Ga naar main content
  • Hulpmiddelen

Hulpmiddelen

Begin main content

Soms heb je hulp nodig om makkelijk te blijven bewegen of om iets te zelf te doen. Hulpmiddelen maken het leven makkelijker als je tijdelijk beperkende klachten hebt. Ze zorgen ervoor dat je weer mee kunt doen. Veel mensen denken bij medische hulpmiddelen al snel aan een rolstoel, bril of gehoorapparaat. Maar er zijn ook andere soorten hulpmiddelen, zoals een alarm voor noodgevallen, een traplift, elastische kousen of een aangepaste fiets. Heb je een hulpmiddel nodig of zoek je er één? Dan is het belangrijk dat het goed werkt en bij jou past.

Veelgestelde vragen

  • Bekijk hieronder het filmpje met uitleg hierover.

  • Vraag advies aan je arts (huisarts, ziekenhuis), de praktijkondersteuner (POH) van de huisarts, fysiotherapeut, verpleegkundige thuiszorg, revalidatiecentrum of een ergotherapeut. Zij weten veel over hulpmiddelen en kunnen je verder helpen of doorsturen als dat nodig is. Neem ook contact op met je zorgverzekeraar of de gemeente waar je woont. Daarnaast kun je de leverancier van het hulpmiddel vragen hoe het hulpmiddel wordt vergoed en wat je moet regelen om het te krijgen. 

  • Kijk dan op de Hulpmiddelenwijzer van Vilans.

  • Bij een hulpmiddel in eigendom tellen de kosten mee voor je eigen risico en komen ook de kosten van onderhoud voor jouw rekening. Bij een hulpmiddel in bruikleen, krijg je het hulpmiddel te leen voor een bepaalde periode via je verzekeraar. Bijna altijd moet je eerst toestemming vragen bij je verzekeraar. De kosten tellen niet mee voor je eigen risico. Ook de kosten van onderhoud zijn bij een middel in bruikleen voor rekening van de leverancier of zorgverzekeraar. 

    Hulpmiddelen kun je op verschillende manieren via je zorgverzekering krijgen. De zorgverzekeraar is verplicht om een passend hulpmiddel te verstrekken. Maar welke voorwaarden gelden en wie de hulpmiddelen levert, dat mag de zorgverzekeraar zelf bepalen. Via een gecontracteerde hulpmiddelenleverancier of zelf mogen kiezen, veel keuze of weinig keuze, met of zonder toestemming vooraf, in bruikleen of in eigendom. In je polisvoorwaarden vind je hierover informatie. 

    Handige vragen om je zorgverzekeraar of leverancier te stellen:

    • Wat kan dit hulpmiddel? En bij welke functies helpt het mij?
    • Hoe kan ik dit hulpmiddel krijgen?
    • Heb ik keuze en waar kan ik op letten bij het kiezen?
    • Wat zijn mijn kosten?
    • Kan ik hulp krijgen bij het regelen van het hulpmiddel?
    • Het hulpmiddel werkt niet voor mij, wat kan ik doen?
  • Welk hulpmiddel wordt door wie en via welke wet of regeling vergoed? Waar klop ik als eerste aan? Kijk in de keuzehulp van Vilans, die leidt je naar deze eerste stap bij vergoedingen. Kleine alledaagse hulpmiddelen koop je in een huishoudwinkel, hulpmiddelenwinkel of tweedehands. Ezelsbruggetje hierbij is: zou ik het zelf sowieso hebben aangeschaft, dan volgt er geen vergoeding. Neem iets als bestek; aangepast bestek krijg je niet vergoed. 

  • Heb je hulpmiddelen nodig voor behandeling, verpleging, revalidatie of verzorging? Dan krijg je die vergoed uit het basispakket. Zorgverzekeraars vergoeden eenvoudige loopmiddelen, zoals krukken of een rollator niet meer. Heb je blijvend hulpmiddelen nodig, bijvoorbeeld vanwege een handicap? Dan krijg je deze meestal van je gemeente. Kijk op de site van de Rijksoverheid voor meer info. 

  • Heb je een Persoonsgebonden Budget (PGB) en staat in de toekenningsbrief dat je PGB ook is bedoeld voor de aanschaf van een hulpmiddel, dan kan je je PGB daarvoor gebruiken.

    Alleen voor hulpmiddelen van de gemeente kun je een PGB aanvragen.

    Bij de gemeente kan je terecht voor hulpmiddelen vanuit de Jeugdwet of vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo)

    Voorbeelden van hulpmiddelen van de gemeente zijn:

    - Een aanpassing in je woning zoals een traplift of een verhoogd toilet
    - Een aangepaste fiets of een scootmobiel
    - Een rolstoel zoals een buggy of een kinderrolstoel, elektrische rolstoel, sportrolstoel, rolstoelaanpassing

    Heb je een PGB vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz)?
    Dan kun je je budget niet besteden aan hulpmiddelen. Voor hulpmiddelen die onder de Zorgverzekeringswet vallen, kun je geen PGB krijgen..

    Voor meer informatie over het Persoonsgebonden Budget kun je contact opnemen met Per Saldo. Dit is de belangenvereniging voor mensen met een PGB.

  • Het aanvragen van een hulpmiddel bij de gemeente (Wmo) kent verschillende stappen. Die kosten tijd. Dat kan problemen geven als je bijvoorbeeld een aandoening hebt waarbij je situatie snel verslechtert. Of als je door een ongeval plotseling hulp nodig hebt.

    Geef in deze situaties meteen bij je aanmelding aan dat het om spoed gaat. Dan kan de gemeente bekijken of ze sneller een besluit kunnen nemen over je aanvraag.
    Als het niet lukt om een hulpmiddel snel te leveren (omdat er b.v. een speciale aanpassing door gespecialiseerd hulpmiddelenbedrijf nodig is, of bij trapliften) dan kan er een tijdelijke oplossing worden geregeld.

    Meer informatie over het regelen van een spoedaanvraag, neem contact op met de onafhankelijke cliëntondersteuner Wmo of met Regelhulp.

  • Vraag aan de leverancier of zorgverzekeraar waarom het hulpmiddel niet wordt vergoed. Bevat het voorschrift de juiste beschrijving? En zijn er andere hulpmiddelen mogelijk die wel worden vergoed?  

  • Als je vanwege je gezondheid extra kosten maakt, zijn er verschillende regelingen om dit soort meerkosten te compenseren.  Sommige zorgkosten kun je aftrekken van de belasting. Bijvoorbeeld: dieetkosten, kosten voor hulpmiddelen, gezinshulp, kosten voor medicijnen, woon-werkverkeer of reiskosten voor ziekenhuisbezoek. Lees hier meer over op: meerkosten.nl.

    Je mag alleen kosten aftrekken:

    • Die je maakt vanwege een ziekte of beperking.
    • In het jaar waarin je die kosten hebt betaald.
    • Als je hiervoor geen vergoeding kunt krijgen. Bijvoorbeeld een vergoeding van je (aanvullende) zorgverzekering, je werkgever of de bijzondere bijstand. 


    Regeling specifieke zorgkosten
    Zorgkosten kun je opgeven via je belastingaangifte als aftrek specifieke zorgkosten. Hiermee kun je mogelijk geld terugkrijgen van de Belastingdienst. Op de website van de Belastingdienst vind je een overzicht van de zorgkosten die je kunt aftrekken. Daarnaast gelden verschillende voorwaarden voor belastingaftrek van dieetkosten. Niet elk type dieet kun je aftrekken via de belasting. Dit mag alleen als je dieet in combinatie met jouw aandoening voorkomt in de dieetlijst van de Belastingdienst. 
     
    Berekenen aftrekbare zorgkosten
    Je mag alleen het deel van de uitgaven aftrekken dat uitkomt boven een bepaalde drempel. De regeling specifieke zorgkosten geldt behalve voor jezelf ook voor andere personen binnen je huishouden. Gebruik de rekenhulp specifieke zorgkosten van de Belastingdienst om te berekenen hoeveel je mag aftrekken.
     
    Hulpmiddelen kun je soms als aftrekpost opgeven bij je belastingaangifte. Je kunt dit doen bij de ‘aftrek specifieke ziektekosten’. 
     
    Het hulpmiddel moet in elk geval voldoen aan één van de volgende twee voorwaarden:

    1. Je hebt het hulpmiddel speciaal vanwege je ziekte of beperking aangeschaft. Het is een hulpmiddel dat voornamelijk gebruikt wordt door chronisch zieken en gehandicapten. Het hulpmiddel heeft voor anderen dus geen of weinig waarde of;
    2. Het hulpmiddel vervangt (gedeeltelijk) een onmisbare lichaamsfunctie. Zo vervangt een rolstoel bijvoorbeeld de lichaamsfunctie ‘lopen’.

    De voorwaarden voor belastingaftrek van specifieke zorgkosten veranderen elk jaar. In het overzicht van de Belastingdienst vind je per jaar de verschillen.                              

  • Jazeker. Alle partijen hebben afspraken gemaakt over hoe het beter kan. Wij houden een vinger aan de pols via de Hulpmiddelenmonitor. Bekijk hier de informatie

Dankzij mijn scootmobiel kom ik weer buiten! Fietsen kan ik niet meer. Daarom heb ik een scootmobiel aangevraagd. Ik vond het moeilijk om aan mezelf toe te geven dat ik dit hulpmiddel nodig heb. Maar zonder scootmobiel kom ik niet meer buiten en voel ik de wind niet meer in mijn haren. Wie heb ik daarmee? De MS of mijzelf?

Iris

Andere vragen over hulpmiddelen? 

Stel je vraag dan via de pagina van onze Informatielijn