Warme kennismaking Kamerleden en patiënten

Zeven Kamerleden en zeven patiënten hebben woensdagmiddag in Dudok in Den Haag met elkaar kennis gemaakt. De Kamerleden kregen de patiënten cadeau van Patiëntenfederatie Nederland en haar leden. Het is de bedoeling dat patiënt en Kamerlid komend jaar geregeld contact met elkaar hebben om ervaringen uit te wisselen. “Zie het als een welkome aanvulling op uw werk als Kamerlid”, zei directeur Dianda Veldman van de Patientenfederatie.

De Kamerleden die een patiënt in ontvangst namen zijn, Lilian Marijnissen (SP), Corinne Ellemeet (GroenLinks), Mona Keijzer en Anne Kuik (CDA), Kees van der Staaij (SGP), Henk Nijboer (PvdA) en Carla Dik-Faber (ChristenUnie). In een later stadium krijgen ook nog Kamerleden van D66 en 50plus een eigen patiënt. De overige politieke partijen kregen ook een patiënt aangeboden, maar waren niet aanwezig bij de overhandiging.

Elke patiënt heeft zijn of haar Kamerlid een levensgrote foto van zichzelf gegeven om op de werkkamer te zetten. Zodat de patiënt altijd in beeld blijft bij het Kamerlid. “We gaan binnenkort verhuizen, maar de patiënt gaat mee naar de nieuwe werkkamer”, zei mevrouw Dik-Faber daarover.

DSC 8451kWensen

De patiënten hebben hun wensen voor het komende jaar ook al klaar. “Ik ga vooral aandacht vragen voor de problemen met de hulpmiddelen. Het duurt soms maanden voor er iets beschikbaar is”, zegt Corina Heijstek. Lies van de Loo wil alle problemen rond het persoonsgebonden budget nog eens goed op de kaart zetten. En Roos de Jonge vraagt aandacht voor de omgeving van mensen met een aandoening. “Die worden soms vergeten.”

Doorgeefpatiënt

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer nam zijn patiënt, Wim Altena, in ontvangst met de mededeling dat het bij hem waarschijnlijk om een doorgeefpatiënt gaat. “We hebben vier ministers en staatssecretarissen in de fractie. Die willen straks natuurlijk ook een woordvoerderschap hebben, dus de kans bestaat dat ik dan geen zorg meer doe.”Voor Wim Altena maakt dat niet uit: zijn boodschap blijft hetzelfde. Hij wil meedenken over een manier om medicijnprijzen te drukken, zonder de zorg aan de patiënt te verminderen.

Huisbezoek

En patiënt Dick Rijksen toonde zich aangenaam verrast door de toezegging van Kees van der Staaij dat die hem in Nijmegen gaat opzoeken.  “Ik ben heel blij dat hij daar de tijd voor neemt.” Van der Staaij: “Dan kan ik ook gelijk ons gemeenteraadslid opzoeken.”

Collin Eisema, het cadeautje voor het CDA, wil zich sterk maken voor mensen met oogproblemen. “Niet dat ik me verveel, ik doe genoeg vrijwilligerswerk maar ik vind het belangrijk om dit met de Kamerleden te bespreken.”

En Anja van Herp legde in een geanimeerd gesprek met Carla Dik-Faber uit dat het voor mensen met longproblemen lastig is om ziek te zijn. Want je kunt aan de buitenkant niets bijzonders zien, terwijl de patiënt zelf misschien geen energie meer heeft om nog iets te doen.

Komende tijd moet blijken of patiënten en Kamerleden de meerwaarde van dit cadeau zien en gebruiken.

Meer over de patiënten en aan welk Kamerlid ze gekoppeld zijn:

Collin Eisema

Lies van de Loo

Corina Heijstek

Dick Cochius

Roos de Jonge

Wim Altena

Anja van Herp

Dick Rijksen

Fred Storms

Mehmet Uygun

Anjo Bloemen