Een tweede mening vragen. Hoe werkt dat?
Je hebt een zorgverlener gevonden die een tweede mening wil geven. Soms zijn de gegevens uit jouw medisch dossier voldoende om zijn oordeel of advies te kunnen geven. Maar bijna altijd zal hij de verschillende mogelijkheden met je willen bespreken. Misschien zal hij ook lichamelijk of ander onderzoek moeten doen. Soms zal hij met je eigen zorgverlener willen spreken.
Wat kun je doen?
De andere arts kent jou niet. Het is daarom belangrijk om je situatie zo goed mogelijk uit te leggen. Het kan fijn zijn als een familielid of vriend(in) meegaat naar deze arts. Twee mensen horen meer dan één.
Met deze tips bereid je je goed voor op het gesprek voor een tweede mening:
- Schrijf op wat je wilt vertellen. Zo vergeet je geen belangrijke zaken te vertellen.
- Schrijf op waarom je aan de diagnose of het advies van jouw arts of andere zorgverlener twijfelt.
- Schrijf op wat je wensen zijn. Het is ook voor deze arts belangrijk om te weten wat je wilt. Zo kan hij samen met jou kijken of jouw wens de beste oplossing voor jou is.
- Schrijf jouw vragen op en zorg dat de arts ze allemaal beantwoordt.
Twee meningen
Wanneer je een tweede mening vraagt, krijg je die ook. Daarvan moet je je bewust zijn. Als de andere zorgverlener hetzelfde advies geeft als jouw eigen zorgverlener, stelt dat jou gerust. Maar hij kan ook een andere behandeling voorstellen. Twee deskundigen hebben dan een andere mening over jouw behandeling. Dat kan je in verwarring brengen. Welk advies kun je het beste opvolgen? Weet de één het beter? Zijn de verschillende behandelingen gelijkwaardig? Zeg het wanneer je iets niet begrijpt en vraag om meer uitleg. Het gaat om jouw gezondheid en leven.
Op dat moment moet je ook kiezen. In sommige gevallen zal de tweede behandeling je meer aanspreken en is de keuze gemakkelijk. Maar meestal is dat behoorlijk moeilijk. Eén ding weet je zeker. Doordat je een tweede mening hebt gevraagd, is jouw probleem wel van verschillende kanten bekeken.