Vliegwiel zorginnovatie krijgt vaart

Patiëntenfederatie Nederland wil dat digitale innovaties zoals digitale keuzehulpen gaan leven in elk ziekenhuis. Zij startte daarom het Vliegwiel voor digitale innovatie in de zorg. Door deze samenwerking tussen zorgaanbieders, zorgverzekeraars en leveranciers kunnen meer mensen profiteren van e-health en digitale ondersteuning. Patiënten hebben zelf ook een stem in het versnellen van innovaties.

Vliegwiel logo compleetZiekenhuizen en zorgverzekeraars onderhandelen de komende maanden met elkaar over welke zorg moet worden vergoed.

Ziekenhuizen kunnen aan de slag met de invoering van telebegeleiding bij hartfalen of digitale keuzehulpen. De vier grootste zorgverzekeraars hebben het ondersteunen van deze innovaties opgenomen in hun inkoopbeleid. De Patiëntenfederatie hoopt dat veel ziekenhuizen hier gebruik van gaan maken, zodat patiënten sneller kunnen profiteren van de innovaties.

Op dit moment maken nog maar een klein aantal patiënten met hartfalen in Nederland gebruik van telebegeleiding bij hartfalen. Door deze ‘zorg op afstand’ hoeven hartpatiënten minder vaak naar het ziekenhuis voor controles en behandelingen. Telebegeleiding draagt bij aan regie en onafhankelijkheid van de patiënt. Peter van der Hoeven weet uit eigen ervaring wat het voordeel is: “Je hoeft minder naar het ziekenhuis en het contact rondom je ziekte en gezondheid is beter: je wordt thuis gemonitord en zodra er iets van verslechtering wordt geconstateerd dan wordt je opgeroepen of op afstand geholpen.”

> Bekijk hier de blog over dit onderwerp op Digitale ZorgGids

Ook patiënten zelf hebben een rol in het invoeren van innovaties in de zorg. Zij kunnen bijvoorbeeld aan hun cardioloog vragen om gebruik te mogen maken van telebegeleiding bij hartfalen. Hetzelfde geldt voor digitale keuzehulpen. Dit zijn online programma’s die een patiënt helpen om samen met de arts tot de best passende behandeling te komen. De barrières hiervoor zijn nu flink verlaagd.

> Bekijk hier meer informatie over het Vliegwiel

Divers pleidooi voor betere, snellere uitwisseling en bescherming data
ICT&Health, 10 oktober

Patiëntenfederatie: Uitwisseling gegevens acute zorg moet beter