Verhoging eigen risico is onzalig plan

Patiëntenfederatie Nederland heeft geen goed woord over voor het plan van het kabinet om het eigen risico in de zorg volgend jaar te verhogen naar 400 euro. Directeur Dianda Veldman noemt dat een onzalig plan. En bovendien maatschappelijk onaanvaardbaar.

“Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft in het verkiezingsprogramma staan dat het eigen risico omlaag moet. Ik begrijp niet hoe het kabinet dan met deze boodschap kan komen.”ManplusPapieren

Vanochtend lekte uit dat in de rijksbegroting rekening wordt gehouden met een stijging van het eigen risico in de zorg van 385 euro naar 400 euro in 2018. Ook zou de verzekeringspremie stijgen met meer dan 70 euro per jaar.

Verkeerd signaal
Patiëntenfederatie Nederland vindt dat het eigen risico omlaag moet. De federatie riep de zorgverzekeraars onlangs nog op om een groot deel van het eigen risico niet te incasseren, mocht het kabinet er niet toe komen het eigen risico te verlagen.

De patiënten roepen de Tweede Kamer op nu zelf te sleutelen aan de hoogte van het eigen risico. Dianda Veldman: “We krijgen nu al van mensen te horen dat ze maar niet meer naar de dokter gaan omdat ze bang zijn voor de kosten. Dat is een totaal verkeerd signaal.”

Doe iets aan de stapeling van kosten
Ze tekent er bij aan dat het niet alleen moet gaan om het eigen risico. Voor veel chronisch zieken, mensen met een handicap en ouderen zijn er ook nog eens grote eigen bijdrages die betaald moeten worden voor zorg en hulp. Soms tot vele duizenden euro’s toe. “Die opeenstapeling van kosten is ongewenst. Daar moeten we met zijn allen iets aan doen. Mensen moeten niet gestraft worden omdat ze ziek zijn.”

Over de financiering van patiëntenorganisaties
NPORadio1 – 21 november - vanaf 35:30 als u het uur tussen 7 en 8 uur in de ochtend terugluistert.

Patiëntenfederatie, Actiz roepen achterban op deelname e-health week 2018

ICT&Health, 20 november

Sylvia van der Boom kreeg een boete omdat ze te ziek was om verpleegd te worden
Volkskrant, 17 november