Vrouwelijke huisarts luistert goed, man is autoritair

Vrouwelijke huisartsen kunnen zich goed inleven in de patiënt, mannelijke zijn soms autoritair. Dat vinden ruim zevenduizend mannen en vrouwen die voor Patiëntenfederatie Nederland en het blad Libelle een vragenlijst invulden over huisartsen.

Uit het onderzoek blijkt dat de invullers denken dat er geen opvallende verschillen zijn tussen mannelijke en vrouwelijke huisartsen als het gaat om kennis, doorverwijzen en daadkracht.

ZorgplanKLMaar er is wel verschil denken de invullers als het gaat om zaken als luisteren naar de patiënt, inleven in zijn of haar situatie en een persoonlijke benadering. Dat doen vrouwen beter, denkt ongeveer een kwart van de ondervraagden. Van mannelijke huisartsen wordt gedacht dat ze autoritair zijn en snel medicijnen voorschrijven.

De Patiëntenfederatie en Libelle zetten het onderzoek uit onder het zorgpanel en de lezers van de Libelle. Uit de antwoorden blijkt dat 86 procent van de invullers nooit een voorkeur heeft uitgesproken voor een mannelijke of vrouwelijke arts. Maar als ze een voorkeur hebben gaat die in 22 procent van de gevallen uit naar een vrouw en bij 9 procent naar een man.

Opvallend is dat 38 procent van de deelnemers aan het onderzoek niet weet dat ze vrij zijn om zelf een vrouwelijke of mannelijke huisarts te kiezen. 12 procent van de deelnemers geeft aan te willen wisselen van huisarts. Van hen zegt ruim een derde dat ze wel willen wisselen, maar dat het niet kan.

> Bekijk hier de rapportage van het onderzoek

> Bekijk hier de bijlagen van de rapportage

Laat patiënt beslissen over inzage in medisch dossier
Medical Facts, 18 december

Security.nl Eerste Kamer tegen inzage in medische dossiers door verzekeraars
Security.nl, 17 december

Erkenning twee centra Deventer Ziekenhuis in nieuw topklinisch kwaliteitsregister
Deventer Post, 17 december

Radar TV over de medicijntekorten
(vanaf 9:20) 17 december

Je medicijn niet leverbaar?
RadarTV – de livestream discussie na de Radar uitzending, 17 december

Diakonessenhuis zet VR-handschoen in bij genezingsproces
ICT & Health, 17 december

Veel mensen blijven verzekeraar trouw