Digitale zorg
Steeds meer ziekenhuizen en artsen bieden digitale zorg aan. Maar nog lang niet allemaal. Terwijl digitale zorg veel voordelen kan bieden. Patiëntenfederatie Nederland heeft digitale zorg hoog op de agenda staan: als een hulpmiddel naast gewone zorg. Met als doel: meer eigen regie, beter zelfmanagement, gemak, betere kwaliteit van leven, meer inzicht in eigen zorg en mogelijkheden. En daardoor beter passende zorg. Patiëntenfederatie Nederland wil dat iedereen die dat wil, gebruik kan maken van digitale mogelijkheden.
Naar hybride zorg
Patientenfederatie Nederland vindt dat mensen het recht moeten hebben om te kunnen kiezen voor digitale zorg. Zij moeten kunnen kiezen voor het communicatiekanaal en type zorg dat bij hen past. De weg naar deze hybride zorg hebben we beschreven in een standpunt.
-
pdf, 133 kB
december 2020
-
Nieuws
Pak nu door met digitale zorg
22 juni 2020
-
Nieuws
Mogelijkheden digitale zorg
Digitale zorg of e-health ondersteunt mensen bij hun gezondheid. Bijvoorbeeld een videoconsult met de huisarts of fysiotherapeut. Maar ook online ondersteuning bij zelfzorg, online je medisch dossier inzien en domotica: digitale hulpmiddelen waardoor mensen langer thuis kunnen wonen. Digitale zorg wordt vrijwel altijd gecombineerd met persoonlijk contact en zorg. Onderstaande video’s laten zien wat de mogelijkheden zijn van digitale zorg. Voor patiënten en zorgverleners.
Digitale innovatie in de zorg met Vliegwiel
Met de Vliegwielcoalitie stimuleert Patiëntenfederatie Nederland digitale innovatie in de zorg. Zo kunnen meer mensen de voordelen van goede digitale zorg ervaren. Het Vliegwiel werkt aan een methode voor opschaling en digitale innovatie in de zorg. Daarbij richt het Vliegwiel zich op de innovatiegebieden telebegeleiding bij chronisch hartfalen en COPD én op digitale keuzehulpen voor samen beslissen.
Digitale keuzehulp
Een digitale keuzehulp is een online tool die patiënten informeert over verschillende behandelopties en hen helpt om de voor- en nadelen en hun eigen wensen en voorkeuren op een rijtje te zetten. Een digitale keuzehulp kan het proces van samen beslissen ondersteunen. Het is een vorm van beslisondersteuning die informeert, bewustwording creëert en stimuleert tot het maken van een keuze.
-
Het Vliegwiel voor digitale innovatie in de zorg wil dat meer mensen de voordelen van goede digitale zorg kunnen ervaren.
-
Een digitale keuzehulp is een online tool die patiënten informeert over verschillende behandelopties en hen helpt om de voor- nadelen en hun eigen wensen en voorkeuren op een rijtje te zetten.
Zelf een vliegwiel starten? Externe link: vliegwielcoalitie.nl
Vliegwiel richt zich op de innovatiegebieden telebegeleiding bij chronisch hartfalen en COPD en digitale keuzehulpen voor samen beslissen. Maar andere (patiënten)organisaties kunnen ook zelf een vliegwiel beginnen om een digitale innovatie op te schalen die zich op kleine schaal al heeft bewezen.

DigitaleZorgGids
DigitaleZorgGids is een reviewsite van Patiëntenfederatie Nederland voor de Nederlandse gezondheidszorg. Hier kunnen patiënten, zorgverleners en zorgexperts hun ervaringen met digitale zorgproducten delen. De website laat zien wat digitale zorg is, welke typen digitale zorg (diensten) er zijn, welke producten hieronder vallen en hoe deze worden gewaardeerd. Vanuit het oogpunt van de patiënt, de zorgverlener en de zorgexpert.
-
Bekijk en vergelijk de ervaringen van patiënten, zorgverleners en zorgexperts met digitale zorgproducten.
Persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO)
Met een persoonlijke gezondheidsomgeving houden mensen zelf hun medische gegevens bij: van bloedgroep en vaccinaties tot medicijngebruik. Uiteindelijk staan ook alle medische gegevens van de huisarts, het ziekenhuis, de apotheek en bijvoorbeeld de fysiotherapeut in de PGO. De Patiëntenfederatie werkt samen met het ministerie van VWS, zorgaanbieders, zorgverleners, ICT-leveranciers en MedMij om PGO’s zo snel mogelijk beschikbaar te stellen. Voor iedereen die dat wil. Gebruiksvriendelijk, veilig en betrouwbaar.
-
Een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) is een website of app. Hierin houd je je medische en gezondheidsgegevens zelf bij.
-
Wij vinden het belangrijk dat iedereen zelf inzicht heeft in zijn medische en gezondheidsgegevens. Met een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) kan dat op een veilige en betrouwbare manier. Maar PGO's zijn nog in ontwikkeling. We willen dat deze PGO's zo goed mogelijk aansluiten bij de wensen van de gebruikers. En we willen dat zorgverleners het belang en nut inzien van PGO's. Daarom hebben we de PGO-alliantie opgericht. De PGO-alliantie bestaat uit patiënten-, branche-, consumenten- en welzijnsorganisaties. De PGO-alliantie is gevormd vanuit het programma PGO on Air, de Patiëntenfederatie is de trekker van de alliantie.
-
Veilige gegevensuitwisseling gaat via MedMij. MedMij is dé Nederlandse standaard voor het veilig uitwisselen van gezondheidsgegevens tussen zorgprofessionals en zorggebruikers.
Medische gegevens delen
Een zorgverlener is verplicht medische gegevens van patiënten bij te houden in een medisch dossier. Zo ontstaat er een beeld van de gezondheidssituatie. Deze medische gegevens kunnen worden uitgewisseld met anderen: tussen zorgverleners voor passende zorg, met de patiënt voor inzicht in de eigen gezondheid en voor medisch onderzoek.
Het is belangrijk dat deze gegevensuitwisseling veilig is zodat de kans op misbruik minimaal is. Daarom moeten aan gegevensuitwisseling voorwaarden verbonden zijn. Zo moeten gegevens gestandaardiseerd worden uitgewisseld volgens MedMij, zodat de patiënt zijn gegevens ook in zijn PGO kan ontvangen. En, waar het wettelijk verplicht is, moet de zorgverlener de patiënt altijd om toestemming vragen als hij van hem gegevens wil uitwisselen.
-
Een zorgverlener is verplicht medische gegevens van patiënten bij te houden in een medisch dossier.
-
Nieuws
Patiëntgeheim
Mensen beheren steeds meer gezondheidsgegevens zelf. Deze gegevens zijn opgeslagen in digitale omgevingen zoals apps van allerlei dienstenaanbieders. Het is niet de bedoeling dat iedereen zomaar bij die gegevens kan. Daarom pleit de Patiëntenfederatie voor een patiëntgeheim, vergelijkbaar met het medisch beroepsgeheim voor zorgverleners.
-
pdf, 957 kB
De Patiëntenfederatie vindt het belangrijk dat er een wettelijk vastgelegd Patiëntgeheim komt. Dat is het wettelijk recht voor personen op geheimhouding van hun gezondheidsgegevens.
Ervaringen
Ik heb ernstig hartfalen. Dankzij digitale hulpmiddelen krijg ik zorg op afstand.
Het webspreekuur scheelt mij heel veel tijd. Ik hoef niet meer heen en weer naar het ziekenhuis.
Nieuwsberichten
-
Nieuws
-
Nieuws
Uitwisseling patiëntgegevens moet straks digitaal
12 maart 2020
Kamerbrieven en onderzoeken
-
pdf, 112 kB
18 juni 2020
-
pdf, 97 kB
Oktober 2019
-
Onderzoek