Direct naar:

Wat is een wilsverklaring?

Een wilsverklaring is een document waarin staat wat jouw wensen zijn rondom jouw behandeling of levenseinde. Deze verklaring wordt gebruikt als je zelf geen beslissingen meer kunt nemen. Als je in een coma ligt bijvoorbeeld of als je een zwaar ongeluk krijgt waardoor je niet meer kunt praten met je arts. Als je een wilsverklaring hebt, weten anderen wat jouw behandelwensen zijn.

Wat staat er in een wilsverklaring?

In een wilsverklaring staat wat jouw wensen zijn rondom ingrijpende medische behandelingen. Welke behandelingen moet een arts juist wel of niet uitvoeren? Een aantal voorbeelden:

Handreiking inzagerecht medisch dossier voor nabestaanden

Wanneer mag je als nabestaande het medisch dossier van je overleden naaste wel of niet inzien? In de handreiking ‘Inzagerecht medisch dossier voor nabestaanden’ lees je alles wat je moet weten als patiënt en als nabestaande. Deze handreiking is een samenwerking van Patiëntenfederatie Nederland en KNMG.

Hoe maak ik een wilsverklaring?

Een wilsverklaring mag getypt, gedrukt of zelfs handgeschreven zijn. Je schrijft jouw wensen en grenzen op. Een wilsverklaring is meteen geldig als je naam (voluit), handtekening en datum eronder staan. Je hoeft dus niet naar de notaris om er een officieel document van te maken. Een wilsverklaring is rechtsgeldig.

Het is belangrijk dat jouw naasten en je (huis)arts weten wat jouw wensen zijn. En het is slim om je wilsverklaring op te laten nemen in je medisch dossier.

Ervaringen

Waar ligt mijn grens?

Als je alleenstaand bent, moeten mensen om je heen weten wat je geregeld hebt.

Een levenstestament van de notaris

Een levenstestament is een officieel document van de notaris. Hierin regel je wie namens jou beslist over medische zorg als je dat zelf niet meer kunt. Ook kun je in een levenstestament vastleggen wie beslist over jouw financiële zaken als je dat zelf niet meer kunt. Je kunt alleen een levenstestament laten maken als je wilsbekwaam bent. Een levenstestament bewijst dus dat je wilsbekwaam was toen jij je wensen liet vastleggen door de notaris. Dit biedt houvast voor degenen die voor jou moeten beslissen als je dat zelf niet meer kunt.

Verschil wilsverklaring en levenstestament

Tips

 • Denk op tijd na over je behandelwensen en -grenzen
 • Vertel je naasten wat je wel en niet wilt
 • Praat met je dokter over wat je wel en niet wilt

  Het is belangrijk dat je dokter weet wat je wilt, én dat jij weet wat je huisarts voor jou kan betekenen. Een arts moet per situatie inschatten of hij een behandeling zinvol vindt en of hij jouw wensen opvolgt. Ook moet de arts een behandeling voor zijn eigen geweten kunnen verantwoorden. Het kan zijn dat jouw arts je wensen niet zelf wil uitvoeren, bijvoorbeeld bij euthanasie. In dat geval moet hij een collega vragen deze wens uit te voeren.

 • Schrijf je wensen op in een wilsverklaring
 • Laat je wilsverklaring opnemen in je medisch dossier

  Wanneer je de wilsverklaring bespreekt met je arts, vraag dan gelijk of hij de wilsverklaring opneemt in je medisch dossier. Let  op: als jij je wilsverklaring wijzigt, worden deze wijzigingen ook doorgevoerd in je medisch dossier.

 • Bekijk je wilsverklaring regelmatig

  Een wilsverklaring blijft altijd geldig. Bedenk wel dat je eigen wensen kunnen veranderen. Bij een oude wilsverklaring kan de arts ook gaan twijfelen. Deze twijfel voorkom je door een wilsverklaring om de vijf jaar te bekijken en te bespreken met je naasten en dokter.

Dit doen wij

Patientenfederatie Nederland maakt begrijpelijke publieksinformatie over de zorg. Ook over wilsverklaringen en het levenseinde. Wij werken mee aan het verbeteren van de palliatieve zorg in Nederland. En wij geven de niet-reanimerenpenning uit. 

Kamerbrieven en onderzoeken

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!