- Ga naar homepage patienten Patiënten
- Onderwerpen
- Ziekte en werk
- Ziekte en werk
Ziekte en werk
Je werkt en hebt of krijgt een chronische ziekte. Wat nu? Ben je sneller vermoeid dan je collega’s? Kun jij je minder goed concentreren? Waarschijnlijk zoek je manieren om toch te blijven werken als je ziek bent. Misschien wil je minder werken of zoek je aangepast werk tijdens of na je ziekte. Maar wat vertel je je werkgever eigenlijk? Wij verzamelen kennis, ervaringen en online hulpmiddelen van patiëntenorganisaties voor mensen met een chronische ziekte die aan het werk willen blijven.

Veelgestelde vragen
Als je hebt gehoord dat je chronisch ziek bent, dan komt er vaak veel op je af. Want wat betekent het hebben van deze aandoening? Hoe ziet de toekomst eruit? Wat zijn de gevolgen van de aandoening voor je werk?
-
Werken kan goed zijn voor jouw herstel, maar kan ook de oorzaak zijn van jouw aandoening. De module “gespreksleidraad Arbeid als medicijn” brengt het gesprek tussen jou en je behandelaar op gang en ondersteunt je in de voorbereiding op dit gesprek. In de gespreksleidraad worden vragen gesteld, krijg je informatie en advies. Hierdoor krijg je meer grip op jouw situatie.
De module is ontwikkeld voor mensen met een psychische aandoening, maar ook heel goed bruikbaar voor andere aandoeningen of beperkingen. Het maakt je bewust van jouw situatie, wat je (nog) kan, wat je wil en wat je helpt. Maar ook wie je om hulp kan vragen en wat jouw rechten en plichten zijn. -
Het kan lastig zijn: vertel je op je werk over jouw aandoening of niet? Als je gaat solliciteren: open zijn of niet? En áls je openheid geeft: wat vertel je dan, op welk moment en aan wie?
CORAL 2.0 helpt je bij het helder krijgen van jouw persoonlijke afwegingen. Deze keuzehulp is ontwikkeld voor mensen met een psychische aandoening, maar is ook voor mensen met andere aandoeningen/beperkingen.
De volgende onderwerpen komen aan bod:
• Voor- en nadelen van openheid.
• Wat vertel je wel, wat niet?
• Aan wie geef je welke informatie?
• Op welke manier?
• Wat is een goed moment om het gesprek aan te gaan, als je dat wilt?
• Jouw persoonlijke mening hierover.Hoe meld ik mij ziek?
Als je ziek bent, moet je je direct ziekmelden bij jouw werkgever. De regels vind je in jouw arbeidscontract, cao of bedrijfsreglement. Volgens de Wet Verbetering Poortwachter moet je binnen één week na de eerste ziektedag door jouw werkgever worden aangemeld bij de arbodienst of bedrijfsarts. Je bent niet verplicht de werkgever te vertellen wat jouw klachten zijn en hij/zij mag geen medische informatie van je vragen. Wel kan de werkgever aan je vragen of je ziek bent door een bedrijfsongeval.
-
Een werkgever mag alleen vragen naar waar je tegenaan loopt in het werk. Bijvoorbeeld of je je jouw werk kan blijven doen als je erbij kan zitten. De werkgever mag geen vragen stellen over de medische oorzaak. Of over jouw medisch dossier. Wanneer je duidelijk aangeeft wat je nodig hebt om jouw werk zo goed mogelijk te doen, kan jouw werkgever hier rekening mee houden en je ondersteunen.
Vragen die de werkgever wel mag stellen zijn bijvoorbeeld:
- Vragen of je de aandoening door jouw werk hebt gekregen. Als de oorzaak in het werk ligt kan het belangrijk zijn dat de werkgever aanpassingen doet waardoor je niet ziek of zieker wordt.
- Vragen over revalidatie en herstel. Deze informatie is namelijk belangrijk voor het uitvoeren van jouw werk.
Meer informatie
Als je meer wilt weten over dit onderwerp, kun je terecht bij jouw vakbond (FNV, CNV, Unie MHP, etc.), of bij de volgende websites: Samen Veerkrachtig of de Autoriteit Persoonsgegevens. -
Jouw werkgever kan samen met jou onderzoeken wat je nodig hebt om aan het werk te kunnen blijven. Waar nodig, moet jouw werkgever het werk en de werkplek aanpassen. Of moet hulpmiddelen aanschaffen, je de mogelijkheid bieden meer thuis of flexibel te werken, een wijziging in het aantal werkuren toestaan.
Lukt het niet om in jouw eigen functie te blijven werken, dan moet jouw werkgever passend werk bieden. Passend werk betekent bijvoorbeeld (tijdelijk) in deeltijd werken of een ander takenpakket. In het uiterste geval kan het een andere functie zijn. Jouw werkgever kan hiervoor gebruik maken van de werkgeverstool. Deze tool helpt de werkgever de juiste vragen te stellen. Hiermee krijgt de werkgever inzicht in wat jouw mogelijkheden zijn binnen jouw bedrijf. Samen kun je zoeken naar de beste oplossing voor jou en de werkgever. Als voorbereiding op het gesprek met de werkgever kunt je ook de gesprekswijzer doornemen.
Als je door jouw aandoening niet meer binnen jouw bedrijf kunt werken, moet jouw werkgever je begeleiden naar werk buiten de organisatie.
-
Je bent ziek en dat is vervelend. Misschien werk je hierdoor niet of maar gedeeltelijk. Of wil je minder gaan werken. De gevolgen voor jouw inkomen en re-integratie hangen af van jouw situatie. Op de website van het UWV kun je uitzoeken wat de gevolgen zijn in jouw specifieke situatie. Soms kun je in aanmerking komen voor een aanvulling op jouw inkomen.
Neem hiervoor contact op met jouw gemeente om de mogelijkheden na te gaan. Meer informatie over financiële ondersteuning vind je op Regelhulp.nl -
Nadat je bent ziekgemeld, krijg je van jouw bedrijfsarts een oproep om contact met hem of haar op te nemen. Dat kan telefonisch of tijdens een spreekuur op het werk of op kantoor van de bedrijfsarts. Tijdens dit contact ben je verplicht de bedrijfsarts alle relevante informatie te geven over jouw gezondheid. De bedrijfsarts heeft deze informatie nodig om advies te kunnen geven over uw arbeidsgeschiktheid of -ongeschiktheid, en met je te bespreken wat je op jouw werk wel of niet kunt.
Jouw bedrijfsarts heeft als doel dat je herstelt. Als herstel niet mogelijk is, helpt jouw bedrijfsarts je beoordelen of je kunt blijven werken met jouw aandoening. Ook kan de bedrijfsarts, samen met jou, uitzoeken wat je nodig hebt om aan het werk te blijven.
Als je niet kunt werken omdat je ziek bent, is het belangrijk dat je hierover praat met jouw leidinggevende en/of de bedrijfsarts. Samen bekijk je op welke manier je zo snel mogelijk verantwoord weer aan het werk kunt. Daarvoor wordt door je werkgever, samen met jou, een plan van aanpak opgesteld. Dit wordt 'verzuimbegeleiding' genoemd. Een bedrijfsarts heeft een onafhankelijke positie en adviseert zowel de werkgever als de werknemer over de mogelijkheden.
De bedrijfsarts mag de volgende dingen doen:- Belangrijke (medische) informatie opvragen bij jouw huisarts of andere behandelaar. Dit mag alleen als je hier schriftelijk toestemming voor hebt gegeven.
- Doorverwijzen naar een specialist. Let wel op! Zorgverzekeraars hebben vaak aanvullende voorwaarden opgenomen over de doorverwijzing via een bedrijfsarts. Dit kan gevolgen hebben voor de vergoeding vanuit de zorgverzekering. Controleer daarom altijd jouw polis als je door de bedrijfsarts wordt doorverwezen naar een specialist.
Een bedrijfsarts mag een aantal dingen niet doen:
- Een bedrijfsarts mag niet eisen dat je weer gaat werken. De bedrijfsarts adviseert je werkgever over jouw arbeidsgeschiktheid of -ongeschiktheid. Meestal volgt de werkgever dit advies. Als de bedrijfsarts denkt dat je arbeidsgeschikt bent voor jouw functie zal deze dat ook adviseren aan je werkgever. De werkgever kan op basis van dit advies wel eisen dat je weer komt werken.
- De bedrijfsarts mag alleen informatie aan de werkgever verstrekken die noodzakelijk is voor de werkgever om te kunnen voldoen aan zijn wettelijke plicht tot loondoorbetaling bij ziekte en zijn plicht om zijn zieke werknemer weer te re-integreren. Medische informatie mag de bedrijfsarts nooit aan de werkgever verstrekken of bespreken; ook niet als je daar toestemming voor hebt gegeven of die gegevens zelf al met je werkgever hebt gedeeld.
Je mag zonder medeweten van jouw werkgever contact opnemen met de bedrijfsarts. Die mag daarover geen mededelingen doen naar jouw werkgever.
De bedrijfsarts wordt betaald door jouw werkgever.
-
Voor juridische vragen kun je terecht bij de volgende instanties:
- Rechtswinkel.nl. Hier staan antwoorden met vragen over onder andere chronisch ziek zijn, werk en inkomen. Je kunt ook je eigen vraag stellen.
- De juridische dienst van de vakbonden (FNV, CNV, VCP). Je moet dan wel lid zijn van een van deze vakbonden. Je kunt hier onder andere terecht wanneer je het niet eens bent met jouw werkgever of met een uitkeringsinstantie.
- Het juridisch loket bij jou in de buurt. Het Juridisch loket geeft gratis juridisch advies aan iedereen met een laag inkomen en weinig vermogen. Op de website kun je zoeken naar informatie.
- Rechtsbijstandverzekering als je deze hebt. De meeste verzekeraars hebben een limiet aan het aantal vragen en zaken die per jaar voorgelegd worden. Je kunt eerst bij het Juridisch Loket checken of bezwaar of beroep zin heeft.
- SSZ-advocaten zijn gespecialiseerd op het gebied van sociale zekerheid. Op ssz-advocaten.nl kun je zoeken naar een SSZ advocaat bij jou in de buurt. Heb je een laag inkomen dan kun je misschien gebruik maken van de rechtsbijstand van een SSZ-advocaat. Je betaalt alleen een inkomensafhankelijke eigen bijdrage.
- Advocaten.nl voor gratis juridisch advies. Bekijk hun site voor de werkwijze.
- Sociaal Verhaal. Dit is een vrijwilligersorganisatie die mensen bijstaat met gratis juridisch advies.
-
Als je je ziekmeldt en langdurig ziek bent, krijg je te maken met wet-en regelgeving. Daar horen rechten en plichten bij. Voor jou, maar ook voor je werkgever. Als je deze rechten en plichten kent weet je beter wat je kunt verwachten.
Op deze website, die gemaakt is voor mensen met kanker, staat goede informatie. Deze informatie is hetzelfde als je een andere ziekte of aandoening hebt.Op de pagina staat informatie over:
- wet-en regelgeving voor de eerste 2 jaar ziekte: Wet verbetering Poortwachter
- plichten van je werkgever
- jouw plichten als werknemer, als je ziek bent
- rechten van je werkgever
-
Als je het niet eens bent met de bedrijfsarts kun je twee dingen doen:
Een second opinion (tweede mening) aanvragen
Bij twijfel aan het advies van jouw bedrijfsarts kun je een second opinion aanvragen. Dit vraag je aan bij een bedrijfsarts van een andere arbodienst of bij een ander bedrijf dan je eerste bedrijfsarts. Je kunt jouw twijfels dan bespreken met deze bedrijfsarts. De kosten voor de second opinion zijn voor rekening van de werkgever. Meer informatie over een second opinion vind je op de website van het Arboportaal.Je vindt een 10 stappenplan voor een second opinion op deze website van het NVAB.
Hierin staan de volgende hulpmiddelen:
- Hulpdocument ‘Wanneer een second opinion?’ (stap 2 bedrijfsarts)
- Format ‘aanvraagformulier second opinion’ (stap 4 bedrijfsarts)
- Format ‘machtigingsformulier medische gegevens’ (stap 4 bedrijfsarts)
Een deskundigenoordeel aanvragen
Wanneer je het niet eens bent met jouw bedrijfsarts of werkgever over het proces bij terugkeer naar het werk na ziekte, dan kun je het UWV vragen om een deskundigenoordeel. Ook jouw werkgever kan hiernaar vragen. Het deskundigenoordeel wordt gegeven door een verzekeringsarts of een arbeidsdeskundige. Het deskundigenoordeel wordt betaald door de aanvrager.Je kunt het bijvoorbeeld niet eens zijn over:
- Het moment dat je weer volledig aan het werk gaat.
- Het werk dat jouw werkgever je aanbiedt.
- Dat jouw werkgever genoeg doet om je weer aan het werk te helpen.
Meer informatie over het deskundigenoordeel vind je op de website van het UWV.
Meer informatie over meningsverschil of twijfel over een advies of oordeel van een bedrijfsarts vind je op de website van het NVAB.
-
Niet alle patiëntenorganisaties besteden aandacht aan het onderwerp arbeid. Bij onderstaande organisaties kun je wel terecht voor informatie en vragen over werk en jouw chronische ziekte.
Staat jouw patientenorganisatie er niet bij? De informatie kan ook belangrijk zijn voor andere aandoeningen.
- Alvleesklier
- Alzheimer Nederland
- Apneuvereniging
- Autisme
- Care4Neo
- Cerebrale parese Nederland
- Crohn en Colitis Ulserosa Vereniging Nederland
- Diabetes Vereniging Nederland
- Dwarslaesie Organisatie Nederland En deze pagina voor leden
- Endometriose Stichting
- Epilepsie
- Fybromyalgie en samenleving
- Harteraad
- Hersenletsel.nl
- HIV Vereniging
- Hoofdpijn
- Hoormij
- Hoormij NVVS
- Kanker.nl
- Longfonds
- Lymevereniging
- ME/CVS - Steungroep ME en arbeidsongeschiktheid
- Nationale vereniging Reumazorg Nederland
- Nationale Vereniging Sjögrenpatiënten
- Nederlandse Federatie van kankerpatiënten organisaties
- Nederlandse Leverpatiënten Vereniging
- Nederlandse Vereniging van Hemofilie-Patiënten
- Nierpatiënten Vereniging Nederland
- Oogvereniging
- Parkinson Vereniging
- Osteoporose vereniging
- Psychische kwetsbaarheid - Stichting angst, dwang en fobie en Ixta Noa
- Q-koorts.nl
- ReumaNederland
- RSI-vereniging
- Sarcoïdose
- Schildklier Organisatie Nederland
- Spierziekten Nederland
- Stichting Vuurvrouw
- Transvisie voor mensen met vragen over hun genderidentiteit
- Vereniging Afwijkende Heupontwikkeling
- Vereniging voor mensen met brandwonden
- Vereniging MS Nederland
- Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem – bekijk hier een webinar over werken en eczeem
- Whiplash Stichting Nederland
-
Er zijn verschillende websites waar je kunt kijken voor tips en informatie over solliciteren:
- Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden: Inspiratie werk vinden
- Solliciteren met een Wajong: Podcast werken met Wajong
- soliciteren met WIA uitkering: Veel gestelde vragen WIA - Passend werk vinden bij andere werkgever: Samenveerkrachtig
- Ondersteuning bij het houden of krijgen van werk: Sterk door werk. Dit is een website gericht op mensen met een psychische kwetsbaarheid. Ook is deze website bruikbaar voor mensen met andere chronische aandoeningen.
'Sinds ik kanker heb gehad, móet ik kiezen voor energie' In 2016 kreeg ik borstkanker. Vanaf het begin heb ik er open met mijn werkgever over gecommuniceerd. En samen hebben we steeds in mogelijkheden gedacht. Daarbij stelde ik mezelf steeds de vragen: Waar krijg ik energie van? En hoe kan ik mijn werk zo indelen dat ik energie houd?
Suzan


Andere vragen over ziekte en werk?
Stel je vraag dan via de pagina van onze Informatielijn.