Steun onze actie en #stopdepillenchaos

Over ons

Patiëntenfederatie Nederland maakt zich sterk voor alle mensen die zorg nodig hebben, nu of in de toekomst. Wij geven patiënten een stem: in de spreekkamer, in de politiek, bij de zorgverzekeraar en in het nieuws. Information in English >>

• Steun onze actie en #stopdepillenchaos

Onze actie #stopdepillenchaos

Ruim 80.000 steunbetuigingen

In de afgelopen drie maanden hebben we ruim 80.000 steunbetuigingen binnen gekregen voor onze actie #steundepillenchaos. Dank u wel!

Met deze steun achter ons gaan we door met het verbeteren van de medicijnketen. Blijf deze pagina volgen voor de laatste ontwikkelingen.

Rondetafelbijeenkomst 24 april 2019

RTO24april2019klDe medicijnketen is zo kwetsbaar als een te strak gespannen elastiek. Daar zijn de patiënten de dupe van.
Dat vinden alle spelers uit die keten.
Op uitnodiging van Patiëntenfederatie Nederland schoven ze woensdag 24 april aan bij een rondetafelbijeenkomst in het SER-gebouw in Den Haag.

De verenigde farmaceutische fabrikanten en bedrijven, de groothandelaren en de beroepsorganisatie van apothekers schoven aan. Net als het ministerie van VWS, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de zorgverzekeraars. Allen gingen in gesprek met patiënten en deskundigen over de pillenchaos. Aan het eind van de bijeenkomst was één ding duidelijk: Patiënten moeten het vertrouwen in medicijnen weer terugkrijgen. Daarover waren alle partijen het eens.

> Lees hier de uitkomsten van deze rondetafelbijeenkomst

Ons manifest

Dagelijks horen we in het nieuws verhalen over medicijnen. Of ze zijn te duur, of ze zijn vervuild, of ze zijn er niet. Uit onderzoek weten we dat 1 op de 2 personen bij de apotheek te horen krijgt dat zijn medicijn er niet is. Soms komt het een dag later, soms na een week en soms helemaal niet. In Nederland zijn meer dan 11 miljoen mensen afhankelijk van hun medicijnen. Het maakt voor hen niet uit waarom een medicijn er niet is. Maar dat het er niet is kan het verschil betekenen tussen beter worden of ziek.

Als een medicijn er niet is wijzen fabrikanten, groothandels, apothekers en zorgverzekeraars naar elkaar. Niemand voelt zich verantwoordelijk. En patiënten staan in de kou. #Stopdepillenchaos is een oproep aan al deze partijen. Wij vinden dat zij zich allemaal verantwoordelijk moeten voelen én tonen voor het voldoende leveren van de juiste medicijnen. En dat zij dit doen tegen een redelijke prijs.

Lees in ons manifest wat elke partij moet doen om een einde te maken aan de pillenchaos

Frans en Tineke vertellen hun verhaal bij EenVandaag.

Bekijk hier ons manifest (pdf) >>

pillen chaos manifest