- Ga naar homepage patienten Patiënten
- Onderwerpen
- Verpleeghuiszorg
- Verpleeghuiszorg
Verpleeghuiszorg
Door een chronische ziekte of beperking kun jij of je naaste helaas niet meer zelfstandig wonen. Dan kun je naar een verpleeghuis, maar je kunt verpleegzorg ook thuis of in een andere woonsituatie krijgen. Verpleeghuiszorg is voor mensen die dag en nacht zorg of toezicht of allebei nodig hebben. Deze zorg wordt betaald vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Voor verpleeghuiszorg heb je een verwijzing oftewel een indicatie nodig. Deze kun je aanvragen bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ).

Veelgestelde vragen
-
Om te weten welke zorg je nodig hebt, is het belangrijk om je eigen situatie goed in beeld te krijgen. De vragenlijst van Mijnkwaliteitvanleven helpt je hierbij. Met de uitkomsten kun je in gesprek gaan met de huisarts of wijkverpleegkundige. Zo kun je samen beslissen of het verstandig is verpleeghuiszorg aan te vragen. Deze aanvraag gebeurt via het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ).
-
Het is verstandig om na te denken over wat je wilt en belangrijk vindt. De keuzehulp op ZorgkaartNederland.nl kan je hierbij helpen.
Je kunt daarna jouw voorkeur(en) aangeven bij het Centraal Indicatieorgaan Zorg - het CIZ, de zorgverlener of het Zorgkantoor. Welk Zorgkantoor je nodig hebt, hangt af van de gemeente waar je een verpleeghuis zoekt. Het Zorgkantoor is verantwoordelijk voor het vinden van de juiste plek voor jou. Ook kun je kijken op websites van verpleeghuizen in de regio. Je kunt ervaringen van anderen met verpleeghuizen lezen op ZorgkaartNederland.
Maar het belangrijkste is je eigen gevoel. Maak daarom een afspraak voor een rondleiding bij verpleeghuizen die je aanspreken. In deze folder vind je punten waar je op kunt letten bij je bezoek, zoals de sfeer, activiteiten en hygiëne.
Je kunt vervolgens jouw voorkeur(en) aangeven bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ), de zorgverlener of het Zorgkantoor. Het Zorgkantoor is verantwoordelijk voor het vinden van de juiste plek voor jou. -
Veel verpleeghuizen hebben een wachtlijst. Wanneer er geen plek is in het huis van jouw keuze, dan kun je gebruik maken van overbruggingszorg. Dit betekent dat het zorgkantoor met jou overlegt over een tussentijdse oplossing. Er kan bijvoorbeeld zorg geregeld worden in een ander verpleeghuis of bij jou thuis als dat nog mogelijk is.
-
Je kunt hiervoor kijken naar ervaringen van anderen met het verpleeghuis van jouw keuze. Deze ervaringen staan op ZorgkaartNederland.
Vanaf juli 2024 hoeven verpleeghuizen geen kwaliteitsinformatie meer openbaar te maken. Ze moeten wel een verslag maken over hoe ze de kwaliteit in de gaten houden. Zo’n verslag heet een kwaliteitsbeeld en kun je terugvinden op de website van het verpleeghuis.
-
Ja, je mag meeverhuizen naar een verpleeghuis als jouw partner daar langdurige zorg krijgt. Dit heet partnerverblijf. Hiervoor hoef je zelf geen indicatie aan te vragen bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Je kunt dit direct bespreken met de zorginstelling waar jouw partner gaat wonen.
Kosten en voorzieningen
Zowel jij als jouw partner betalen een eigen bijdrage voor het verblijf. Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) berekent deze bijdrage. Als partner heb je ook recht voorzieningen zoals eten en drinken, schoonmaak van de woonruimte en hulpmiddelen, zoals een hoog-laagbed of een tillift.
Wat als je dan zelf zorg nodig hebt?
Als je meeverhuist en later zorg nodig hebt, maar nog geen Wlz-indicatie hebt, kun je deze zorg regelen via jouw (huis)arts of andere zorgverleners. Ook kun je ondersteuning aanvragen via de gemeente op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). -
Als je langere tijd afwezig bent uit een instelling voor langdurige zorg, zoals vanwege een vakantie of een ziekenhuisopname dan houd je je plek. Maar er zijn wel regels voor de bekostiging van die plek als jij weg bent.
Vakantie
In het totaal mag je 146 dagen per kalenderjaar afwezig zijn, maximaal zijn dat 42 verlofdagen per kalenderjaar plus 2 dagen logeren per week (voorheen weekenddagen genoemd). Het verpleeghuis krijgt dan gewoon vergoeding voor je verblijf. Als je langer afwezig bent dan stopt deze vergoeding en dan mag je verpleeghuis je plek aan een ander geven.Ziekenhuisopname of andere medische redenen
Als je tijdelijk wordt opgenomen voor bijvoorbeeld revalidatie, behandeling, of medisch-specialistische zorg, kan jouw afwezigheid ook vergoed worden. Duurt de afwezigheid langer dan 91 dagen, dan moet het verpleeghuis toestemming vragen voor verlenging van de bekostiging.Meer informatie is te vinden op deze informatiekaart die op de site van de Nederlandse Zorgautoriteit staat.
Onze moeder had soms nog heldere momenten. Dat gaf ons een schuldgevoel. Bij het op zoek gaan naar een fijne plek voor haar probeerden we dit gevoel opzij te zetten. We hadden twee opties: een Molukse woongroep in Assen, wat verder weg, of een Nederlandse woongroep dichterbij. Het belangrijkste voor ons was dat onze ouders samen konden blijven en dat de plek een warme en fijne sfeer had. Na wikken en wegen kozen we voor de Nederlandse woongroep. Het voelde daar goed: een kleine groep, mooie kamers en veel persoonlijke aandacht.
Familie Seleky


Andere vragen over verpleeghuiszorg?
Stel je vraag dan via de pagina van onze Informatielijn.