Chiara: ‘Je loopt tegen ontzettend veel dingen aan als je een jonge ouder bent'

Toen ik op mijn 17e moeder werd wist ik één ding heel zeker: “Het stereotype zal ik kosten wat het kost doorbreken!” Vanaf dat punt startte een mooie reis met genoeg beren op de weg. Soms zakte de moed hierdoor even in de schoenen en vroeg ik mezelf af hoe ik dit in hemelsnaam allemaal ga laten lukken zoals ik het zelf voor ogen heb?!

Chiara (rechts) Toen ik op mijn 17e moeder werd wist ik één ding heel zeker: “Het stereotype zal ik kosten wat het kost doorbreken!”

Van tienermoeder naar powervrouw

Na de zoveelste keer vallen en opstaan realiseerde ik me dat ik op reis was van tienermoeder tot powervrouw. Deze reis kent geen eindbestemming maar is grenzeloos. Ik ging op zoek naar mezelf en al mijn talenten. Op deze reis mag iedereen mee die meehelpt het onderste uit de kan te halen. Zo ben ik Melissa Ruts (ook jong moeder geworden) tegen gekomen en zijn we nu samen ons aan het inzetten om jonge ouders te helpen.

Niet serieus genomen

Door mijn persoonlijke ervaring viel het mij op dat je tegen ontzettend veel dingen aanloopt in het proces van jonge ouder zijn. Het kunnen combineren van studeren en werken bijvoorbeeld. Maar ook het gevoel dat je als jonge ouder niet voldoende serieus genomen wordt. Dit moet en kan soepeler dacht ik, maar hoe? Krachten bundelen ben ik achter gekomen. Iets wat bij “ Van Tienermoeder Tot Powervrouw” centraal altijd staat.

Ervaringsdeskundigen bij onderzoek

Melissa en ik kregen de kans kregen om samen met een Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie (ZonMw) de krachten te bundelen. Wij beoordeelden in een panel met ervaringsdeskundigen subsidieaanvragen afkomstig van verschillende gemeentes in Nederland. Deze subsidieaanvragen moeten bijdragen aan het beter ondersteunen van jonge ouders. Met de psychische welgesteldheid van de jonge ouders als focus. Om de toegevoegde waarde van onderzoek te borgen is het extreem belangrijk om ervaringsdeskundigen in het onderzoeksproces te betrekken. Wij gaven hierover advies aan de indieners van de subsidieaanvragen. Het was ontzettend mooi om te zien dat de aanvragen waar wij het meest enthousiast over waren ook echt toekenningen hebben gekregen.

Samenwerking is verrijking

De samenwerking met ZonMw heeft onze reis verrijkt. Dit is zeker een leerzame bestemming geweest en gelukkig zijn er nog een aantal fases die eraan komen om de goedgekeurde subsidieaanvragen volledig uit te werken en te finetunen. Ook hiernaar kijken wij vol enthousiasme uit!

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!