Verpleging en verzorging thuis

Verpleging en verzorging thuis

U  merkt dat het thuis niet meer alleen lukt. Dat u bijvoorbeeld problemen heeft met douchen. Of dat u het lastig vindt om uw medicijnen op het juiste moment in te nemen. In zulke gevallen kan verpleging en verzorging thuis een oplossing voor u zijn. Verpleging en verzorging thuis wordt ook wel wijkverpleging genoemd.

Wat en hoe

Wat is verpleging en verzorging thuis?
U merkt dat het thuis niet meer alleen lukt. Dat u bijvoorbeeld problemen heeft met douchen. Of dat u het lastig vindt om uw medicijnen op het juiste moment in te nemen. In zulke gevallen kan verpleging en verzorging thuis een oplossing voor u zijn. Verpleging en verzorging thuis wordt ook wel wijkverpleging genoemd. In de publieksversie Kwaliteitskader wijkverpleging  kunt u precies lezen welke kwaliteit verpleging en verzorging thuis mag verwachten.


Wie kunnen u helpen?
Om verpleging en verzorging thuis te regelen neemt u contact op met een wijkverpleegkundige of thuiszorgorganisatie bij u in de buurt. Er zijn verschillende partijen die u kunnen helpen bij het regelen van verpleging en verzorging thuis. Bijvoorbeeld:

  • Uw huisarts
  • Het ziekenhuis (bijvoorbeeld een transferverpleegkundige wanneer u vanuit het ziekenhuis naar huis moet maar sommige dingen niet meer zelf kunt)
  • De gemeente (bijvoorbeeld bij het Wmo-loket of het wijkteam)


Wie bepaalt of en welke hulp en/of ondersteuning u krijgt?
De wijkverpleegkundige bespreekt met u de situatie en stelt de indicatie. De indicatie bepaalt of u recht heeft op verpleging en verzorging thuis.


Kosten verpleging en verzorging thuis
Verpleging en verzorging thuis wordt vergoed vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw). Verpleging en verzorging thuis gaat niet ten koste van het eigen risico. Als u een persoonsgebonden budget (PGB) of een volledige restitutiepolis heeft, dan kunt u uit alle organisaties kiezen. Een PGB vraagt u aan bij uw zorgverzekeraar. Meer informatie over PGB vindt u op www.pgb.nl. Als u een naturapolis heeft dan is het belangrijk om uw zorgverzekeraar te vragen om een overzicht van gecontracteerde organisaties. Dit is belangrijk omdat bij een naturapolis alleen gecontracteerde zorg volledig wordt vergoed.

 

Panellid worden

Word nu ook lid van ons panel. Uw mening draagt bij aan een betere zorg. Deelname is gratis en nooit verplicht.

Aanmelden Inloggen

Vragen of klachten?

Neem contact op met het Nationale Zorgnummer. Bel 0900 2356780 (20ct/gesprek) of mail. Wij geven u onafhankelijk advies en betrouwbare informatie.

Zoek op trefwoord of thema in de Kennisbank. De meest uitgebreide Kennisbank van de zorg.

Zoek in de kennisbank