Nieuws

Nieuws

Actuele en relevante zaken rondom de zorg en Patiëntenfederatie Nederland. Ook bereikbaar via RSS

Samenwerking cruciaal om te versnellen

 

Betere, toegankelijke en betaalbare zorg. Dat is wat het Vliegwiel voor digitale innovatie in de zorg voor ogen staat. Door succesvolle zorginnovaties op grotere schaal in te zetten, is het mogelijk dat meer mensen kunnen profiteren van e-health en digitale ondersteuning.

Vliegwiel logo compleetDe ambities sluiten aan bij de inhoud van de Kamerbrief van 18 mei. Hierin geeft de minister de voortgang aan op het gebied van e-health en zorgvernieuwing. De coalitie Vliegwiel wordt hierin als een van de acties genoemd om vernieuwing in te voeren en op te schalen.

Begin 2017 heeft Patientenfederatie Nederland het initiatief genomen tot het Vliegwiel voor digitale innovatie in de zorg. Deze Vliegwiel coalitie bestaat uit een groep eHealth voorlopers en specialisten uit zorg, industrie en beleid. Ook zorgverzekeraars doen mee aan de coalitie. Een aantal verzekeraars, waaronder Menzis en Zilveren Kruis, hebben de twee geselecteerde toepassingen van het Vliegwiel opgenomen in hun inkoopvoorwaarden. Hiermee zetten zij in op het actief contracteren van zorgaanbieders die werk maken van digitale innovaties.

Telemonitoring en keuzehulpen
Het Vliegwiel zet zich ervoor in om nieuwe digitale ontwikkelingen versneld in te voeren in de zorg. De innovaties die als eerste versneld ingevoerd worden, gaan over telemonitoring bij hartfalen en het gebruik van digitale keuzehulpen. Later komen er ook andere gebieden bij. Hiervoor ontwikkelen de partijen die samenwerken in het Vliegwiel een stappenplan.

Netwerkbijeenkomst
Samen laten deze partijen zien dat opschaling van digitale zorginnovaties mogelijk is. Het breder inzetten van succesvolle innovaties pakt goed uit voor gezondheidsbevordering, verbetering van kwaliteit van zorg en daling van zorgkosten. Op 2 juli praten zij elkaar bij tijdens een netwerkbijeenkomst in Utrecht. Deze staat open voor geïnteresseerde partijen.

> U kunt zich hier aanmelden voor deze bijeenkomst

> Kijk hier voor meer info over het Vliegwiel

In de media

Laat patiënt beslissen over inzage in medisch dossier 
Medical Facts, 18 december

Security.nl Eerste Kamer tegen inzage in medische dossiers door verzekeraars 
Security.nl, 17 december

Erkenning twee centra Deventer Ziekenhuis in nieuw topklinisch kwaliteitsregister 
Deventer Post, 17 december

Radar TV over de medicijntekorten 
(vanaf 9:20) 17 december

Je medicijn niet leverbaar? 
RadarTV – de livestream discussie na de Radar uitzending, 17 december

Diakonessenhuis zet VR-handschoen in bij genezingsproces 
ICT & Health, 17 december

Veel mensen blijven verzekeraar trouw 
ZorgKrant, 17 december

Help de dokter met een goed gesprek en de TV-Uitzending vanaf 21:42
Tijd voor MAX – Omroep MAX, 11 december