Pleidooi voor een ouderenvriendelijke samenleving

Initiatieven en projecten voor ouderen zijn vaak versnipperd en soms teveel gericht op specifieke aandoeningen. Ruim twintig partijen richten zich daarom op meer samenhang en op welbevinden, zelfredzaamheid en wensen van ouderen. Met hun Pleidooi voor een ouderenvriendelijke samenleving dat zij gisteren presenteerden, jagen de partijen samen de beweging naar zo’n samenleving aan.

DiandaHugoManonPleidooi1klNamens de coalitie overhandigden Dianda Veldman, directeur Patiëntenfederatie Nederland, en Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB, het pleidooi aan de minister van VWS Hugo de Jonge.

Volgens Dianda Veldman is het pleidooi uniek: 'Meer dan twintig organisaties die een samenhangende visie hebben ontwikkeld over een ouderenvriendelijke samenleving. Dat is een signaal waaraan de politiek niet voorbij kan gaan. Hier zeggen ouderen en allen die daar bij betrokken zijn waar volgens hen de prioriteiten moeten liggen.

Manon Vanderkaa van KBO-PCOB voegt toe: 'Ouderen mogen van deze samenleving en dus ook de overheid verwachten dat zij gehoord worden; dat hun wensen en zelfredzaamheid gezien worden. En als het echt niet meer kan, dat dan ook het vangnet goed en warm is. Deze coalitie zet een beweging in. En we hopen dat Den Haag meebeweegt.'

Minister De Jonge zei bij de overhandiging dat er veel herkenbare zaken in het pleidooi staan. Hij ziet het pleidooi als een onderbouwing van het kabinetsbeleid. Aandacht voor de positie van kwetsbare ouderen is goed, aldus De Jonge.

Concrete acties van de overheid
De coalitie voor een ouderenvriendelijke samenleving versterkt zelf de beweging naar een ouderenvriendelijke samenleving door bestaande kennis, projecten en programma’s te verbinden. Om de samenleving echt ouderenvriendelijk te maken, is meer nodig. In het pleidooi vragen de partijen landelijke en lokale overheid om concreet in te zetten op aandacht, tijd en passende zorg; informele zorg; samenhang en afstemming; woonaanbod. Deze acties komen uit het Rapport kwetsbare ouderen, dat Patiëntenfederatie Nederland in het voorjaar 2017 heeft opgesteld, in samenwerking met de coalitie. Het rapport is gebaseerd op een meldactie onder ouderen, hun naasten en hulpverleners.

> Bekijk hier het Pleidooi voor een ouderenvriendelijke samenleving

De organisaties die samen de coalitie vormen
ActiZ, Alzheimer Nederland, BTN, CNV Zorg & Welzijn, Fysiotherapeuten NVFG net, InEen, KBO-PCOB, KNMP, KNVG/ NVOG, Laego, LHV, Mezzo, Nederlandse Patiënten Vereniging, Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, Osteoporose Vereniging, Parkinson Vereniging, Patiëntenfederatie Nederland, Per Saldo, Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland, V&VN, Zorgbelang Nederland

Krappe voldoende voor kwaliteit van leven
Zorg&Welzijn, 28 mei

Overheid is grip op geneesmiddelenvoorziening kwijt
NPO radio 1, 17 mei

Mijnkwaliteitvanleven.nl: kwaliteit van leven opnieuw krappe voldoende
Medicalfacts, 16 mei

Kwaliteit van leven opnieuw krappe voldoende
EZpress, 15 mei

Kwaliteit van leven opnieuw krappe voldoende
Medical Facts, 15 mei

Hoe gaat de zorg de volgende coronafase in?
De ochtend van 4 – Radio 4, 8 mei

Methodiek voor het ontwikkelen van praatkaarten beschikbaar
ZorgKrant, 7 mei

Methodiek voor het ontwikkelen van praatkaarten beschikbaar
ZorgKrant, 7 mei

Risico's van de versoepeling van de coronaregels voor het opstarten van de reguliere zorg - vanaf 15:10
Goedemorgen Nederland, 7 mei

Covid-19; wat is de impact op uw Wmo-cliënten?
Binnenlands Bestuur, 1 mei

Digitale zorg: ook na corona
Skipr, 28 april

Vaker 'nee' zeggen tegen dure medicijnen? Een slecht plan vindt de Patiëntenfederatie
1Vandaag, 23 april

'Patiënten betalen honderden euro’s extra door corona’
BNR-radio, 22 april

Impact uitgestelde zorg blijft voorlopig voelbaar
ICT&Health, 20 april

Hoe starten we de reguliere zorg weer goed op?
RTL-Nieuws, 20 april

Over het opstarten van de reguliere zorg
Radio1Journaal, vanaf 8.00 uur, 20 april

Veel thuiszorg stopgezet uit vrees voor corona