Juiste Zorg op de Juiste Plek
Iedereen verdient zorg van de beste kwaliteit. Het liefst zo dicht mogelijk bij huis. Maar mensen willen ook zorgverleners die alles weten over hun aandoening. Als dat een minder vaak voorkomende of zeldzame aandoening is, kan het bij complexe diagnoses en behandelingen soms nodig zijn verder te reizen om passende zorg te krijgen.
De essentie van de Juiste Zorg op de Juiste Plek is duurdere zorg voorkomen, zorg dichter bij mensen thuis verplaatsen en zorg vervangen door andere zorg, zoals e-health. Dit helpt mensen beter te leven en functioneren met hun ziekte of beperking. Juiste Zorg op de Juiste Plek (JZOJP) is een initiatief van partijen in de zorg en ondersteuning. Hierbij staat het dagelijks functioneren van mensen centraal.
Zonder patiënt geen passende zorg
In het proces van het Integraal ZorgAkkoord (IZA) is Passende Zorg het centrale begrip. Patiëntenfederatie Nederland vindt dat dit begrip nu te weinig vanuit het perspectief van de patiënt wordt ingevuld. We lezen de woorden in het regeerakkoord, maar zien dat het vooral gaat om de financiering en organisatie van het aanbod van de bestaande zorg.
Wij staan voor passende zorg die samen met en vanuit het patiëntenperspectief wordt georganiseerd. Dit betekent dat de patiënt als partner in de behandelrelatie daadwerkelijk positie krijgt en op maat wordt ondersteund.
Ook wij herkennen de maatschappelijke opgave voor de zorg in Nederland.
Daarom pleiten we voor Zorgakkoorden waarin een andere organisatie van zorg de norm wordt. Een organisatie waarin het patiëntenperspectief écht leidend is. Op landelijk niveau, op regionaal niveau, in de wijk en bij mensen thuis. Vanuit de urgentie om de zorg voor iedereen die zorg nodig heeft, nu en in de toekomst toegankelijk te houden.
Ons standpunt hierover staat beschreven in het position paper 'Zonder patiënt geen passende zorg'.
-
pdf, 125 kB
Burgerinspraak in de zorg
Burgerinspraak moet wat ons betreft gaan over burgermacht. Het kan dus niet zo zijn dat een besluit al helemaal is uitgewerkt en daarna alleen nog ‘voor een vinkje’ aan burgers wordt voorgelegd. Burgers moeten zo vroeg mogelijk in het proces betrokken worden en de kans krijgen om mee te denken over mogelijke oplossingen. Op die manier kunnen we voorkomen dat grote regionale wijzigingen plaatsvinden zonder dat mensen in die regio daar behoefte aan of belang bij hebben.
Vanaf april 2020 hebben we ons bij Patiëntenfederatie Nederland verder verdiept in het thema burgerinspraak in de zorg. In eerste instantie via literatuuronderzoek, daarna door het interviewen van een breed scala aan experts: patiënten(vertegenwoordigers), wetenschappers, zorgbestuurders en politici. Een aantal van die experts hebben we met elkaar in gesprek gebracht om onze agenda nog verder te brengen. Dat alles heeft geleid tot dit document.
-
pdf, 137 kB
april 2021
Waarom de Juiste Zorg op de Juiste Plek?
- We worden steeds ouder en het aantal Nederlanders met een chronische ziekte of zorg- en ondersteuningsvraag neemt toe.
- Het zorgaanbod sluit niet altijd aan op de zorgbehoefte van mensen.
- In de toekomst hebben 1 op de 4 Nederlanders nodig in de zorg, tenminste als we niets doen. Nu werkt 1 op de 7 Nederlanders in de zorg.
De zorg moet zich voorbereiden op deze veranderingen en dat vraagt om samenwerken en kennisdelen met creativiteit en lef. Het ministerie van VWS wil de beweging helpen te versnellen en te verspreiden. Daarom worden er wekelijks goede voorbeelden gedeeld op de Linkedin-pagina van de Juiste Zorg op de Juiste Plek.
-
pdf, 3 MB
Met dit rapport wil de Taskforce een ontwikkeling stimuleren en verbreden.
-
Samen helpen we mensen beter te leven en functioneren, ook met een ziekte of beperking.
Goede en zinvolle zorg
De beweging Juiste Zorg op de Juiste Plek betekent voor Patiëntenfederatie Nederland: goede en zinvolle zorg die in dienst staat van de kwaliteit van leven van mensen met een aandoening. Zinvolle zorg gaat uit van de wensen en mogelijkheden van mensen. Maar deze zorg komt niet vanzelf. De Patiëntenfederatie verwacht dat de zorg in de komende tien jaar voor grote veranderingen staat. Dat vergt visie, inzet, leiderschap, samenwerking en sturing. Met Spierziekten Nederland schreven we een position paper: Juiste Zorg op de Juiste Plek. Hierin brengen we drie zaken onder de aandacht:
- Deze transformatie heeft sturing nodig
- Patiënten en toekomstige zorggebruikers moeten er nauw bij betrokken worden
- Over hoogcomplexe zorg en zorg bij zeldzame ziekten moeten op landelijk niveau afspraken worden gemaakt.
-
pdf, 825 kB
De position paper: Juiste Zorg op de Juiste Plek gaat onder meer over goede en zinvolle zorg die in dienst staat van de kwaliteit van leven van mensen met een aandoening.
Patiëntenparticipatie
Voor passende en goed op elkaar afgestemde zorg is het noodzakelijk dat regionale partners een gedeeld beeld hebben van de (zorg)opgave in de regio. Bijvoorbeeld: wat is de zorgvraag? En hoe ontwikkelt deze zich de komende jaren? Hoe sluit de zorgvraag aan op het bestaande zorg- en ondersteuningsaanbod? De Patiëntenfederatie probeert inzicht te krijgen in wat er in de regio gebeurt op het gebied van patiëntenparticipatie. Zo kunnen we bijsturen als dat nodig is en lessen trekken voor het landelijk niveau. Onze leden dragen bij aan patiëntperspectief met vrijwilligers die lokaal meedoen in projecten. En via het loket Ikzoekeenpatiënt.nl kunnen zorgaanbieders een aanvraag doen om patiënten te betrekken bij vraagstukken.
-
Referenten zijn patiënten, ex-patiënten en naasten zoals familie en mantelzorgers. Ze beoordelen wetenschappelijke onderzoeksvoorstellen voor gezondheidsonderzoek en geven advies over het betrekken van de patiënt in de zorg.