Direct naar:

Persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO)

Iedereen komt wel eens bij de huisarts, tandarts of de apotheek. Heb je specifieke gezondheidsproblemen? Dan ga je misschien naar een specialist in het ziekenhuis, een fysiotherapeut of ggz-behandelaar. Al deze zorgverleners slaan zorggegevens op. Het zou handig zijn als je al deze informatie op één online plek hebt staan. Met een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) is dit straks mogelijk. PGO's zijn nog in ontwikkeling. Je kunt er straks steeds meer mee.

Voordelen van een PGO

Wat is een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO)?

Ontwikkelingen PGO's

Stap voor stap gaan steeds meer zorgaanbieders veilig en betrouwbaar gegevens uitwisselen naar een PGO. Op verschillende plekken in Nederland worden daar nu testen mee gedaan. Door apothekers, huisartsen en in de GGZ.

Vanaf 2021 is het bijvoorbeeld mogelijk om de gegevens van je huisarts in je PGO te verzamelen. Daarna komen ook de gegevens van andere zorgverleners beschikbaar, bijvoorbeeld van het ziekenhuis of de verloskundige. Dat betekent niet dat alle zorgverleners ook direct al gebruikmaken van deze mogelijkheid. Jij kunt zelf bij de zorgverlener aangeven of jij hier behoefte aan hebt.

Meer weten over PGO's?

Ervaringen

'Ik wil zo snel mogelijk aan de slag met een PGO'

Voor wie is een PGO handig?

Een PGO kun je gebruiken om je gezondheid in de gaten te houden. Vanaf je geboorte heb je dan al je gegevens in één dossier: zoals de metingen van het consultatiebureau en je vaccinaties. Iedereen kan dan ook gebruikmaken van een PGO: als je bijvoorbeeld een chronische ziekte hebt, maar ook als je gezond bent. Als je zwanger bent of een fanatieke sporter. Kortom: als je wilt werken aan je gezondheid, dan helpt een PGO daarbij.

Veiligheid PGO's

Het delen van gezondheidsinformatie en medische informatie moet veilig zijn. Daarom werken overheid, patiëntenverenigingen, zorgverleners, ICT-leveranciers en de organisatie MedMij samen. Bij PGO’s met een MedMij-label weet je zeker dat de uitwisseling van gegevens veilig en betrouwbaar gebeurt. MedMij is de Nederlandse standaard voor het veilig uitwisselen van gezondheidsgegevens tussen jou en de zorgaanbieders. Jouw gezondheidsgegevens worden volgens strenge eisen beveiligd en tijdens de uitwisseling altijd versleuteld.

Hoe kies je een PGO?

PGO’s zijn nog in ontwikkeling. Maar er is al een aantal PGO’s waarmee je aan de slag kunt. Kijk eens op pgo.nl: hoe kies je een pgo? We laten hier de PGO’s zien die nu al verbinding kunnen maken met huisartsen via MedMij: de Nederlandse standaard voor het veilig uitwisselen van gezondheidsgegevens. Elke PGO ziet er anders uit. En in elke PGO kan je weer andere gegevens bijhouden. Kies dus een PGO met functies die jij belangrijk vindt.

Dit doen wij

Wij willen dat iedereen die dat wil, gebruik kan maken van digitale mogelijkheden. Dat betekent dat je niet langer afhankelijk bent van zorgverleners voor de toegang tot je medische gegevens. Wij zien een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) als een middel voor meer zelfregie. Wij werken daarom samen met Stichting MedMij om mensen toegang te geven tot hun gezondheidsgegevens in persoonlijke gezondheidsomgevingen.

De Patiëntenfederatie werkt samen met het ministerie van VWS, zorgaanbieders, zorgverleners en ICT-leveranciers om deze PGO’s zo snel mogelijk beschikbaar te stellen. Voor iedereen die dat wil. Gebruiksvriendelijk, veilig en betrouwbaar.

PGO-alliantie

We willen dat deze PGO's zo goed mogelijk aansluiten bij de wensen van de gebruikers. En we willen dat zorgverleners het belang en nut inzien van PGO's. Daarom hebben we de PGO-alliantie opgericht. Deze alliantie bestaat uit patiënten-, branche-, consumenten- en welzijnsorganisaties. De PGO-alliantie is gevormd vanuit het programma PGO on Air, de Patiëntenfederatie is de trekker van de alliantie. 

 

Kamerbrieven en onderzoeken

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!