Digitale zorg

Digitale zorg

Allerlei digitale hulpmiddelen (zoals e-mail, apps en websites) kunnen u ondersteunen als u zorg nodig heeft. Met digitale zorg bent u actief betrokken bij uw gezondheid en behandeling. Ontdek hier meer over digitale zorg.

Wat en hoe

Wat is digitale zorg?

Digitale zorg is een soort verzamelnaam. Het omvat alle digitale mogelijkheden die u in kunt zetten om uw gezondheid te verbeteren of te ondersteunen. Onderstaand filmpje laat zien wat u met digitale zorg kunt.

Chatten met de dokter, advies via de webcam, apps ...

Digitale zorg is ook praten met uw dokter via de webcam of beveiligde e-mail. Of internettherapie bij de psycholoog, of chatten met de behandelaar. Er bestaat ook speciale meetapparatuur (bijvoorbeeld een bloeddrukmeter) die u kunt verbinden met de televisie, smartphone, tablet of computer. Dan volgt de dokter op afstand hoe het met u gaat. Soms heeft een dokter of een ziekenhuis een eigen 'portaal'. Dat is een beveiligde website waarop u afspraken kunt maken of vragen kunt stellen. Leerzame computerspellen (games) kunnen u helpen om te gaan met uw ziekte. En de toekomst heeft nog meer in petto, zoals zorgrobots.

Persoonlijke gezondheidsomgeving

Een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) valt ook onder digitale zorg. Apps en websites die door patiënten en (zorg)consumenten gebruikt worden om allerlei gezondheidsgegevens te verzamelen, beheren en delen worden een PGO genoemd. Een PGO is een levenslang online hulpmiddel voor patiënten om grip te houden op hun eigen gezondheidsdata: van behandeling tot medicatie, onderzoeksuitslagen en inentingen. De echt uitgebreide PGO’s waarmee de zorggebruiker toegang heeft tot de eigen gezondheidsgegevens van verschillende zorgverleners en ze van daaruit veilig en vertrouwd kan verzamelen, delen en beheren, komen later dit jaar op de markt. MedMij werkt daar hard aan. MedMij bouwt zelf geen PGO maar ontwikkelt de spelregels waaraan persoonlijke gezondheidsomgevingen en de systemen van zorgverleners moeten voldoen. 

Nog niet bij alle dokters en ziekenhuizen

Digitale zorg staat nog in de kinderschoenen. Nog lang niet alle dokters en ziekenhuizen bieden digitale zorg aan. Meestal wordt digitale zorg gecombineerd met gewone zorg. Met bepaalde klachten en vragen en voor onderzoeken gaat u nog gewoon naar de dokter.

Wat heeft u aan digitale zorg?

Digitale zorg wordt vrijwel altijd gecombineerd met persoonlijk contact en zorg. Het is een aanvulling op uw gewone zorg. Als het bij u en uw ziekte past, kan digitale zorg veel voor u betekenen, bijvoorbeeld:

  • Gemak; U hoeft minder vaak voor een controlebezoek naar de dokter als u via de computer kunt overleggen.
  • Veiligheid; De dokter of verpleegkundige kan op afstand volgen hoe het met u gaat, bijvoorbeeld bij hartfalen of bij trombose.
  • Inzicht in uw gezondheid; Via een app of programma kunt u zelf informatie bijhouden over uw ziekte (over bloeddruk, bloedsuiker, pijn, vermoeidheid, activiteiten). U krijgt inzicht wanneer klachten toenemen of juist verminderen.
  • Gezond kiezen; Als u meer inzicht in uw ziekte of gezondheid heeft, dan kunt u 'gezonde' keuzes maken. Bijvoorbeeld in uw dagprogramma of uw eten.

Meer informatie

Bekijk onze filmpjes (YouTube) over de mogelijkheden van digitale zorg:

 Naar 'Ervaringen'>>

Panellid worden

Word nu ook lid van ons panel. Uw mening draagt bij aan een betere zorg. Deelname is gratis en nooit verplicht.

Aanmelden Inloggen

Vragen of klachten?

Neem contact op met het Nationale Zorgnummer. Bel 0900 2356780 (20ct/gesprek) of mail. Wij geven u onafhankelijk advies en betrouwbare informatie.

Zoek op trefwoord of thema in de Kennisbank. De meest uitgebreide Kennisbank van de zorg.

Zoek in de kennisbank