Carine: 'We kijken naar wetenschappelijk onderzoek door de ogen van de patiënt.'

Door het refereren van wetenschappelijk onderzoek vanuit cliëntperspectief probeer ik mijn steentje bij te dragen aan verschillende onderzoeksprogramma’s van ZonMw, zoals Goed Gebruik Geneesmiddelen (GGG), DoelmatigheidsOnderzoek (DO).

Carine doet mee aan onderzoeksprogramma's

Donornier

Medicijnen hebben een grote impact op je leven wanneer je een chronische aandoening hebt. Zo ook in mijn dagelijks leven. Ik heb een donornier en kan gezond leven, maar hiervoor moet ik wel zware medicijnen gebruiken. Soms is het best even puzzelen. Het gebruik ervan bijvoorbeeld: moet je het ene tabletje gebruiken bij het eten en een ander tabletje juist niet, voor het slapen gaan of in de ochtend en wat als je dan eens vroeg op bed ligt? Ook de vorm van een medicijn is van belang: een drankje of zuigtablet met een vieze smaak is niet handig voor kinderen bijvoorbeeld! Maar ook voor een volwassene niet fijn als dat iedere dag moet innemen. En ook de bijwerkingen van medicijnen spelen een rol, wat is te accepteren en wat niet? Misselijkheid of duizeligheid zijn maar kleine klachten, maar wat als je er steevast iedere ochtend door vastgekluisterd zit op je stoel?

Door de ogen van de patiënt

Met mijn mede referenten kijken we naar het wetenschappelijke onderzoek door de ogen van de patiënt. Is het onderzoek niet te belastend voor de patiënt? Is het haalbaar wat de onderzoeker in gedachten heeft wat betreft gebruik in de praktijk of het eindresultaaat? Op deze manier kunnen we op een professionele wijze de impact van medicijngebruik op de kwaliteit van leven van de patiënt onder de aandacht brengen bij hen die geneesmiddelen ontwikkelen of toepassen.

Wil je ook lid worden van ons referentenpannel?

Referenten zijn patiënten, ex-patiënten en naasten (zoals familie en mantelzorgers). Allemaal ervaringsdeskundigen in de zorg. Zij beoordelen wetenschappelijke onderzoeksvoorstellen voor gezondheidsonderzoek en geven advies over het betrekken van de patiënt.

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!