Voordat je een beslissing neemt

Door een onverwachte ziekte of diagnose kun je verdrietig of bang worden. De zorgverleners weten direct de oplossing. Maar ben je daar zelf wel aan toe? Neem je tijd en laat je goed informeren.

Neem de tijd

Neem de tijd om een beslissing te nemen, waar je je prettig bij voelt. Dat is belangrijk. Zeker als er sprake is van een ingrijpende behandeling of een ernstige ziekte. Natuurlijk kun je een genomen beslissing later terugdraaien. Maar dat is in de praktijk niet zo gemakkelijk. Geef jezelf daarom de ruimte van tevoren alles goed op een rij te zetten. Je kunt ook om een vervolgafspraak vragen.

Informatie

Voor een goede beslissing is informatie nodig. Stel vragen over je ziekte, de oorzaak en de behandeling. Je kunt ook altijd vragen naar de verschillende behandelmogelijkheden en de voor- en nadelen hiervan. Je kunt ook zelf informatie zoeken over je ziekte en de mogelijke behandelingen. Deze informatie kun je voorleggen aan je arts en bespreken waarom een bepaalde behandeling je beter lijkt. De zorgverlener kan jou op zijn beurt pas goed adviseren als hij je kent. Vertel hem wat voor jou belangrijk is, en wat je wilt bereiken met de behandeling. Bijvoorbeeld weer kunnen werken, op je kleinkinderen passen of kunnen sporten. Zo kun je samen bespreken welke behandeling daarbij past. Of besluiten dat je (nog) niet behandeld wilt worden.

Tweede mening

Kom je er samen met je arts niet uit? Of heb je onvoldoende vertrouwen in zijn oordeel? Dan kun je een tweede mening aan een andere deskundige zorgverlener vragen.

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!