Medische gegevens uitwisselen

Medische gegevens uitwisselen

Uw zorgverlener is verplicht om een medisch dossier van u aan te leggen en bij te houden. In Nederland houden artsen en apothekers steeds vaker digitaal een medisch dossier over u bij. Artsen kunnen dus ook steeds vaker medisch gegevens van patiënten elektronisch met elkaar uitwisselen. Maar zij mogen dit alleen doen als u hiervoor toestemming hebt gegeven.

Wat en hoe

Waarom gegevens uitwisselen?

U kunt bij een onbekende arts of andere apotheker of huisartsenpost terechtkomen. Bijvoorbeeld in spoedsituaties, na een ongeval of onverwachtse ziekte of blessure. Het kan dan van belang zijn dat deze zorgverleners inzicht hebben in uw actuele medische gegevens. De zorginfrastructuur maakt het mogelijk om als arts (via het netwerk) de gegevens op te vragen en in te kijken. U kunt dit online regelen via www.volgjezorg.nl

Welke gegevens worden uitgewisseld?

Als uw toestemming hebt gegeven aan uw huisarts, dan stelt deze een samenvatting van uw huisartsdossier beschikbaar. Hierin staan uw belangrijkste medische gegevens. Andere huisartsen, bijvoorbeeld op de huisartsenpost, kunnen die gegevens opvragen. Als u toestemming hebt gegeven aan de apotheek, dan stelt deze gegevens over uw medicatie beschikbaar. Andere apotheken, de huisartsenpost en medisch specialisten kunnen die gegevens opvragen.

Toestemming geven

Op www.volgjezorg.nl kun je toestemming regelen en volgen wat er met jouw medische gegevens gebeurt. Welke gegevens zijn er met jouw toestemming via het Landelijk Schakelpunt gedeeld? Door welke zorgaanbieder(s) zijn ze bekeken? En wanneer? Zo weet je altijd wat er met je medische gegevens gebeurt.

Wilt u dat uw gegevens beschikbaar zijn als u bij een andere apotheek medicijnen gaat halen of bij de huisartsenpost komt? Dan is het belangrijk dat u vooraf toestemming geeft. Dat kan direct bij een bezoek aan uw huisarts of apotheek of online via Ikgeeftoestemming.nl.

Zorginfrastructuur van het LSP

Om op elk moment uw actuele medisch gegevens op te kunnen vragen, is er een speciaal netwerk ingericht: de zorginfrastructuur van het LSP. Via dit netwerk kunnen zorgverleners elektronisch medische gegevens delen met andere zorgverleners in hun regio. Uw huisarts en apotheek mogen uw medische gegevens alleen delen met andere zorgverleners als u daar vooraf toestemming voor heeft gegeven. En andere zorgverleners mogen de gegevens alleen inzien als dat nodig is voor uw behandeling. De Vereniging van Zorgaanbieders Voor Zorgcommunicatie (VZVZ), is verantwoordelijk voor de zorginfrastructuur.

Persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO)

Er zijn ook persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO's) waarmee u uw medische gegevens kunt uitwisselen. Een PGO is een app of website die door patiënten en (zorg)consumenten wordt gebruikt om allerlei gezondheidsgegevens te verzamelen, beheren en delen. Er is al een aantal PGO’s op de markt waarmee u aan de slag kunt. Een aantal hiervan vindt u op de DigitaleZorgGids. Deze PGO’s zijn allemaal nog in ontwikkeling. De echt uitgebreide PGO’s waarmee de zorggebruiker toegang heeft tot de eigen gezondheidsgegevens van verschillende zorgverleners en ze van daaruit veilig en vertrouwd kan verzamelen, delen en beheren, komen later dit jaar op de markt. MedMij werkt daar hard aan gewerkt. MedMij bouwt zelf geen PGO, maar ontwikkelt de spelregels waaraan persoonlijke gezondheidsomgevingen en de systemen van zorgverleners moeten voldoen. Ook voor het onderling uitwisselen van gegevens stelt MedMij de regels op.

> Op zoek naar een persoonlijke gezondheidsomgeving? Start hier de PGO-keuzehulp

Recht op inzage

U mag uw medische gegevens altijd zelf inzien. U kunt dit uw behandelaar vragen. U leest hier meer over bij het thema ‘Inzage in uw medische gegevens’.

Naar 'Ervaringen'>>

Panellid worden

Word nu ook lid van ons panel. Uw mening draagt bij aan een betere zorg. Deelname is gratis en nooit verplicht.

Aanmelden Inloggen

Vragen of klachten?

Neem contact op met het Nationale Zorgnummer. Bel 0900 2356780 (20ct/gesprek) of mail. Wij geven u onafhankelijk advies en betrouwbare informatie.

Zoek op trefwoord of thema in de Kennisbank. De meest uitgebreide Kennisbank van de zorg.

Zoek in de kennisbank