Patiëntenfederatie Nederland
Patiëntenfederatie Nederland zet zich in voor alle mensen die zorg nodig hebben, nu of in de toekomst. En geeft patiënten een stem: in de spreekkamer, in de politiek, bij de zorgverzekeraar en in het nieuws. Op basis van de ervaringen van mensen zorgen we dat de zorg beter aansluit bij wat mensen vragen. Onze informatie helpt mensen bij het maken van keuzes in de zorg. De Patiëntenfederatie vertegenwoordigt ruim 200 patiëntenorganisaties.
Nieuws
Kijk hier voor het actuele nieuws en de standpunten die Patiëntenfederatie Nederland daarover inneemt om zo met de leden de zorg beter te maken.
-
Werkgevers kunnen en moeten meer doen om mensen met een aandoening en of ziekte aan het werk te houden als zij dat kunnen en willen. Dat stelt Patiëntenfederatie Nederland na onderzoek onder Nederlanders met een aandoening. Het onderzoek werd gedaan onder 1.504 deelnemers die in de afgelopen 5 jaar betaald werk hebben gehad met een aandoening of ziekte. Ongeveer 1 op de 3 mensen uit de Nederlandse beroepsbevolking heeft een (chronische) aandoening. Dat gaat om miljoenen mensen.
-
Grote zorgen om gevolgen uitspraak Raad van State
21 november 2024
De uitspraak stelt dat er in de huidige Geneesmiddelenwet geen grond bestaat voor de Inspectie Gezondheidszorg & Jeugd (IGJ) om generieke tekortenbesluiten te nemen. Nu dat voorlopig niet meer kan, moet er bij een medicijntekort voor iedere patiënt een apart traject in gang gezet worden met onder andere een artsenverklaring. Patiënten worden hiermee weer de dupe van een probleem in het systeem wat tot schrijnende situaties kan leiden. Dat vinden wij onbestaanbaar. -
Gegevens uit het Rijksvaccinatieprogramma beschikbaar in Persoonlijke Gezondheidsomgeving
21 november 2024
Vanaf 20 november zijn gegevens uit het Rijksvaccinatieprogramma beschikbaar in vijf persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO). De overheid vindt het belangrijk dat alle Nederlanders inzicht hebben in de gegevens over hun gezondheid en zorg. De coronaprikken en HPV-vaccinaties van 16- en 17-jarigen zijn al sinds april beschikbaar in de gekwalificeerde PGO’s.
Over de zorg
Patiëntenfederatie Nederland maakt je wegwijs in de gezondheidszorg. Maak gebruik van praktische informatie, (keuze)hulpmiddelen en ervaringen van anderen. Patiëntenfederatie Nederland zet zich in voor alle mensen die zorg nodig hebben.
Heb je een vraag over de zorg? Neem contact op met het Nationale Zorgnummer. Zij geven informatie én advies waar je zelf mee aan de slag kunt.
-
Betere zorg begint bij écht betrekken van patiënten. Om echt patiëntgericht te werken is het belangrijk om doorlopend naar patiënten te luisteren en te zoeken naar hun wensen en behoeftes. Ikzoekeenpatient.nl helpt bij het realiseren van de ambitie van patiëntenverenigingen en de overheid om de zorg patiëntgerichter te maken.
-
Als je zorg nodig hebt, is het belangrijk dat je zelf kunt kiezen welke zorg het beste voor jou is. Daarom moet informatie over de kwaliteit van zorg beschikbaar en makkelijk te begrijpen zijn. Daar heb je recht op. Dit noemen we ‘transparantie over de kwaliteit van zorg’. Op deze pagina lees je hoe wij dat doen en hoe jij kunt helpen.
-
Als je wilt veranderen van huisarts, dan kun je daar verschillende redenen voor hebben. Je bent verhuisd naar een andere plaats of wijk. Je bent niet tevreden over je huisarts. Of er is een conflict ontstaan tussen jou en je huisarts. Hoe kun je het kiezen van een andere huisarts het beste aanpakken? En hoe zit het met de patiëntenstop door het huisartsentekort?
Zet je ervaring in
Met jouw stem maakt de Patiëntenfederatie het verschil in de spreekkamer en in het zorgstelstel. Deel zelf ook je ervaringen met de zorg. Zo help je anderen én de zorg vooruit.
-
Deel jouw ervaring met een zorgverlener of zorgorganisatie.
-
Met hulp van ruim 20.000 panelleden onderzoekt de Patiëntenfederatie wat zorggebruikers en patiënten vinden van de gezondheidszorg. Doe mee!
Dit doen wij
Patiëntenfederatie Nederland komt op voor alle mensen die zorg nodig hebben. Dat doen wij door zelf beleid te ontwikkelen en dat van andere organisaties en beslissers te beïnvloeden.