Medische gegevens delen

In een medisch dossier staan jouw medische gegevens zoals onderzoeksuitslagen, röntgenfoto’s, verwijsbrieven, de medicijnen die jij slikt en jouw aandoening. De zorgverlener is verplicht om deze gegevens bij te houden. Zo ontstaat er een beeld van jouw gezondheidssituatie. De huisarts legt andere medische gegevens van jou vast dan bijvoorbeeld de medisch specialist of apotheek. Een zorgverlener mag alleen informatie uit jouw medisch dossier inzien als dat nodig is voor je behandeling en wanneer je daar toestemming voor hebt gegeven.

Waarom een medisch dossier?

Het doel van een medisch dossier is goede zorg bieden. In het dossier kan jouw zorgverlener zien wat jouw medische achtergrond, gezondheid en situatie is. Hier kan hij met zijn zorg op aansluiten. In het medisch dossier kan een zorgverlener ook verantwoorden waarom hij een bepaalde keuze heeft gemaakt.

Waarom medische gegevens delen?

Je kunt wel eens terechtkomen bij een onbekende arts, andere apotheker of huisartsenpost. Bijvoorbeeld in spoedsituaties, na een ongeval of onverwachte ziekte of blessure. Het kan dan van belang zijn dat deze zorgverleners inzicht hebben in jouw actuele medische gegevens. Soms zelfs van levensbelang. De zorginfrastructuur maakt het mogelijk voor een arts om jouw medische gegevens op te vragen en in te kijken. Op welke manieren en met welke doelen kunnen medische gegevens worden gedeeld?

Medische gegevens delen tussen zorgverleners

Om een passende behandeling te bieden, kunnen zorgverleners jouw medische gegevens uitwisselen. Soms moet je daar speciaal toestemming voor geven en soms niet.

Planbare zorg

Voor planbare zorg hoef je geen toestemming te geven. Planbare zorg is zorg waarvan je vooraf weet dat je die krijgt. Bijvoorbeeld wanneer de huisarts je doorverwijst naar de orthopeed. De huisarts deelt dan jouw gegevens met de bewuste orthopeed. Je kunt bij de huisarts aangeven dat je (bepaalde) gegevens niet wilt delen.

Niet-planbare zorg

Voor de meeste niet-planbare zorg moet je expliciet toestemming geven om je medische gegevens te delen. Niet-planbare zorg is zorg waarvan je niet weet dat je die op een bepaald moment nodig hebt. Bijvoorbeeld wanneer je een ongeluk krijgt en naar de spoedeisende hulp moet. Of wanneer je medicijnen kwijt zijn. In spoedsituaties kan gegevensuitwisseling je leven redden,omdat zorgverleners inzicht in je actuele medische gegevens hebben. Je kunt hiervoor toestemming geven bij Volgjezorg.nl. Ook kun je mondeling toestemming geven bij de medisch specialist, apotheek of huisarts.

Volgjezorg.nl is een website van de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ). Deze organisatie biedt een netwerk waarop zorgverleners medische gegevens kunnen uitwisselen. Ook kun je via deze site volgen wat er met je medische gegevens gebeurt. Bijvoorbeeld: welke soorten gegevens zijn er met jouw toestemming gedeeld? En welke zorgaanbieders hebben gegevens bekeken en wanneer?

Toestemming geven Externe link:volgjezorg.nl

In spoedsituaties kan gegevensuitwisseling levensreddend zijn. Omdat zorgverleners inzicht in je actuele medische gegevens hebben. Wil je je medische gegevens tussen zorgverleners laten delen? Geef je arts en apotheker persoonlijk toestemming tijdens een bezoek of via de website Volgjezorg.nl.

Logo Volg je zorg
Waarom toestemming geven om jouw medische gegevens te delen?

Basisgegevensset Zorg (BgZ) in de medisch specialistische zorg

De Basisgegevensset Zorg is een lijst met gegevens die medisch specialisten heel belangrijk vinden voor elke patiënt. Ze willen deze gegevens makkelijker en digitaal met elkaar kunnen delen. Denk daarbij aan administratieve gegevens zoals verzekeringsinformatie, maar ook aan informatie over roken, allergieën, medicijnen en eerdere operaties. Overal gelden straks dezelfde afspraken over hoe deze gegevens worden opgeschreven in het medisch dossier en wanneer de gegevens beschikbaar gesteld moeten worden binnen de medisch specialistische zorg.

Als een patiënt naar een andere medisch specialist of naar een medisch specialist in een ander ziekenhuis gaat, kunnen deze gegevens worden gedeeld. Dan hoeft de dokter niet alles opnieuw te vragen en de patiënt hoeft het niet opnieuw te vertellen. De patiënt moet wel belangrijke dingen vertellen, zoals een verhuizing of nieuwe allergieën.

Voor toestemming gelden dezelfde afspraken als voor uitwisseling van andere medische gegevens: geen of zwijgende toestemming bij verwijzing voor planbare zorg, en expliciet toestemming bij niet-planbare zorg. Als een patiënt geen toestemming geeft voor het delen van gegevens, moet de patiënt er zelf voor zorgen dat de medisch specialist op de hoogte is van belangrijke informatie. Als de patiënt geen toestemming wil geven, dan moet de medisch specialist de patiënt eerst wijzen op de mogelijke gevolgen hiervan, als het nodig is met behulp van een tolk anderstaligen of tolk Nederlandse Gebarentaal (NGT). De gevolgen kunnen zijn dat de informatie niet volledig en/of niet op tijd de andere specialist bereikt.

Medisch dossier inzien voor persoonlijke gezondheid

Je hebt recht om je medisch dossier in te zien of op te vragen als je dat wil. Vaak kun je het dossier bekijken via het patiëntenportaal van de zorgverlener. Of je ontvangt een (digitale) kopie van je medisch dossier. 

Als je nog onder behandeling bent

Als je nog onder behandeling bent, kun je vragen aan je eigen zorgverlener om inzage van je medisch dossier. Het verzoek hoef je niet toe te lichten. Soms kan het wel verstandig zijn om je zorgverlener te laten weten waarom je inzage wil. Je hebt soms maar een deel van je dossier nodig om bepaalde vragen te beantwoorden. Ook kan de zorgverlener aanbieden uitleg te geven, zodat je beter begrijpt wat er in je dossier staat. Natuurlijk kun je ook altijd zelf om uitleg vragen.

Als je behandeling is afgesloten

Als je behandeling al afgesloten is, kun je het beste schriftelijk (per mail of per brief) om inzage in je dossier vragen. Je richt je verzoek aan de hoofdbehandelaar. Veel ziekenhuizen hebben op hun website een standaardformulier voor het aanvragen van een (digitale) kopie van je medisch dossier.

Met een PGO al je medische gegevens op één plek

Het zou handig zijn als je al je medische gegevens op één online plek hebt staan. Dat kan met een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Een PGO is een beveiligde app of website. Hierin kun je je medische gegevens verzamelen: van je bloedgroep en vaccinaties tot de medicijnen die je gebruikt. Uiteindelijk kun je al jouw gegevens erin verzamelen: van je huisarts, het ziekenhuis, je apotheek en bijvoorbeeld je fysiotherapeut.

De Patiëntenfederatie werkt samen met het ministerie van VWS, zorgaanbieders, zorgverleners en ICT-leveranciers om deze PGO’s zo snel mogelijk beschikbaar te hebben. Voor iedereen die dat wil. Gebruiksvriendelijk, veilig en betrouwbaar.

Meer informatie over PGO's

Wat is een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO)?

Tips voor medische gegevens delen

  • Denk na of medische gegevens delen tussen zorgverleners relevant is

    In spoedsituaties kan gegevensuitwisseling levensreddend zijn, omdat zorgverleners inzicht in je actuele medische gegevens hebben. Wil je je medische gegevens tussen zorgverleners laten delen? Geef je huisarts, medisch specialist en apotheker persoonlijk toestemming tijdens een bezoek of online via volgjezorg.nl/toestemming.

  • Breng je persoonlijke gezondheid in kaart

    Wil je beter weten hoe het met je persoonlijke gezondheid is? Je kunt een (digitale) kopie aanvragen van je medicijngegevens bij je apotheek of een samenvatting van je dossier bij je huisarts. Zo weet je precies welke medische informatie er over jou bekend is en hoe je eventueel je gezondheid kunt verbeteren. Kijk op digitalezorggids.nl hoe dit werkt.

  • Verzamel je persoonlijke gegevens in een persoonlijke gezondheidsomgeving (pgo)

    Een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) is een app of website. In een PGO verzamel je je medische gegevens. Ook kun je gegevens toevoegen die je zelf meet, zoals je bloeddruk of je gewicht. De voordelen van een PGO:

    • Alle gegevens over je gezondheid op één online plek
    • Je hebt zelf grip op jouw gegevens
    • Je maakt in je PGO veilig verbinding met je zorgverlener(s)
    • Je kiest een PGO die bij jou past

Keuzehulp pgo's Externe link:pgo.nl

Kijk hier met welke pgo’s je al aan de slag kunt.

Dit doen wij

De Tweede Kamer heeft in 2022 het wetsvoorstel voor de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) unaniem aangenomen. Inclusief een bijgevoegd amendement waaraan Patiëntenfederatie Nederland heeft bijgedragen. Het amendement creëert in de Wegiz en, belangrijker nog, in de Wet aanvullende bepalingen verwerking persoonsgegevens in de zorg een verplichting voor zorgaanbieders om patiëntgegevens uit te wisselen met PGO’s.

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!