Verhoging eigen risico is onzalig plan

Patiëntenfederatie Nederland heeft geen goed woord over voor het plan van het kabinet om het eigen risico in de zorg volgend jaar te verhogen naar 400 euro. Directeur Dianda Veldman noemt dat een onzalig plan. En bovendien maatschappelijk onaanvaardbaar.

“Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft in het verkiezingsprogramma staan dat het eigen risico omlaag moet. Ik begrijp niet hoe het kabinet dan met deze boodschap kan komen.”ManplusPapieren

Vanochtend lekte uit dat in de rijksbegroting rekening wordt gehouden met een stijging van het eigen risico in de zorg van 385 euro naar 400 euro in 2018. Ook zou de verzekeringspremie stijgen met meer dan 70 euro per jaar.

Verkeerd signaal
Patiëntenfederatie Nederland vindt dat het eigen risico omlaag moet. De federatie riep de zorgverzekeraars onlangs nog op om een groot deel van het eigen risico niet te incasseren, mocht het kabinet er niet toe komen het eigen risico te verlagen.

De patiënten roepen de Tweede Kamer op nu zelf te sleutelen aan de hoogte van het eigen risico. Dianda Veldman: “We krijgen nu al van mensen te horen dat ze maar niet meer naar de dokter gaan omdat ze bang zijn voor de kosten. Dat is een totaal verkeerd signaal.”

Doe iets aan de stapeling van kosten
Ze tekent er bij aan dat het niet alleen moet gaan om het eigen risico. Voor veel chronisch zieken, mensen met een handicap en ouderen zijn er ook nog eens grote eigen bijdrages die betaald moeten worden voor zorg en hulp. Soms tot vele duizenden euro’s toe. “Die opeenstapeling van kosten is ongewenst. Daar moeten we met zijn allen iets aan doen. Mensen moeten niet gestraft worden omdat ze ziek zijn.”

NVZ: Ziekenhuizen overleggen al met patiënten over inrichting portalen
ICT&Health,19 februari

Nationale Zorgnummer in Heel Holland Zorgt
SBS6, 17 februari

Vrouw heeft liever mannelijke huisarts bij lichamelijk onderzoek
Nationale Zorggids, 16 februari

Meerderheid van de vrouwen geeft voorkeur aan huisarts van hetzelfde geslacht
NU.nl, 16 februari

Uit Libelle-onderzoek blijkt: Vrouwen stellen bezoek bij mannelijke huisarts uit door schaamte
Libelle.nl, 16 februari

Samenwerking zorgt voor betere online en offline zorg
Skipr, 15 februari

Vrouw wil vrouwelijke huisarts bij intieme klachten
AD, 15 februari

Meer dan de helft van de jonge vrouwen heeft liever een vrouwelijke huisarts
RTL-nieuws, 15 februari

Help, mijn uitslagen staan online
Skipr, 14 februari

p>Onderzoek naar invloed schooltype op vriendschappen
NOG, 7 februari

Patiënt niet betuttelen
Zorgkrant, 6 februari

Patiëntenfederatie wil uitslagen online laten inzien: 'Niet elke arts is hier blij mee'
RTL Nieuws, 2 februari

Moet patiënt uitslag ziekenhuis direct kunnen zien?
Radio 1, 2 februari

Geef patiënt de kans om een testuitslag meteen in te zien, ook al leidt dat tot verwarring
Trouw, 2 februari

‘Meer maatwerk bij inzage onderzoeksuitslagen in patiëntenportaal’