Centraal informatiepunt Chronisch ziek en werk
Bij het Centraal Informatiepunt 'Chronisch ziek en werk' vind je onafhankelijke en kwalitatieve informatie over chronisch ziek zijn en werk. Je vindt er tips om aan het werk te blijven en om regie te nemen. De informatie is ziekte overstijgend en daarom bruikbaar voor iedereen. Naast de informatie van de Patiëntenfederatie verzamelen we ook links naar pagina’s van bijvoorbeeld een werkgevers- of werknemersorganisatie, bedrijfsarts of patiëntenorganisatie.
Wij vragen iedereen die in zijn werk te maken heeft met mensen die chronisch ziek zijn, de informatie te delen op de eigen website of andere media. Zodat jouw achterban, zoals een werknemer of zzp’er voor wie deze informatie heel belangrijk is, deze pagina kan vinden. De informatie op veel plekken beschikbaar maken, vergroot de kans dat de doelgroep de informatie vindt.
‘CIP-informatie vind je via onze app Tiptrack’
Ditmer Rouwenhorst
AWVN adviseur duurzame ontwikkeling
‘Wij ontsluiten de informatie over chronisch ziek zijn en werk van het Centraal Informatiepunt (CIP) via onze app Tiptrack. Dit is een online platform met tips, adviezen, tests en trainingen waarmee je als werknemer zicht en grip krijgt op je werk, gezondheid, ontwikkeling, geldzaken en werk-privé balans. Zodat je vorm en inhoud kunt geven aan je duurzame inzetbaarheid. In welke levens- of loopbaanfase je ook zit.' Ditmer Rouwenhorst, AWVN adviseur duurzame ontwikkeling, legt uit hoe de werkgeversverening de info van het CIP doorgeeft.
‘Het CIP helpt bij het samen beslissen met de medisch specialist en werkgever’
Marlo van den Kiekeboom
bedrijfsarts en projectleider NVAB
‘Een werknemer met een langdurige of chronische ziekte komt bij een medisch specialist, de bedrijfsarts én hij heeft gesprekken met zijn werkgever. Het is dan belangrijk dat die werknemer tools heeft om zijn eigen regie te kunnen pakken en samen te kunnen beslissen. Er zijn namelijk besluiten in behandelingen die best veel effect kunnen hebben op iemands werk, toekomst en participatie. Wij willen de beschikbaarheid van kennis voor de patiënt daarom zo groot mogelijk maken.' Aan het woord is Marlo van den Kieboom, bedrijfsarts en projectleider bij de Nederlandse Vereniging van Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde, de NVAB.
‘Met de informatie van het CIP krijgt de werknemer meer regie en een sterkere positie’
Thom Bijenhof
beleidsadviseur FNV
‘Een chronische ziekte kan veel impact hebben op je werk. Hoe zorg je er dan voor dat je aan het werk kan blijven en niet onnodig uitvalt als de ziekte op een of andere manier opspeelt? Welke informatie heb je nodig? Hoe bespreek je dit met de bedrijfsarts? Wat heb je nodig van de zorg én van je werkgever? Kortom: hoe kan je alles goed op de rit krijgen zodat je kan blijven werken en niet onnodig uitvalt als de ziekte op een of andere manier de kop op steekt? Het is belangrijk dat je de antwoorden op deze en nog vele andere vragen kunt vinden op één plek: het Centraal Informatiepunt Chronisch ziek en Werk (CIP).' Aan het woord is een beleidsadviseur bij de FNV.
Kennisbank Chronisch ziek en werk
Je werkt en hebt of krijgt een chronische ziekte. Wat nu? Ben je sneller vermoeid dan je collega’s? Kun jij je minder goed concentreren? Waarschijnlijk zoek je manieren om toch te blijven werken als je ziek bent. Misschien wil je minder werken of zoek je aangepast werk tijdens of na je ziekte. Maar wat vertel je je werkgever eigenlijk? Wij verzamelen kennis, ervaringen en online hulpmiddelen voor mensen met een chronische ziekte die aan het werk willen blijven.
Meer weten over deze pagina, het project of hoe je hier als organisatie op in kunt steken? Neem dan contact op met projectleider Jeannette van Zee.