Blog Winny Toersen: 'Wilsverklaringen: is duidelijk wat jij wilt?'

Afgelopen zomer zat ik in het ziekenhuis met mijn ouders. Mijn moeder was na een val in korte tijd heel hard achteruit gegaan. Zo kon zij inmiddels niet meer lopen. De arts deed ons verslag van zijn niet bepaald vrolijk stemmende bevindingen. Met zijn blik op het scherm las hij in het dossier van mijn moeder dat zij wel gereanimeerd wilde worden. Hij zei dat hij het daar graag nog eens over wilde hebben.

Bij mij gingen alle alarmbellen af. Nog geen half jaar geleden hadden mijn ouders een levenstestament opgesteld. De inhoud hadden we eerst met elkaar besproken. Vervolgens hadden ze hun medische wensen met de huisarts besproken. Daaronder ook de wensen van mijn moeder ten aanzien van reanimeren. Stonden deze wensen nog niet in het dossier van het ziekenhuis? Hadden mijn ouders in het gesprek met hun huisarts toch niet gesproken over hun reanimeerwensen? Was mijn moeder in het gesprek met de huisarts teruggekomen op haar beslissingen? Geen idee. Het viel even stil in het toch al moeizame gesprek met de arts. De neerslachtige setting in het ziekenhuiskamertje nodigde vooral uit om daar zo snel mogelijk weg te komen. Dat had de arts ook in de gaten, en hij stelde voor een paar weken later nog een ‘eindgesprek’ te hebben. 

Dat eindgesprek kwam er, en inmiddels was mij duidelijk dat informatie in het ziekenhuis niet klopte. Dat konden we mooi in het eindgesprek rechtzetten en het gesprek verliep vervolgens heel wat prettiger. Of het medisch dossier van de huisarts klopt, die vraag moet nog worden opgehelderd.

Wat wil jij wel en wat niet?

Onlangs stond in het evaluatierapport over de euthanasiewetgeving dat mensen vaak nog onbekend zijn met het opstellen en bespreken van wilsverklaringen. Aanstaande zaterdag 7 oktober is het de dag van de wilsverklaring. Een mooi moment om je te laten informeren over wilsverklaringen en je eventueel te laten helpen bij het opstellen. Of om een gesprek hierover te beginnen met een dierbare. Of om te checken of jouw beschrijving van wat je wel en niet wilt steeds passend is. De NVVE organiseert op tal van plekken informatiebijeenkomsten. Er zijn ook digitale lezingen. Uiteraard is er online de nodige informatie te vinden. Ook de Patiëntenfederatie helpt mensen op weg. Bekijk hiervoor ons thema over wilsverklaringen, de brochure spreek op tijd over je levenseinde en onze informatie over de niet-reanimerenpenning.

Check je medische dossier

Maar wil het in de praktijk allemaal werken, check dan bij je (huis-)arts wat hij in je medisch dossier heeft staan. En doe dat ook bij een ziekenhuis waar je in behandeling bent. De tijd dat dit soort informatie automatisch in het ziekenhuis terecht komt, gaat hopelijk snel komen.

Wat is een wilsverklaring?

Een wilsverklaring is een document waarin staat wat jouw wensen zijn rondom jouw behandeling of levenseinde. Deze verklaring wordt gebruikt als je zelf geen beslissingen meer kunt nemen.

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!