Wat is een wilsverklaring?
Een wilsverklaring is een document waarin staat wat jouw wensen zijn rondom jouw behandeling of levenseinde. Deze verklaring wordt gebruikt als je zelf geen beslissingen meer kunt nemen. Als je in een coma ligt bijvoorbeeld of als je een zwaar ongeluk krijgt waardoor je niet meer kunt praten met je arts. Als je een wilsverklaring hebt, weten anderen wat jouw behandelwensen zijn.

Jentje: ik heb mijn wensen vastgelegd in een levenswilverklaring
Door de ervaring met de internist besefte ik dat er niet altijd ruimte is voor je wensen. Wanneer ik nog zieker zou worden, kan het bespreken daarvan nog moeilijker zijn. Daarom heb ik mijn wensen zwart op wit vastgelegd in een levenswensverklaring.
Wat staat er in een wilsverklaring?
In een wilsverklaring staat wat jouw wensen zijn rondom ingrijpende medische behandelingen. Welke behandelingen moet een arts juist wel of niet uitvoeren? Een aantal voorbeelden:
- Afzien of staken van een behandeling (behandelverbod). Bijvoorbeeld chemotherapie, bestraling, bloedtransfusie, gebruik antibiotica of morfine.
- Wel of niet reanimeren.
- Wel of geen beademing.
- Wel of niet opgenomen worden op de Intensive Care in het ziekenhuis.
- Wel of niet stoppen met eten en drinken.
- Palliatieve zorg en palliatieve sedatie.
- Euthanasie en hulp bij zelfdoding.
- Het doneren van organen.
- Ter beschikking stellen van je lichaam.
- Wie voor je mag beslissen als je dat zelf niet meer kunt. Je stelt een vertegenwoordiger aan.
-
Waar moet een schriftelijke wilsverklaring aan voldoen? Wat doe je met je schriftelijke wilsverklaring? Moet je ook naar de notaris? De antwoorden op deze vragen staan in dit e-book.
-
Een niet-reanimerenpenning is een penning die je zichtbaar draagt, bijvoorbeeld om je hals aan een ketting. Hierop staat dat je niet gereanimeerd wilt worden. Met een niet-reanimerenpenning verbied je artsen en andere zorgverleners onder alle omstandigheden om jou te reanimeren.
-
pdf, 2 MB
Het is belangrijk op tijd na te denken over behandelbeperkingen. Wat wil je nog wel en wat misschien niet? Met deze folder ben je goed voorbereid op een gesprek over behandelbeperkingen.
-
Thuisarts.nl is gemaakt door artsen. Er staat informatie op over wilsverklaringen. En een invulformulier voor een schriftelijke wilsverklaring die je kunt gebruiken om een wilsverklaring te maken
Hoe maak ik een wilsverklaring?
Een wilsverklaring mag getypt, gedrukt of zelfs handgeschreven zijn. Je schrijft jouw wensen en grenzen op. Een wilsverklaring is meteen geldig als je naam (voluit), handtekening en datum eronder staan. Je hoeft dus niet naar de notaris om er een officieel document van te maken. Een wilsverklaring is rechtsgeldig.
Het is belangrijk dat jouw naasten en je (huis)arts weten wat jouw wensen zijn. En het is slim om je wilsverklaring op te laten nemen in je medisch dossier.
-
pdf, 13 kB
Ervaringen
Ik heb nog niks vastgelegd.
Waar ligt mijn grens?
Als je alleenstaand bent, moeten mensen om je heen weten wat je geregeld hebt.
Een levenstestament van de notaris
Een levenstestament is een officieel document van de notaris. Hierin regel je wie namens jou beslist over medische zorg als je dat zelf niet meer kunt. Ook kun je in een levenstestament vastleggen wie beslist over jouw financiële zaken als je dat zelf niet meer kunt. Je kunt alleen een levenstestament laten maken als je wilsbekwaam bent. Een levenstestament bewijst dus dat je wilsbekwaam was toen jij je wensen liet vastleggen door de notaris. Dit biedt houvast voor degenen die voor jou moeten beslissen als je dat zelf niet meer kunt.
Verschil wilsverklaring en levenstestament
- Een wilsverklaring geef je makkelijker aan je naasten en je huisarts. Je bespreekt het ook gemakkelijker omdat alleen jouw wensen rondom rond behandelingen en levenseinde in staan. De huisarts heeft niets te maken met jouw financiële en zakelijke wensen.
- Een wilsverklaring is gratis
- Een wilsverklaring kun je op elk moment herzien. Bij de notaris kost dat steeds geld.
- Een zelf opgestelde wilsverklaring is persoonlijker. Voor artsen is het daardoor vaak overtuigender.
Tips
-
Denk op tijd na over je behandelwensen en -grenzen
-
Vertel je naasten wat je wel en niet wilt
-
Praat met je dokter over wat je wel en niet wilt
Het is belangrijk dat je dokter weet wat je wilt, én dat jij weet wat je huisarts voor jou kan betekenen. Een arts moet per situatie inschatten of hij een behandeling zinvol vindt en of hij jouw wensen opvolgt. Ook moet de arts een behandeling voor zijn eigen geweten kunnen verantwoorden. Het kan zijn dat jouw arts je wensen niet zelf wil uitvoeren, bijvoorbeeld bij euthanasie. In dat geval moet hij een collega vragen deze wens uit te voeren.
-
Schrijf je wensen op in een wilsverklaring
-
Laat je wilsverklaring opnemen in je medisch dossier
Wanneer je de wilsverklaring bespreekt met je arts, vraag dan gelijk of hij de wilsverklaring opneemt in je medisch dossier. Let op: als jij je wilsverklaring wijzigt, worden deze wijzigingen ook doorgevoerd in je medisch dossier.
-
Bekijk je wilsverklaring regelmatig
Een wilsverklaring blijft altijd geldig. Bedenk wel dat je eigen wensen kunnen veranderen. Bij een oude wilsverklaring kan de arts ook gaan twijfelen. Deze twijfel voorkom je door een wilsverklaring om de vijf jaar te bekijken en te bespreken met je naasten en dokter.
Dit doen wij
Patientenfederatie Nederland maakt begrijpelijke publieksinformatie over de zorg. Ook over wilsverklaringen en het levenseinde. Wij werken mee aan het verbeteren van de palliatieve zorg in Nederland. En wij geven de niet-reanimerenpenning uit.
-
Ben je ongeneeslijk ziek, dan kun je palliatieve zorg krijgen. Deze zorg kan klachten tijdens je laatste levensfase verminderen of voorkomen.
Kamerbrieven en onderzoeken
-
Onderzoek