Verzekeraar mag zonder overleg kijken in dossier patiënt

Zorgverzekeraars mogen toch zonder overleg vooraf kijken in een dossier van een patiënt. Dat mag als er een verdenking is van fraude door patiënt of zorgverlener. De patiënt moet wel na de inzage worden geïnformeerd door de verzekeraar. Een meerderheid van de Tweede Kamer wees vandaag een voorstel om de patiënt voorafgaand aan inzage te informeren van de hand.

Patiëntenfederatie Nederland is teleurgesteld over de stemming in de Tweede Kamer. Directeur Dianda Veldman: “Wij vonden en vinden dat de patiënt voorafgaand aan een onderzoek moet worden geïnformeerd. Sterker nog: hij moet toestemming geven aan de verzekeraar. Jammer dat de Tweede Kamer dat niet heeft willen toestaan. Ik heb nog geen enkele reden gehoord waarom een patiënt niet vooraf om toestemming kan worden gevraagd. Wij blijven aandringen op een goede regeling. Het dossier is van de patiënt. Die bepaalt wie er in mag kijken en waarom.”

Dianda Veldman wijst er op dat uit onderzoek van de Patiëntenfederatie steeds weer blijkt dat patiënten graag meehelpen aan het onderzoek naar fraude met zorgdeclaraties. “Maar dat wil niet zeggen dat ze zomaar de boeken moeten openen. Een verzekeraar kan ook gewoon aan de patiënt vragen of het klopt dat hij in één week tachtig behandelingen heeft gehad. Daar heb je geen inzage in een dossier voor nodig.”

> Alleen patiënt bepaalt of medisch dossier mag worden ingezien

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!