 1 mei

Digitale zorg: ook na corona
Skipr, 28 april

Vaker 'nee' zeggen tegen dure medicijnen? Een slecht plan vindt de Patiëntenfederatie
1Vandaag, 23 april

'Patiënten betalen honderden euro’s extra door corona’
BNR-radio, 22 april

Impact uitgestelde zorg blijft voorlopig voelbaar
ICT&Health, 20 april

Hoe starten we de reguliere zorg weer goed op?
RTL-Nieuws, 20 april

Over het opstarten van de reguliere zorg
Radio1Journaal, vanaf 8.00 uur, 20 april

Veel thuiszorg stopgezet uit vrees voor corona