Als je geen verwijzing krijgt

Je hebt in principe recht op een tweede mening. Je zorgverlener of huisarts moet je hiervoor dus naar een andere deskundige verwijzen. Hij mag dit alleen weigeren wanneer hij daarvoor ‘zwaarwegende’ redenen heeft. Bijvoorbeeld wanneer je voor elke kleine behandeling een tweede mening wilt, of voor een bepaalde aandoening al een tweede mening heeft gehad.

Wat kun je dan doen?

Als je geen verwijzing krijgt, kun je nog een keer duidelijk aan jouw arts uitleggen waarom je de mening van een andere deskundige wenst. Je kunt eventueel ook afspreken dat hij zelf voor jou bij een andere arts informeert.

Blijf je bij je verzoek om een tweede mening en wil de arts je niet verwijzen? Dan kun je contact opnemen met de adviserend geneeskundige van de zorgverzekeraar. Deze kan bemiddelen of zo nodig zelf een verwijzing voor je regelen. Als dit niet lukt, kun je met een regionaal Adviespunt Zorgbelang overleggen. Misschien kan dit bureau voor jou bemiddelen.

Ten slotte zijn er nog een paar radicale oplossingen. Je kunt bijvoorbeeld een andere huisarts zoeken, die wèl de verwijzing wil geven. Daarvoor moet je wel van huisarts veranderen. Je kunt ook zelf de tweede mening betalen.

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!