Lid worden van ons Referentenpanel

Voor ons Referentenpanel zoeken we ervaringsdeskundigen in de zorg: patiënten, ex-patiënten en naasten zoals familie en mantelzorgers. Het panel beoordeelt wetenschappelijke onderzoeksvoorstellen voor gezondheidsonderzoek. Patiëntenfederatie organiseert een paar keer per jaar een beoordelingsronde. Nieuwe referenten volgen eerst een (gratis) training. Daarna kunnen ze op basis van tijd, interesse en ervaring hun beschikbaarheid opgeven. Referenten zijn vrijwilligers, maar krijgen wel een vergoeding.

Met het oordeel van ons panel kan de onderzoeker zijn onderzoeksvoorstel verbeteren. En de organisatie die de subsidie verleent, vaak ZonMw, gebruikt de beoordeling in de afweging het onderzoek wel of niet te financieren. Door onze referenten worden onderzoeken relevanter voor de doelgroep. En de kans wordt kleiner dat onderzoekers te veel vragen van een groep deelnemers met een bepaalde aandoening of beperking.

Wat doet een referent?

Als referent van Patiëntenfederatie Nederland beoordeel je wetenschappelijke onderzoeksvoorstellen voor gezondheidsonderzoek. De onderzoeksvoorstellen gaan over allerlei onderwerpen. Bijvoorbeeld over het goed gebruiken van geneesmiddelen, palliatieve zorg, langdurige zorg, paramedische zorg, hulpmiddelen en nog veel meer. Je kiest zelf voor welk onderwerp je referent wilt zijn. Het panel beoordeelt de onderzoeksvoorstellen op vier punten:

Een referent leest een onderzoeksvoorstel en stelt samen met twee andere referenten een beoordeling en advies op voor ZonMw. ZonMw is een overheidsorganisatie en financiert gezondheidsonderzoek. Een onderzoeker kan ons advies gebruiken om zijn onderzoeksvoorstel te verbeteren. ZonMw gebruikt onze beoordeling bij een besluit onderzoek wel of niet te financieren.

Door onze referenten worden onderzoeken relevanter voor de doelgroep. En de kans wordt kleiner dat onderzoekers te veel vragen van een groep deelnemers met een bepaalde aandoening of beperking.

Wil je meer lezen over het soort onderzoeken dat je beoordeelt als referent? Kijk dan op deze pagina van ZonMw. Of bekijk het filmpje hieronder voor een korte uitleg over ZonMw.

Wat doet ZonMw?

Hoe werkt beoordelen?

Hoeveel tijd kost het?

Patiëntenfederatie organiseert een paar keer per jaar een beoordelingsronde. Referenten krijgen hier een uitnodiging voor. Een beoordelingsronde kost referenten 12 tot 16 uur, verspreid over 3 weken.

Of je meedoet met een beoordelingsronde bepaal je zelf. Op basis van je tijd, interesse en ervaring kun je je beschikbaarheid opgeven. Je kiest zelf welke onderwerpen je interessant vindt.

Als je je hebt opgegeven, delen wij je in bij twee andere referenten. Jullie ontvangen allemaal dezelfde onderzoeksvoorstellen. Dit zijn er doorgaans tussen de 5 en de 10. Voor elk onderzoeksvoorstel vul je eerst zelf een beoordelingsformulier in. Daarna organiseren jullie zelf een online werksessie. Tijdens de werksessie stellen jullie met zijn drieën één beoordeling per onderzoeksvoorstel op. In die beoordeling komen de observaties van alle drie de groepsleden naar voren.

Patiëntenfederatie leest het oordeel van de groep en stelt misschien nog een paar vragen ter verduidelijking. Daarna worden de beoordelingen naar ZonMw gestuurd.

Voor hulp en ondersteuning kun je de Patiëntenfederatie in die periode bereiken. Contact opnemen met ZonMw kan wanneer je inhoudelijke vragen hebt.

Doen we alles digitaal?

Drie keer per jaar organiseren we een dagdeel voor onze referenten. Per jaar vragen we je in elk geval één keer aanwezig te zijn. Dat is géén dag waarop wij zenden en jullie ontvangen. Op deze dagen is er gezelligheid, inspiratie en wij gebruiken deze dag om jullie te vragen om verbeteringen en suggesties. Bijvoorbeeld over het verbeteren van het beoordelingsformulier, de inhoud van de cursus voor nieuwe panelleden of het ontmoeten van subsidie-aanvragers en mensen van ZonMw. Op die manier willen we jullie observaties en ideeën over het panelwerk verzamelen en gebruiken.

Bovendien is het leuke manier om je panelgenoten in het echt te ontmoeten.

Wie kan referent worden?

Leden van ons Referentenpanel zijn vrijwilligers die ervaring hebben als zorgontvanger, mantelzorger of naaste. Elk panellid voldoet aan minimaal één van deze drie omschrijvingen:

Als jij bij één van deze omschrijvingen past, heb je de juiste ervaring. Om panellid te worden, moet je daarnaast een aantal dingen kunnen en weten. Een panellid:

Wat mag een referent verwachten van Patiëntenfederatie?

Referent zijn is vrijwilligerswerk. Patiëntenfederatie biedt jou:

Wat verwacht Patiëntenfederatie van een referent?

Wij verwachten van onze referenten:

Wil jij referent worden?

In verband met onderhoud aan het referentenpanel is het momenteel niet mogelijk om je aan te melden.

Nuttige documenten

Dit doen wij

Patiëntenfederatie Nederland werkt samen met ZonMw aan het bevorderen van patiëntenparticipatie in wetenschappelijk onderzoek. Referenten zijn patiënten, ervaringsdeskundigen en/of mantelzorgers. Jouw deelname als referent vergroot de relevantie van het onderzoek voor patiënten. En ook de kans van slagen van het beleid of het product dat onderzocht wordt.

De inzet van het Referentenpanel stimuleert onderzoekers om ervaringsdeskundigen te betrekken bij het opstellen en uitvoeren van het onderzoek en het implementeren van de resultaten. De verwachting is dat hierdoor in de projectuitvoering het patiëntenperspectief beter is gewaarborgd en de onderzoeken relevanter zijn voor patiënten.

Het Referentenpanel wordt ingezet bij verschillende onderzoeksprogramma’s van ZonMw. Zoals Goed Gebruik Geneesmiddelen (GGG), Doelmatigheids Onderzoek (DO) en Zorgevaluatie en Gepast Gebruik (ZE&GG). Naast de inzet van het Referentenpanel adviseert Patiëntenfederatie Nederland regelmatig Referentenpanels van organisaties die ook actief zijn op dit gebied. Zoals patiëntenorganisaties en gezondheidsfondsen.

Naast het beoordelen en adviseren via het Referentenpanel, helpen wij onderzoekers ook direct met patiëntparticipatie. Via ons platform Ikzoekeenpatient.nl kunnen onderzoekers of projectleiders in contact komen met de juiste groep patiënten voor hun onderzoek. Ook adviseren wij onderzoekers hoe patiëntenparticipatie vorm gegeven kan worden als er geen duidelijke patiëntenorganisatie is voor de aandoening die zij willen onderzoeken.

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!