Wanneer kun je een tweede mening vragen?

Je kunt op verschillende momenten een tweede mening vragen: bij een diagnose, voor én tijdens een behandeling.

Voor een behandeling

Voor elke behandeling geef je van tevoren toestemming. Daarvoor heb je informatie nodig. Vaak zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Vraag je arts naar de verschillende mogelijkheden. En vertel hem ook over jouw leven. Wat is bijvoorbeeld belangrijk voor je en welk doel wil je bereiken? Zo kun je samen met je arts kiezen voor de behandeling die het beste bij je past. Althans dat is de ideale situatie.

Soms heb je na het gesprek met je zorgverlener nog vragen die je aan een andere deskundige wil stellen. Zijn er andere mogelijkheden of andere methoden? Wat is het beste in jouw situatie? Je wilt immers met een gerust hart je toestemming kunnen geven voor een behandeling. Ook als je voor een behandeling met ingrijpende gevolgen staat of erg twijfelt, kan een tweede mening helpen.

Voorbeeld - Wel of geen buisjes plaatsen

De KNO-arts stelt voor buisjes te plaatsen in de oren van je zoon van 1,5 jaar. Is dit echt noodzakelijk of is er een alternatief (een andere behandeling)? Vraag je arts hiernaar. Je kunt ook een tweede mening vragen aan een andere KNO-arts.

Tijdens of na een behandeling

Ook wanneer je onder behandeling bent of zelfs al bent behandeld, kun je een tweede mening vragen. Bijvoorbeeld wanneer de behandeling niet het gewenste resultaat heeft. Of veel zwaarder is dan je had verwacht. Misschien heb je het gevoel dat je niet de juiste behandeling krijgt. Door een tweede mening te vragen kun je toetsen of je wel op de goede weg zit.

Twee voorbeelden

Moedervlek
Je hebt een grote moedervlek op je been die regelmatig jeukt. De huidarts zegt dat het absoluut geen kwaad kan. Je wilt er een andere arts naar laten kijken, want je vertrouwt het niet.

Behandeling rug
Na een behandeling aan je rug heb je juist meer pijn. Je denkt dat de fysiotherapeut je niet juist behandeld heeft. Daarom wil je een andere fysiotherapeut naar je rug laten kijken.

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!