Tips

Chronisch ziek en werk

Mensen die chronisch ziek kunnen moeite hebben om aan het werk te komen of blijven. Wij willen dat daar verandering in komt. We vinden het belangrijk dat mensen met een chronische ziekte zo lang mogelijk aan het werk kunnen blijven.

Tips

Informatiekaart ziek en werkU bent langdurig (chronisch) ziek. Hoe blijft u dan in gesprek met uw werkgever en (bedrijf)arts? Hieronder krijgt u zes tips.

Deze tips kunt u ook vinden op de Informatiekaart 'Ziek, en hoe nu verder op je werk'

1. Praat met uw (bedrijfs)arts

Neem bij (beginnende) ziekte en herstel contact op met uw huisarts en bedrijfsarts. De huisarts heeft uw complete medisch dossier en kent de thuissituatie. De bedrijfsarts kent uw werk en de eisen die dat stelt. Samen geeft dit een compleet beeld. Zo kan samen met u beoordeeld worden wat wel en niet kan bij ziekte en herstel.

2. Medisch beroepsgeheim

Bij artsen zijn persoonlijke en medische gegevens veilig. Alleen met toestemming van de medewerker mogen ze gedeeld worden. Dat staat in de wet. Overtreding van de wet wordt bestraft. Dit geldt voor huisarts én bedrijfsarts. Ook richting werkgever geldt die geheimhouding. Huisarts en bedrijfsarts kennen hiervoor de artsen-eed.

3. Bespreek het werk met uw huisarts

Moet de huisarts kennis hebben van uw werk? Ja, want zo kan hij beter inschatten of het werken bijdraagt aan het herstel. Of wat de invloed van het werk is op de ziekte. De huisarts kent niet in elk detail de werkomstandigheden. Informeer hem daarom ook zelf. De huisarts kan in overleg met u contact zoeken met de bedrijfsarts.

4. Werk kan helpen bij behandeling en herstel

Werk is vaak geen oorzaak van ziekte en kan juist helpen bij herstel. Werk geeft afwisseling, kan afleiden van gepieker, zorgt voor bewegen en contact met collega’s. Dat kan prettig zijn en herstel bevorderen. Een goede balans van (aangepast) werk en herstel is belangrijk. Vraag advies bij de bedrijfsarts.

5. Houd contact

Terugkeren op uw werk wordt eenvoudiger als u in contact blijft. Ook als u tijdelijk vanwege ziekte of behandeling stopt met werken. Probeer zoveel mogelijk contact te houden met uw leidinggevende en collega’s. Onderneem actie: bel of e-mail regelmatig. Kom eens langs bij een verjaardag of werkoverleg. Een uurtje per week kan al voldoende zijn.

6. Zoek hulp bij aanpassingen op de werkplek

Aanpassingen op de werkplek of van werktijden kunnen ervoor zorgen dat u blijft werken. Of sneller en beter kunt terugkeren na ziekte. Bespreek dit tijdig met uw leidinggevende. Verken de mogelijkheden met hulp van specialisten, zoals bedrijfsarts, arbeidsdeskundige, en fysiotherapeut.

Panellid worden

Word nu ook lid van ons panel. Uw mening draagt bij aan een betere zorg. Deelname is gratis en nooit verplicht.

Aanmelden Inloggen

Vragen of klachten?

Neem contact op met het Nationale Zorgnummer. Bel 0900 2356780 (20ct/gesprek) of mail. Wij geven u onafhankelijk advies en betrouwbare informatie.

Zoek op trefwoord of thema in de Kennisbank. De meest uitgebreide Kennisbank van de zorg.

Zoek in de kennisbank