Hoe vind je iemand die een tweede mening wil geven?

Het is belangrijk om een tweede mening te vragen aan de juiste deskundige. Een deskundige of specialist op het gebied van jouw ziekte of behandeling. Maar wie is dat? Je kunt hiervoor diverse zorgverleners of organisaties benaderen.

Eigen zorgverlener

Je bespreekt met je eigen zorgverlener dat je een tweede mening wilt vragen. Misschien bestaan er voor jouw ziekte gespecialiseerde zorgverleners of ziekenhuizen. Jouw zorgverlener kent jouw situatie en kan samen met jou afwegen naar wie je het beste kunt gaan.

Soms is een zorgverlener niet onmiddellijk bereid mee te werken. Je kunt dan afspreken dat je opnieuw een verzoek doet wanneer na een bepaalde tijd geen verandering of verbetering is opgetreden. Het kan lastig zijn om je zorgverlener te zeggen dat je een tweede mening wilt, maar bedenk dat zo’n gesprek voor artsen heel gewoon is. Zie het als extra hulp om de juiste beslissing te kunnen nemen. Het maakt je bewust van andere mogelijkheden en keuzes.

Huisarts

Soms wil je zorgverlener niet onmiddellijk meewerken. Of durf je hem niet te vertellen dat je een tweede mening wilt. Dan kun je ook je huisarts vragen of hij je naar een andere deskundige kan verwijzen.

Patiëntenverenigingen

Bij patiëntenverenigingen kun je navragen wat dé specialisten zijn op het gebied van jouw ziekte.

Zorgverzekeraar

Ook je zorgverzekeraar kan je helpen bij het vinden van een deskundige die een tweede mening wil geven. Je kunt dan gelijk navragen op of dit vergoed wordt.

Let op!

Als je zorgverlener niet weet dat je een tweede mening vraagt, doe je er goed aan om hem achteraf hierover te informeren. Het is beter om hem van tevoren te informeren, zodat jouw relatie niet -verder- verstoord raakt. Je hebt in principe gewoon recht op een tweede mening. Jouw arts mag dit alleen weigeren wanneer hij hier een goede reden voor heeft. Bijvoorbeeld omdat je onredelijk vaak om een tweede mening vraagt.

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!