Alleen patiënt bepaalt of medisch dossier mag worden ingezien

Patiënten moeten inzage in hun medisch dossier door de zorgverzekeraar kunnen weigeren. Ook als het gaat om fraudeonderzoek. Er zijn genoeg manieren voor een zorgverzekeraar om fraude te onderzoeken, zonder dat dit direct moet door in het medisch dossier te kijken.

Dat zegt directeur Dianda Veldman van Patiëntenfederatie Nederland. De Tweede Kamer vergadert vandaag over inzage in het dossier. Een meerderheid van de Kamer wil met minister Schippers dat zorgverzekeraars patiënten achteraf informeren dat ze in hun dossier hebben gekeken. Voor de Patiëntenfederatie gaat dat niet ver genoeg.

CindyDigi“Wij hebben onderzoek gedaan waaruit blijkt dat patiënten vooraf willen worden geïnformeerd. En ze willen het recht krijgen om inzage te weigeren. Patiënten werken graag mee aan fraudeonderzoek, maar dat hoeft niet per se te gaan door inzage in het dossier. Een verzekeraar kan de patiënt ook gewoon een briefje sturen en vragen of het klopt dat hij in twee dagen tijd veertig keer fysiotherapie had. Daar heb je geen dossier voor nodig”. Zegt Dianda Veldman.

De Patiëntenfederatie vindt informeren achteraf niet ver genoeg gaan. Veldman: “Patiënten geven in ons onderzoek aan dat ze betrokken willen worden bij fraudebestrijding. Geef ze dan ook die kans en die verantwoordelijkheid. Neem de patiënt serieus.”

Dianda Veldman: “Wij zijn niet bang dat fraudeonderzoek dan niet meer kan. Er is geen patiënt die het met een zorgverlener op een akkoord gooit om de verzekeraar te flessen. En als die er wel zou zijn, dan zie je dat ook niet aan het dossier, want dan staat daar gewoon in dat er inderdaad veertig keer fysio was. Er is dus geen enkele steekhoudende reden om de patiënt niet vooraf om toestemming te vragen. We hebben dit al eerder geroepen, maar kennelijk is die boodschap niet aangekomen in Den Haag. Dus nu nog maar een keer.”

> Bekijk hier het Skipr-bericht van september 2015
> Zie ook Verzekeraar moet melden dat hij in een dossier wil kijken

Mensen met een beperking participeren minder in de maatschappij
ZorgKrant, 5 december

Nieuw digitaal informatiepunt voor chronisch zieken
Telegraaf, 4 december

De ochtend van 4 met Dianda over vallen door ouderen
Radio4, 4 december

Frankelandgroep in top10 Patiëntenfederatie
Schiedam24.nl, 3 december

Deventer Ziekenhuis een van de best gewaardeerde ziekenhuizen van Nederland
RTV Oost, 3 december

SKB ‘beste ziekenhuis’ in ZorgkaartNederland Top 2019
De Gelderlander, 3 december

De #Top2019 en #10jaarZorgkaartNL in nog veel meer lokale media
Bekijk hier de link

Informatie over palliatieve sedatie moet sneller
ZorgKrant, 27 november

Geld verdienen met sporten: verzekeraar geeft geld terug als je beweegt
RTL-Nieuws, 26 november

Geld verdienen met sporten: verzekeraar geeft geld terug als je beweegt
Bright.nl, 26 november

Thuisarts.nl biedt info over vermoeidheid bij kanker
ICT&Health, 19 november

Lichaamsmateriaal meestal zonder toestemming gebruikt
Skipr, 18 november

Delen medische data voor meeste patiënten geen punt
Medisch Contact, 18 november

UMC deelt patiëntendata om zorg te verbeteren
Radar, 18 november

Met keuzehulp een weloverwogen beslissing voor verpleeghuis maken
Nationale Zorggids, 18 november

'Delen medische data voor meesten geen punt'
Leeuwarden Courant, 18 november

'Delen medische data voor meesten geen punt'
Nederlands Dagblad, 18 november

Parel voor zingeving in de palliatieve zorg voor project UMCG
Dagblad van het Noorden, 15 november

Nog veel mensen ontevreden over afhandeling klachten
Zorgkrant, 8 november

Overstappen van zorgverzekering: hoe bespaar je maximaal?
RTLZ, 8 november

Zorgverzekering 2020 kiezen? Let dan op deze 2 valkuilen bij de duurdere restitutiepolis
Business Insider, 8 november