Ga naar main content
  • Mondzorg

Mondzorg

Begin main content

Een gezond en goed verzorgd gebit is belangrijk om goed te kunnen eten en praten. Het zorgt ook voor meer zelfvertrouwen en is goed voor je gezondheid. Je kunt je tanden gezond houden door ze elke dag te poetsen. De tandarts en mondhygiënist helpen ook om je gebit gezond te houden. Zij controleren je gebit en geven advies. Soms stuurt de tandarts je door naar een specialist. Bijvoorbeeld naar een tandprotheticus voor een kunstgebit, een orthodontist voor een beugel of naar een kaakchirurg voor een operatie.

Veelgestelde vragen

  • De tandarts voorkomt tand- en/of mondaandoeningen. Hij of zij onderzoekt je gebit, stelt diagnoses, maakt een behandelplan en behandelt de problemen. Soms geeft de tandarts je ook adviezen voor een gezond gebit, maar meestal doet de mondhygiënist dit.

    De mondhygiënist richt zich meestal op het krijgen en behouden van een gezond gebit. Maar deze mondzorgverlener kan ook je gebit onderzoeken en een diagnose stellen. Wanneer het nodig is, stelt de mondhygiënist een mondzorgplan op. Op die manier voorkom je en los je problemen met je gebit op. Ook reinigt en polijst de mondhygiënist je gebit. Je hebt geen verwijzing nodig van de tandarts om naar de mondhygiënist te gaan.

  • Je hebt het recht om zelf je zorgverlener te kiezen. Dus ook je tandarts, mondhygiënist en tandprotheticus. Wel mogen zij zelf beslissen of ze een patiënt aannemen of niet. Tandartsen mogen niet onderling afspreken wie welke patiënten aanneemt. Deze regels zijn opgesteld in de gedragsregels voor tandartsen.

    • Je kunt mensen uit de buurt, familie of vrienden vragen welke tandarts, mondhygiënist of tandprotheticus zij hebben en hoe deze bevalt. Je kunt ook op ZorgkaartNederland kijken.
    • Elke zorgverzekeraar heeft een lijst met namen van tandartsen die in jouw woonplaats werken.
    • In het openbare kwaliteitsregister tandartsen, het kwaliteitsregister mondhygiënisten en het kwaliteitsregister voor tandprotheticus staan de zorgverleners die voldoen aan de kwaliteitsnormen.
    • Kijk of je tandarts in het BIG-register is opgenomen. Hier staat of er maatregelen aan de tandarts zijn opgelegd.
    • Kijk of je mondhygiëniste staat ingeschreven bij het Kwaliteitsregister voor mondhygiënisten.
    • Kijk of je tandprotheticus in het Kwaliteitsregister Tandprothetici (KRTP) staat.

      Kwaliteitsregister Mondhygiënisten

      Mondhygiënisten die in het KRM staan ingeschreven, laten met dit keurmerk zien dat zij aan strenge kwaliteitseisen voldoen.

      BIG-register

      Het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) is een wettelijk, online en openbaar register.

      Kwaliteitsregister Tandartsen

      Een kwaliteitskeurmerk voor tandartsen. Het doel van de stichting is het transparant maken en bevorderen van de kwaliteitszorg. Meer dan de helft van alle tandartsen in Nederland heeft een een KRT-registratie.

      Kwaliteitsregister Tandprothetici (KRTP)

      Tandprothetici die ingeschreven staan in het openbare kwaliteitsregister houden aantoonbaar hun kennis en deskundigheid op peil.

  • In de Regeling Mondzorg van de Nederlandse Zorgautoriteit staat het volgende: bij een behandeling van meer dan 250,- euro is de tandarts verplicht om een prijsopgave te geven. Voor bedragen onder de 250,- euro moet een tandarts op aanvraag van de patiënt een offerte opmaken.

    Deze offerte moet voldoen aan de volgende voorwaarden:

    • Er staat in welke prestaties de tandarts gaat uitvoeren voor deze behandeling.
    • In de offerte staat het tarief dat de tandarts bij deze prestaties in rekening brengt.
    • Als de tandarts van de opgegeven prijs afwijkt, geeft hij tijdig aan voor welke prestaties dat geldt en waarom hij afwijkt.
    • De materiaal- en/of techniekkosten moeten op deze prijsopgave per prestatie afzonderlijk worden vermeld.
    • De patiënt moet de prijsopgave vóór de start van de behandeling schriftelijk of digitaal hebben gekregen. Tenzij tandarts en patiënt anders hebben afgesproken.
    • De tandarts moet de prijsopgave vastleggen in de administratie. Hieruit blijkt dat de offerte schriftelijk (of digitaal) aan de patiënt moet worden gegeven.
  • De tandarts houdt een medisch dossier bij over de behandeling van je gebit. Dit is zelfs verplicht. Alleen met jouw toestemming mag hij informatie over je delen met anderen. Je tandarts heeft, net als andere zorgverleners, een geheimhoudingsplicht. Dat betekent dat hij geen informatie over jou mag doorgeven aan anderen zonder jouw toestemming. Alleen hulpverleners die direct bij jouw behandeling zijn betrokken, bijvoorbeeld bij een verwijzing, mag de tandarts informeren als jij toestemming hebt gegeven. Denk daarbij aan de mondhygiëniste of een kaakchirurg.

  • Je tandarts is verplicht een dossier bij te houden. Hierin houdt hij gegevens over jouw behandeling bij. Ook bewaart die in je dossier röntgenfoto’s. Je hebt recht op inzage in jouw medisch dossier. Ook kun je een kopie krijgen van je dossier of een gedeelte daarvan. En ook van een röntgenfoto kun je een kopie vragen. 

  • Tijdens vakantie, ziekte of andere afwezigheid van je tandarts, ook bij spoedgevallen ’s avonds of in het weekend, kun je rekenen op tandartszorg. Je tandarts moet dit goed regelen. Als het dringend nodig is, moet je namelijk dag en nacht een tandarts kunnen bereiken. Tandartsen hebben afspraken gemaakt over de behandeling van spoedgevallen ’s avonds en in het weekend. Informeer bij je eigen tandarts hoe die dit regelt.

  • Er zijn maximumtarieven die een tandarts in rekening mag brengen. Deze tarieven kun je vinden op de website van de Nederlandse Zorgautoriteit. Deze tarieven gaan over 'zorgprestaties', zoals boren en gebitsreiniging. De kosten van materialen, zoals een kroon of implantaat, moeten één op één worden doorberekend. De tandarts mag niet verdienen aan deze materialen. De prijzen kunnen echter wel variëren: het ene type materiaal is nu eenmaal duurder dan het ander. 

    Meer informatie vind je op de website Allesoverhetgebit.nl

  • Als patiënt heb je behalve rechten ook plichten.

    • Je betaalt de tandarts voor de zorg. Dat doet je zelf of via je aanvullende zorgverzekering.
    • Je geeft de tandarts de informatie die van belang kan zijn voor de behandeling, zoals het gebruik van medicijnen.
    • Je moet zo goed mogelijk meewerken, zodat de tandarts je gebit goed kan onderzoeken en behandelen.
    • Je verschijnt op de afgesproken tijd bij je tandarts, of zegt de afspraak 48 tot 24 uur van tevoren af (kijk hiervoor op de website van de tandarts). Wanneer je de afspraak niet tijdig afzegt, kan de tandarts kosten in rekening brengen. Die kunnen zelfs oplopen tot de totale kosten voor de geplande behandeling.
  • Tandartsen moeten zich houden aan de Wet Kwaliteit Klachten en Geschillen Zorg (WKKGZ). Als je ontevreden bent over de behandeling van je tandarts of de tandartspraktijk, kun je dit het beste eerst bespreken met je tandarts. Kom je er met je tandarts niet uit, dan heb je de mogelijkheid om een klacht in te dienen. Je tandarts moet een klachtenregeling hebben of zijn aangesloten bij een klachtenorganisatie. Je kunt daar bij de praktijk van je tandarts informatie over krijgen. Voor meer informatie over het indienen van een klacht kun je terecht op deze website indien de tandarts lid is van de KNMT. 

Een goede tandarts is mij heel veel waard. Jarenlang ging ik niet naar de tandarts. Na een valpartij met de fiets moest mijn gebit hersteld worden, maar dat ging niet goed. Mijn gebit raakte juist nog meer beschadigd. Ik had geen vertrouwen meer in de tandarts. Mijn partner was juist heel tevreden over haar tandarts. Eerst durfde ik nog niet. Toen ik later een ontsteking kreeg en pijn in mijn kiezen had, moest ik wel naar de tandarts. Zij heeft me doorgestuurd naar een kliniek. Daar ben ik nu onder behandeling voor implantaten. Dankzij die behandeling heb ik eindelijk mijn kiezen weer terug.

Marcel

Zoek een tandarts

En bekijk de ervaringen van anderen op ZorgKaartNederland.nl

Andere vragen over mondzorg? 

Stel je vraag dan via de pagina van onze Informatielijn