Ga naar main content
  • Complementaire zorg

Complementaire zorg

Begin main content

Complementaire (aanvullende) zorg bestaat uit behandelingen waarvoor - nog - geen wetenschappelijk bewijs is geleverd. Ze zijn vaak niet gericht op genezing maar ondersteunend aan (herstel van) de behandeling en het omgaan met de gevolgen van de ziekte. Soms noemt men dit ook wel alternatieve zorg. Voorbeelden zijn acupunctuur, natuurgeneeskunde en homeopathie. Artsen en andere zorgverleners kunnen alternatieve zorg bieden. Dit gebeurt naast de gangbare/reguliere zorg en wordt dan ook wel aangeduid met ‘niet-reguliere zorg’. Als je overweegt gebruik te maken van complementaire zorg overleg dat dan eerst met je (hoofd)behandelaar. En bespreek het gebruik van zelfzorgmiddelen, kruiden, vitamines en supplementen met je arts en/of apotheker.

Veelgestelde vragen

  • Complementaire geneeswijze wordt ook wel alternatieve geneeswijze genoemd. Onder deze geneeswijze vallen alle therapieën, geneesmiddelen en diagnostische handelingen waarvoor geen algemeen aanvaard wetenschappelijk bewijs van geneeskundige effectiviteit geleverd is. Meestal worden deze geneeswijzen niet aan medische faculteiten of officieel erkende paramedische opleidingen gedoceerd. Deze geneeswijzen worden ook door niet-artsen uitgeoefend. Naast genezing of behandeling van een ziekte kunnen ze ook persoonlijke groei en ontspanning tot doel hebben.

    Complementaire geneeswijzen zijn onder andere:

    • Homeopathie
    • Acupunctuur
    • Antroposofische gezondheidszorg
    • Natuurgeneeskunde

    Deze zorg wordt gegeven door artsen en andere zorgverleners. Meestal naast reguliere zorg, maar ook wel in plaats daarvan.

  • Vanuit de basisverzekering krijg je geen vergoeding voor alternatieve geneeswijzen. Soms kun je een aanvullende verzekering afsluiten om een vergoeding te krijgen. Kijk voor meer informatie op Zorgwijzer.nl. 

    Vaak geldt hiervoor een maximumbedrag per jaar. Of er geldt een gedeeltelijke vergoeding van bijvoorbeeld tachtig procent van de rekening en soms vergoedt een verzekeraar alleen bepaalde vormen van complementaire zorg. Controleer hiervoor je zorgverzekering of overleg met je zorgverzekeraar.

  • Als je overweegt gebruik te maken van complementaire zorg overleg dat dan eerst met je (hoofd)behandelaar. En bespreek het gebruik van zelfzorgmiddelen, kruiden, vitamines/supplementen enzovoorts met je arts en/of apotheker.

    Platform Integrale Gezondheidszorg
    Voor meer informatie kun je terecht bij het Platform Integrale Gezondheidszorg (voorheen Patiënten Platform Complementaire Geneeskunde, PPCG).

    Infolijn
    Verder is er de Infolijn Alternatieve Geneeswijzen. Hier kun je je vragen telefonisch stellen. Ook is het mogelijk om een persoonlijk advies te krijgen voor een alternatieve aanpak van je gezondheidsproblemen. Men informeert je over de mogelijkheden en risico's van de diverse behandelwijzen. Zij hebben adressen van artsen en therapeuten voor alternatieve therapieën.

Tips voor het kiezen van complementaire zorg

  1. Als je overweegt gebruik te maken van complementaire zorg, overleg dat dan eerst met je (hoofd)behandelaar.
  2. Bespreek met je huisarts of apotheekmedewerker of drogist welke zelfzorgmedicijnen, kruiden of supplementen je gebruikt.
  3. Informeer vooraf goed bij je zorgverzekeraar of je recht hebt op een vergoeding.
  4. Let op of je behandelaar door je zorgverzekeraar is gecontracteerd, anders kan het zijn dat je alsnog niet alles vergoed krijgt.

Andere vragen over complementaire zorg? 

Stel je vraag dan via de pagina van onze Informatielijn