Nieuws

Nieuws

Actuele en relevante zaken rondom de zorg en Patiëntenfederatie Nederland. Ook bereikbaar via RSS

  • Home
  • Nieuws
  • Vijf ziekenhuizen kans op titel 'meest patiëntvriendelijk 2016'

Vijf ziekenhuizen kans op titel 'meest patiëntvriendelijk 2016'

 

Welk ziekenhuis wordt volgens de gebruikers van ZorgkaartNederland het meest patiëntvriendelijke ziekenhuis van 2016? En volgt daarmee het Deventer ziekenhuis op dat de titel in 2015 binnenhaalde.

Vijf ziekenhuizen maken kans op de titel Meest patiëntvriendelijke ziekenhuis. Dat zijn in alfabetische volgorde: Deventer Ziekenhuis (Deventer), Gelre Ziekenhuis (Zutphen), Ikazia Ziekenhuis (Rotterdam), Slingeland Ziekenhuis (Doetinchem) en Streekziekenhuis Koningin Beatrix (Winterswijk).

Op dinsdag 13 december aanstaande wordt bekendgemaakt wie de titel dit jaar krijgt. Dan wordt ook bekend welke kliniek de titel meest patiëntvriendelijke kliniek krijgt. Daarvoor zijn ook vijf kanshebbers, opnieuw op basis van waarderingen op ZorgkaartNederland.

BANNER ZKNL PFNLklHet zijn: Gynaecologisch Centrum Dermout en Albicher (Alkmaar), Urologenkliniek (Vleuten), Visus Oogkliniek (Rotterdam), Vrouwenkliniek Zuidoost (Amsterdam) en Zipper Clinics Enschede (Enschede).

Naast de categorie ziekenhuizen en klinieken maken we ook dit jaar het ‘Meest cliëntvriendelijke verpleeg-/verzorgingshuis bekend en de ‘Meest Patiëntvriendelijke Zorgverlener’ (individuen). De verpleeghuizen die kans maken zijn: Schutse Zorg Tholen (Sint-Anneland), Stichting WarmThuis (Oterleek), Woonzorg Flevoland (Lelystad), WVO Zorg (Vlissingen) en Zorgspectrum Het Zand (Zwolle).

Totstandkoming nominaties
Om de patiëntvriendelijkheid van ziekenhuizen, klinieken, verpleeg-/verzorgingshuizen en zorgverleners te beoordelen, zijn de waarderingen op ZorgkaartNederland gebruikt. Met de waarderingen meten we verschillende onderdelen van patiëntvriendelijkheid, zoals de informatievoorziening, de bejegening, de behandeling en de accommodatie.

Alle ziekenhuizen in Nederland met meer dan 100 waarderingen, gemeten vanaf 15 oktober 2015, deden mee aan de verkiezing van ‘Meest patiëntvriendelijke ziekenhuis’. Hierbij tellen ook de waarderingen per specialist mee. Op basis hiervan is een top vijf met genomineerden samengesteld. Als een zorginstelling meerdere locaties heeft, dan worden al deze waarderingen bij elkaar opgeteld. De bovenstaande genomineerden hebben dus met de gehele organisatie een plek veroverd in de lijst met kanshebbers voor de prijs.

Voor klinieken en verpleeg-/verzorgingshuizen gelden iets andere criteria, namelijk een minimum van 30 waarderingen gemeten vanaf 15 oktober 2015. Voor verpleeg-/verzorgingshuizen die ook thuiszorg aanbieden, zijn de waarderingen van de thuiszorg niet meegenomen in de berekening. Het aantal waarderingen voor de zorgverlener is minimaal 9 vanaf 15 oktober 2015.
Deze eerste uitslag is vastgesteld in samenwerking met marktonderzoeksbureau SAMR.

Vervolgstap in de beoordeling van de winnaars
Dit jaar is er nog een extra stap in de beoordeling van de winnaars. De genomineerden dienen de komende weken te werken aan een dossier waarin zij verantwoorden waarom zij het meest patiëntvriendelijk zijn. In het dossier geven de genomineerden antwoord op een aantal vragen. Bijvoorbeeld over hoe zij de ervaringen van patiënten op ZorgkaartNederland inzetten om de kwaliteit te verbeteren, hoe zij dit proces borgen en hoe zij draagvlak creëren om medewerkers waarderingen te laten verzamelen. Deze dossiers worden beoordeeld door een vakjury o.l.v. Dianda Veldman (directeur-bestuurder van Patiëntenfederatie Nederland).

Leden van de vakjury:

• Anja Prakken (Chronische patiënt en blogger ZorgkaartNederland)
• Jos Dekker (Voorzitter Dwarslaesievereniging)
• Josine Bensing (Hoogleraar Gezondheidspsychologie)
• Tineke Markus (Voorzitter Crohn en Colitis vereniging / CCUVN)

Voor de categorie zorgverleners kiezen we voor een andere wijze om de winnaar te bepalen. De genomineerden van deze categorie maken we bekend op 18 november. Omdat zij niet direct invloed uitoefenen op het beleid van de zorginstellingen, bepaalt de patiënt wie de meest patiëntvriendelijke zorgverlener is. Zij hoeven geen dossier aan te leveren, maar van hen maken we portretten in de vorm van een filmpje. Hierbij laten we een patiënt aan het woord die vertelt wat zijn of haar ervaring is met de desbetreffende zorgverlener. Deze filmpjes worden vervolgens verspreid via social media, zodat het publiek bepaalt wie de titel ‘Meest Patiëntvriendelijke Zorgverlener’ van Nederland krijgt. Om dit eerlijk te laten verlopen, moet men wel eerst lid worden van het Zorgpanel van Patiëntenfederatie Nederland. Op deze manier kunnen we verifiëren wie de stem heeft gegeven.

Prijsuitreiking Patiëntvriendelijkheidsprijzen
Wegens het 5-jarig jubileum van de prijsuitreiking, organiseren we dit jaar een ZorgkaartNederland Gala waar we de publieksprijzen uitreiken. Het ZorgkaartNederland Gala is op dinsdagavond 13 december en heeft plaats in Central Studios in Utrecht.

> Kijk voor meer info op ZorgkaartNederland.nl

In de media

Patient cadeau
De Kwis, VARA (vanaf 34.33 minuten)
22 april 2017

Tweede Kamerleden krijgen hun eigen patiënt
Open Huis, Radio 5
19 april 2017

Een patient cadeau voor elk nieuw kamerlid
Omroep Brabant (vanaf 9:00)
19 april 2017

Patientenfederatie geeft patienten cadeau
De ochtend van vier, Radio 4 (vanaf 1'15''20''')
19 april 2017

Een patient cadeau
Radio 1 (vanaf 53.10)
19 april 2017 

Lilian Marijnissen krijgt chronisch zieke Lies cadeau
Pauw
19 april 2017

Een patiënt 'cadeau'
Hallo Nederland (vanaf 10.25 minuten)
19 april 2017

Kamerlid krijgt patiënt cadeau: een direct lijntje met het veld
NOS
19 april 2017

Hallo Kamerlid, luister eens: 'Er is zoveel te verbeteren in de zorg'
RTL Nieuws
19 april 2017

Kamerleden kregen vandaag een bijzonder cadeau: een echte patient
Hart van Nederland (vanaf 6.45 minuten)
19 april 2017

Kamerlid voor chronisch zieke
Telegraaf
19 april 2017

Kamerleden krijgen patiënt 'cadeau' om zorgpraktijk beter te begrijpen
Volkskrant
19 april 2017

Kamerleden krijgen patiënt cadeau
RTV Rijnmond
19 april 2017

Kamerleden krijgen patiënt cadeau
RTV Utrecht
19 april 2017

Leden Per Saldo cadeau gedaan aan woordvoerder zorg SP
PerSaldo
19 april 2017

Kamerleden krijgen patient cadeau
Zorgkrant
19 april 2017

Tweede Kamerleden met zorg in pakket krijgen patient cadeau
NOS (vanaf 47.24 min)
18 april 2017

Tweede Kamer woordvoerders krijgen patiënt cadeau
Tijd voor MAX Radio
18 april 2017

Kamerleden krijgen patiënt cadeau
Nieuwsuur (vanaf 47.29 minuten)
18 april 2017

Politici krijgen patiënt als raadgeverraadgever
Leids, Haarlems en Noord-HJollands Dagblad
15 april 2017