Persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO)
Hoe werk je zo eenvoudig en overzichtelijk mogelijk aan je gezondheid? Dat kan binnenkort met een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Met deze app houd je je medische gegevens zelf bij: van je bloedgroep en vaccinaties tot de medicijnen die je gebruikt. Uiteindelijk staan ook al je medische gegevens van je huisarts, het ziekenhuis, je apotheek en bijvoorbeeld je fysiotherapeut in je PGO.

Greet: ik wil een persoonlijke gezondheidsomgeving voor iedereen
Ik vind het belangrijk dat PGO’s steeds beter worden. Want als alles op één plek staat, krijg je meer inzicht in hoe je eigen gezondheid verloopt. Daarnaast zou ik willen weten welke arts gegevens in kan zien en of hij gegevens goed of fout in mijn dossier zet. Dat vind ik belangrijk. Tot het zover is heb ik mijn gegevens opgeschreven in OneNote. Dit is een digitaal notitieblok. In de app heb ik een map gemaakt met al mijn informatie. Elk tabblad heeft een eigen thema. Zoals basisinformatie, medicijnen, contactgegevens van zorgdiensten en medische geschiedenis. Ik noem dit mijn gezondheidspas.
Wat kun je straks met een PGO?
PGO’s zijn nog in ontwikkeling. Wat kun je er straks allemaal mee?
- Jouw medische gegevens van verschillende zorgverleners verzamelen en beheren.
- Jouw gegevens delen met andere zorgverleners.
- Je eigen gezondheidsgegevens daaraan toevoegen.
- Je gegevens uit andere apps en wearables toevoegen.
- Een koppeling maken tussen al deze gegevens om zo actief te werken aan je eigen gezondheid.
Ontwikkelingen PGO's
Stap voor stap gaan steeds meer zorgaanbieders veilig en betrouwbaar gegevens uitwisselen naar een PGO. Op verschillende plekken in Nederland worden daar nu testen mee gedaan. Door apothekers, huisartsen en in de GGZ.
Vanaf 2021 is het bijvoorbeeld mogelijk om de gegevens van je huisarts in je PGO te verzamelen. Daarna komen ook de gegevens van andere zorgverleners beschikbaar, bijvoorbeeld van het ziekenhuis of de verloskundige. Dat betekent niet dat alle zorgverleners ook direct al gebruikmaken van deze mogelijkheid. Jij kunt zelf bij de zorgverlener aangeven of jij hier behoefte aan hebt.
Wat vind jij belangrijk in een PGO?
Wat moet een persoonlijke gezondheidsomgeving absoluut kunnen zodat jij er baat bij hebt? Denk met ons mee zodat wij jouw ervaringen kunnen delen met de makers van PGO’s. Zij kunnen vervolgens hun PGO beter afstemmen op wat jij als gebruiker wil. Welke extra wensen heb jij? Wat vind je belangrijk qua gebruiksvriendelijkheid? Wil jij helpen aan de verdere ontwikkeling van PGO’s? Neem dan contact op met de Patiëntenfederatie via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Voor wie is een PGO handig?
Een PGO kun je gebruiken om je gezondheid in de gaten te houden. Vanaf je geboorte heb je dan al je gegevens in één dossier: zoals de metingen van het consultatiebureau en je vaccinaties. Iedereen kan dan ook gebruikmaken van een PGO: als je bijvoorbeeld een chronische ziekte hebt, maar ook als je gezond bent. Als je zwanger bent of een fanatieke sporter. Kortom: als je wilt werken aan je gezondheid, dan helpt een PGO daarbij.
Veiligheid PGO's
Het delen van gezondheidsinformatie en medische informatie moet veilig zijn. Daarom werken overheid, patiëntenverenigingen, zorgverleners, ICT-leveranciers en de organisatie MedMij samen. Bij PGO’s met een MedMij-label weet je zeker dat de uitwisseling van gegevens veilig en betrouwbaar gebeurt. MedMij is de Nederlandse standaard voor het veilig uitwisselen van gezondheidsgegevens tussen jou en de zorgaanbieders. Jouw gezondheidsgegevens worden volgens strenge eisen beveiligd en tijdens de uitwisseling altijd versleuteld.
-
MedMij is de Nederlandse standaard voor het veilig uitwisselen van gezondheidsgegevens tussen jou en de zorgaanbieders.
Hoe kies je een PGO?
PGO’s zijn nog in ontwikkeling. Maar er is al een aantal PGO’s waarmee je aan de slag kunt. Kijk eens in de Keuzehulp. In enkele van deze PGO’s kun je al informatie bijhouden over je eigen gezondheid. Deze PGO’s zijn nog in ontwikkeling, waardoor je straks ook je medische gegevens kunt verzamelen, beheren en delen.
-
Welk persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) past het best bij je?
-
Bekijk de antwoorden in de DigitaleZorgGids.
Dit doen wij
Wij willen dat iedereen die dat wil, gebruik kan maken van digitale mogelijkheden. Dat betekent dat je niet langer afhankelijk bent van zorgverleners voor de toegang tot je medische gegevens. Wij zien een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) als een middel voor meer zelfregie. Wij werken daarom samen met Stichting MedMij om mensen toegang te geven tot hun gezondheidsgegevens in persoonlijke gezondheidsomgevingen.
De Patiëntenfederatie werkt samen met het ministerie van VWS, zorgaanbieders, zorgverleners en ICT-leveranciers om deze PGO’s zo snel mogelijk beschikbaar te stellen. Voor iedereen die dat wil. Gebruiksvriendelijk, veilig en betrouwbaar.
PGO-alliantie
We willen dat deze PGO's zo goed mogelijk aansluiten bij de wensen van de gebruikers. En we willen dat zorgverleners het belang en nut inzien van PGO's. Daarom hebben we de PGO-alliantie opgericht. Deze alliantie bestaat uit patiënten-, branche-, consumenten- en welzijnsorganisaties. De PGO-alliantie is gevormd vanuit het programma PGO on Air, de Patiëntenfederatie is de trekker van de alliantie.
-
Met de PGO-alliantie willen we meer bekendheid geven aan PGO's. Zodat meer mensen hier gebruik van gaan maken en er profijt van kunnen hebben. Zoals (zorg)gebruikers, zorgverleners en zorgaanbieders.
Kamerbrieven en onderzoeken
-
pdf, 238 kB