Ervaringen

Chronisch ziek en werk

Mensen die chronisch ziek kunnen moeite hebben om aan het werk te komen of blijven. Wij willen dat daar verandering in komt. We vinden het belangrijk dat mensen met een chronische ziekte zo lang mogelijk aan het werk kunnen blijven.

Ervaringen

Meer wegen naar werk

De ‘meest gebruikelijke’ weg naar werk is een opleiding volgen en daarna solliciteren. Maar voor mensen met een beperking of aandoening is die route niet altijd vanzelfsprekend of succesvol. Voor hen is soms een andere weg wenselijk of noodzakelijk.

Bouwvakker aan het stenen metselenIederinKLTer illustratie en inspiratie kunt u hier lezen over projecten uit de praktijk die mensen via een andere route op weg helpen naar werk of dagactiviteit.

'Meer wegen naar werk' maken we samen met Ieder(in) en MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid.

> Lees hier meer over dit project en de verhalen van mensen via de site van Ieder(in)

Chronisch ziek en werk

praktijkboekje‘Chronisch ziek en werk’ is een boekje met de verhalen van een adviseur, een klant- manager, een directeur, een program manager, een projectleider en een IT-er. Gedreven mensen die met passie over hun werk vertellen. Ze hebben allemaal een chronische ziekte of een beperking. Ze bleven of blijven als werknemer van grote waarde voor hun organisatie. In hun verhalen leest u wat dat voor ze betekent, en wat dat voor hun werkgever, collega’s en omgeving betekent.

Download het boekje 'Chronisch ziek en werk'

Zo werkt het: werken met een arbeidsbeperking

In 2015 hebben we onderzocht of er een relatie is tussen een aandoening of een beperking en werk hebben, houden of vinden. Dat onderzoek is eind 2017 herhaald. 
Daar kwam uit dat werk hebben belangrijk is. Mensen met een aandoening of beperking die werk hebben, zijn gelukkig, hebben het gevoel erbij te horen, zijn blij met de sociale contacten en kennen hun eigen grenzen.

Toch is werken voor mensen met een aandoening of beperking niet altijd makkelijk. Het hebben van werk zorgt er bij 51% voor dat deelnemers meer klachten of pijn hebben. Ook heeft 63% van de deelnemers knelpunten in het werk door hun aandoening of beperking.

De knelpunten die mensen met een aandoening/beperking het vaakst tegenkomen zijn:
• Werkstress
• Persoonlijke belemmeringen
• Gebrek aan passend werk
• Onvoldoende begrip of begeleiding van de leidinggevende.

> Bekijk hier de complete rapportage van dit onderzoek

Onderzoek: ‘Wat werkt en wat werkt niet’

werk iederin 250Mensen met een beperking aan het werk krijgen of houden, is veel simpeler dan wordt gedacht. Dat blijkt uit onderzoek dat landelijke patiëntenorganisaties onder 4.964 mensen met een ziekte of beperking deden. Een goede sociale werkomgeving en relatief eenvoudige aanpassingen van het werk, zijn de belangrijkste voorwaarden.

Bekijk hier het persbericht over het onderzoek >>

Bekijk hier de rapportage van het onderzoek (pdf) >>

Panellid worden

Word nu ook lid van ons panel. Uw mening draagt bij aan een betere zorg. Deelname is gratis en nooit verplicht.

Aanmelden Inloggen

Vragen of klachten?

Neem contact op met het Nationale Zorgnummer. Bel 0900 2356780 (20ct/gesprek) of mail. Wij geven u onafhankelijk advies en betrouwbare informatie.

Zoek op trefwoord of thema in de Kennisbank. De meest uitgebreide Kennisbank van de zorg.

Zoek in de kennisbank