Direct naar:

Lid worden van ons Referentenpanel

Referenten zijn patiënten, ex-patiënten en naasten zoals familie en mantelzorgers. Allemaal ervaringsdeskundigen in de zorg. Als referent beoordeel je wetenschappelijke onderzoeksvoorstellen voor gezondheidsonderzoek. En je geeft advies over het betrekken van de patiënt in de zorg.

Met het advies van het panel kan de onderzoeker zijn onderzoeksvoorstel verbeteren. En de organisatie die de subsidie verleent, vaak ZonMw, gebruikt de beoordeling in de afweging wel of geen subsidie toe te kennen. Met ons Referentenpanel bewaken we dat nieuw gezondheidsonderzoek relevant is voor patiënten. Als referent ben je vrijwilliger, maar je krijgt wel een vergoeding.

Wat doet een referent?

Als referent van Patiëntenfederatie Nederland beoordeel je wetenschappelijke onderzoeksvoorstellen voor gezondheidsonderzoek. Het panel beoordeelt de onderzoeksvoorstellen op drie punten:

De onderzoeksvoorstellen die ons Referentenpanel beoordeelt, zijn ingediend door wetenschappers van ZonMw. ZonMw is een overheidsorganisatie en financiert gezondheidsonderzoek door wetenschappers subsidie te geven voor hun onderzoek.

Wil jij net als Joke referent worden?

Vul dan in ons aanmeldformulier je gegevens en motivatie in. En wij nemen contact met je op.

Vrouw speelt met hond.
Referenten aan het woord.

Hoe werkt beoordelen?

Hoeveel tijd kost het?

Een beoordelingsronde kost als referent ongeveer 12 uur: 8 uur voorbereidingstijd en 4 tot 5 uur voor de werksessie.

Als nieuwe referent ben je verplicht een training te volgen. Tijdens deze training leer je hoe wetenschappelijk onderzoek te beoordelen en hoe je een (aandoenings)overstijgende blik aan kunt nemen. De training wordt gegeven in Utrecht. Patiëntenfederatie Nederland betaalt de training.

Vergoedingen

Je ontvangt een vergoeding voor je inzet. De vergoeding ligt tussen de 170 en 350 euro. Dit is afhankelijk van de beoordelingsronde en fiscale regels. Je krijgt een lunch tijdens de werksessies en we vergoeden de cursus en je reiskosten.

Dit doen wij

Patiëntenfederatie Nederland werkt samen met ZonMw aan het bevorderen van patiëntenparticipatie in wetenschappelijk onderzoek. Referenten zijn patiënten, ervaringsdeskundigen en/of mantelzorgers. Jouw deelname als referent  vergroot de relevantie van het onderzoek voor patiënten. En ook de kans van slagen van het beleid of het product dat onderzocht wordt.

De inzet van het Referentenpanel stimuleert onderzoekers om ervaringsdeskundigen te betrekken bij het opstellen en uitvoeren van het onderzoek en het implementeren van de resultaten. De verwachting is dat hierdoor in de projectuitvoering het patiëntenperspectief beter is gewaarborgd en de onderzoeken relevanter zijn voor patiënten.

Het Referentenpanel wordt ingezet bij verschillende onderzoeksprogramma’s van ZonMw. Zoals Goed Gebruik Geneesmiddelen (GGG), Doelmatigheids Onderzoek (DO) en Zorgevaluatie en Gepast Gebruik (ZE&GG). Naast de inzet van het Referentenpanel adviseert Patiëntenfederatie Nederland regelmatig Referentenpanels van organisaties die ook actief zijn op dit gebied. Zoals patiëntenorganisaties en gezondheidsfondsen.

Naast het beoordelen en adviseren via het Referentenpanel, helpen wij onderzoekers ook direct met patiëntparticipatie. Via ons platform Ikzoekeenpatient.nl kunnen onderzoekers of projectleiders in contact komen met de juiste groep patiënten voor hun onderzoek. Ook adviseren wij onderzoekers hoe patiëntenparticipatie vorm gegeven kan worden als er geen duidelijke patiëntenorganisatie is voor de aandoening die zij willen onderzoeken.

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!