Tweede Kamer laat weer kans lopen om het eigen risico omlaag te brengen

Patientenfederatie Nederland is hevig teleurgesteld dat de Tweede Kamer opnieuw niet heeft ingestemd met verlaging of bevriezing van het eigen risico in de zorg. Een breed gedragen motie haalde het dinsdag niet.

Directeur Dianda Veldman zegt dat het onderhand niet meer is uit te leggen aan patiënten. “Op papier zijn er bijna 100 Kamerleden die het eigen risico in de zorg willen verlagen of zelfs afschaffen. Maar omdat het CDA en de ChristenUnie nu onderhandelen over een nieuw kabinet steunen zij de motie niet. En dat dan terwijl ze in hun verkiezingsprogramma’s beloofden het eigen risico aan te zullen pakken.”

TK stoelenIn theorie kan de Kamer bij de behandeling van de begroting van volksgezondheid nogmaals proberen het eigen risico omlaag te krijgen, maar de kans dat het dan wel lukt is klein. VVD en D66 voelen niets voor een verlaging. Met de steun van de beoogde regeringspartners CDA en ChristenUnie komen ze op 76 Kamerzetels, net genoeg om een verlaging tegen te houden.

Dianda Veldman: “Wij blijven zoeken naar wegen om het eigen risico verder omlaag te krijgen. En daar blijft het niet bij, want de opeenstapeling van zorgkosten voor chronisch zieken en gehandicapten moet ook worden aangepakt.”

Over de financiering van patiëntenorganisaties
NPORadio1 – 21 november - vanaf 35:30 als u het uur tussen 7 en 8 uur in de ochtend terugluistert.

Patiëntenfederatie, Actiz roepen achterban op deelname e-health week 2018

ICT&Health, 20 november

Sylvia van der Boom kreeg een boete omdat ze te ziek was om verpleegd te worden
Volkskrant, 17 november