Start proef: Ervaringsdeskundige op pad met inspecteur

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onderzoekt of zij ervaringsdeskundigen kan betrekken bij het toezicht op kwaliteit en veiligheid van zorg. Als proef gaan binnenkort bij twintig bezoeken ervaringsdeskundigen mee met een inspecteur. Zij gaan op bezoek bij verpleeghuizen.

Verpleeghuiszorg klDe proef loopt van februari tot eind juli 2017. Patiëntenfederatie Nederland werft voor de IGZ ervaringsdeskundigen uit haar zorgpanel. De Patiëntenfederatie selecteert een aantal kandidaten, hieruit kiest de IGZ acht deelnemers.

Wat gaan de ervaringsdeskundigen doen?
De ervaringsdeskundigen krijgen enkele trainingsbijeenkomsten en bezoeken minimaal vier verpleeghuizen. Deze bezoeken duren ongeveer een halve dag. Tijdens de bezoeken observeren de ervaringsdeskundigen de woonomgeving. Ook praten ze met de bewoners. Na elk bezoek delen zij met de inspecteurs wat ze gezien en gehoord hebben. Aan het eind van de proef evalueert de IGZ samen met de ervaringsdeskundigen de proef.

Reactie Dianda Veldman op uitslag Tweede Kamerverkiezingen
BNR Nieuwsradio (vanaf 1.58 minuten)
16 maart 2017

Meer gebruik van e-health in de zorg
NPO Radio 5, OpenHuis (vanaf 1:45:45)
14 maart 2017

Gemeente Rotterdam wil collectieve zorgverzekering voor iedereen
Max Vandaag
10 maart 2017

Gemeente wil zorgverzekering voor alle Rotterdammers
Binnenlands Bestuur
10 maart 2017

Reactie Dianda Veldman op 'Mensen met minimum inkomen betalen minder zorgkosten'
NOS Journaal Radio 1 (uitzending 8-9 uur, vanaf 11 min.)
8 maart 2017

Patiëntenfederatie: kijk ook naar eigen bijdrage in de zorg
NOS.nl
8 maart 2017

Thuiszorg onder druk in Eindhoven: wachtlijsten ingesteld
Eindhovens Dagblad
7 maart 2017

17 organisaties starten landelijk onderzoek problemen ouderenzorg
NOS Journaal Radio 1 (uitzending 7-8 uur, vanaf 51.10 min.)
4 maart 2017