Zorg thuis
Soms lukt het thuis niet meer alleen. Bijvoorbeeld om zonder hulp te douchen. Of omdat je het lastig vindt elke dag te denken aan het innemen van medicijnen. In deze situaties kan je verpleging en verzorging thuis krijgen. Een andere naam hiervoor is wijkverpleging.

-
Je kunt wijkverpleging krijgen als je een ziekte, handicap of andere beperking hebt. Hiervoor heb je een indicatie nodig.
Een wijkverpleegkundige bespreekt samen met jou welke zorg je nodig hebt en stelt de indicatie. De indicatie bepaalt of je recht hebt op verpleging en verzorging thuis.
Meer informatie over soorten zorg vind je via Regelhulp.
-
Verpleging en verzorging thuis valt onder de basisverzekering. Je hoeft hiervoor geen eigen risico te betalen.
Let op: heeft een organisatie geen contract met jouw zorgverzekeraar? Dan kan het zijn dat je de zorgkosten of een deel daarvan, zelf moet betalen. Neem hiervoor contact op met je zorgverzekeraar.
Wijkverpleging aanvragen
Wil je wijkverpleging? Je hebt hiervoor geen verwijzing van de huisarts nodig. Vaak heb je al wel contact met de huisarts. Je mag zelf een zorgaanbieder voor wijkverpleging kiezen en contact opnemen. De wijkverpleegkundige regelt dan de juiste zorg.
Bij het kiezen van een zorgaanbieder kun je advies vragen aan:- Het sociale wijkteam van de gemeente. Hier kun je terecht voor vragen over bijvoorbeeld zorg, werk en inkomen, opvoeding, en hulp in huis);
- Je huisarts;
- De transferverpleegkundige. Dit is een verpleegkundige die na jouw ontslag uit het ziekenhuis helpt om een zorgorganisatie te vinden.
Of gebruik de keuzehulp wijkverpleging.
Wat valt er onder wijkverpleging?
Wijkverpleging is verpleging en verzorging die je thuis krijgt. Voorbeelden zijn:- hulp bij aankleden, douchen, naar het toilet gaan
- wondverzorging
- hulp bij het innemen of toedienen van medicijnen
De wijkverpleegkundige geeft medische zorg en helpt bij het regelen van andere hulp. Denk aan andere zorg, welzijn en wonen.
De wijkverpleegkundige regelt jouw zorg
De wijkverpleegkundige kijkt samen met jou wat je zelf nog kunt, met hulpmiddelen of met zorg van naasten. En welke zorg je nodig hebt. Jouw zorgverzekeraar vergoedt deze zorg. -
Als je wijkverpleging krijgt, komen verpleegkundigen en verzorgenden bij jou thuis. Ze helpen je met verpleging en verzorging zodat jij thuis kunt blijven wonen.
1. Je bespreekt samen welke zorg je krijgt
De wijkverpleegkundige bespreekt samen met jou welke zorg je nodig hebt. Dit gebeurt meestal bij jou thuis. De wijkverpleegkundige kijkt naar:- Wat je zelf nog kunt
- Welke (digitale) hulpmiddelen je kunt gebruiken
- Met welke taken een mantelzorger kan en wil helpen
- Waar je professionele zorg nodig hebt van een verpleegkundige of verzorgende.
Het doel is om jouw gezondheid en zelfstandigheid te houden zoals het is of te verbeteren. Zo kun je zoveel mogelijk blijven doen wat voor jou belangrijk is.
2. Ook jouw naasten en mantelzorgers krijgen steun
De wijkverpleegkundige let erop dat de zorg goed past bij jouw leven. Hij of zij gaat ook in gesprek met jouw naasten en mantelzorgers. Kunnen en willen zij helpen? Wat hebben zij nodig? Als je samenwoont, kijken de verpleegkundigen en verzorgenden ook naar wat goed is voor je partner.3. De zorg past bij hoe jij wilt leven
De verpleegkundigen en verzorgenden ondersteunen je om zelfstandig te blijven en zelf te beslissen over jouw leven. Als je problemen ervaart in jouw dagelijkse leven, helpen zij om samen een oplossing te zoeken. Jij kiest zelf wat voor jou belangrijk is en welke oplossing het beste bij je past.4. Zorg met aandacht en respect
De verpleegkundigen en verzorgenden komen bij jou thuis. Daarom is het belangrijk dat jij je prettig voelt. De zorgverleners zorgen ervoor dat ze jou met aandacht, respect, privacy en veiligheid behandelen. Ze geven ook duidelijke uitleg. Ook als je moeite hebt met de Nederlandse taal.5. Zorg van goed opgeleide zorgverleners
De verpleegkundigen en verzorgenden die je helpen, hebben de juiste opleiding. Ze werken volgens de regels van hun beroep. Ze hebben de juiste kennis om je te verzorgen en te ondersteunen. Als ze merken dat je extra hulp nodig hebt, schakelen ze andere zorgverleners in.6. Zorg van een vast team
Je krijgt hulp van een vast team verpleegkundigen en verzorgenden. Zo leer jij hen goed kennen. De thuiszorg is 7 dagen in de week 24 uur per dag bereikbaar als het nodig is.Als je situatie verandert, verandert de zorg met je mee. De wijkverpleegkundige kan dan contact opnemen met andere zorgverleners. Zoals de huisarts, specialisten, apothekers, gespecialiseerde verpleegkundigen, fysiotherapeuten en diëtisten, wijkteams, vrijwilligers en mantelzorgers.
7. Veilige zorg
De verpleegkundigen en verzorgenden werken veilig en zorgvuldig. Zij letten op de risico’s in jouw huis en tijdens de zorg. Ze proberen de risico’s zo klein mogelijk te maken volgens de regels van de zorg.8. Duidelijke afspraken over zorgmomenten
De verpleegkundigen en verzorgenden proberen de zorg te geven op tijden die voor jou het beste uitkomen. Als er iets verandert, bespreken zij dat met je.9. Inzage in je zorgplan en zorgdossier
De wijkverpleegkundige maakt samen met jou een zorgplan. Hierin staat welke zorg je krijgt, hoe en wanneer. Dit plan sluit aan bij jouw wensen en manier van leven. Het zorgteam volgt dit plan. In je zorgdossier houden de zorgverleners bij hoe het met je gaat.Verandert er iets in je situatie? Dan wordt het zorgplan aangepast. Je kunt altijd je het zorgplan en je zorgdossier inzien. Vraag jouw wijkverpleegkundige naar dit zorgplan.
Wil je meer weten over wat je kunt en mag verwachten van verpleging en verzorging thuis? Lees dan dan hier de brochure. -
Als je hulp nodig hebt bij het huishouden, zoals schoonmaken of administratie, kun je ondersteuning aanvragen via de gemeente. Dit valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning - de Wmo.
Hoe vraag je hulp aan?
Je kunt hulp aanvragen bij het Wmo-loket van jouw gemeente. Dit kan op de volgende manieren:
- Online via de website van je gemeente
- Telefonisch door contact op te nemen met het Wmo-loket.
- Op afspraak bij het gemeentehuis of een wijkteam in jouw buurt.
Een medewerker bespreekt met je welke hulp je nodig hebt en kijkt ohttps://www.regelhulp.nl/onderwerpen/ondersteuning/huishoudenf je in aanmerking komt voor ondersteuning. Dit heet een keukentafelgesprek.
Wil je weten hoe je hulp kunt aanvragen in jouw gemeente? Kijk dan op de website van je gemeente of neem contact op met het Wmo-loket. Wil je meer informatie over welke hulp je kunt krijgen? Kijk dan op de website van Regelhulp.
-
De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zorgt ervoor dat iedereen kan meedoen in de samenleving en zo veel mogelijk zelfstandig kan blijven wonen. De gemeente is verantwoordelijk voor de juiste ondersteuning.
Wat betekent 'zelfstandig leven' volgens de Wmo?
Bij zelfstandig betekent dat je:- een schoon en leefbaar huis hebt
- in en om je huis kunt bewegen
- je financiële administratie en andere praktische zaken kunt regelen
- voldoende sociale contacten hebt
- binnen je woonplaats of regio kunt reizen
- een zinnige dagbesteding hebt
- structuur in je dag of week kunt aanbrengen.
Voor wie is de Wmo?
De Wmo is er voor iedereen die hulp nodig heeft om zelfstandig te wonen en mee te doen in de samenleving.Welke hulp biedt de Wmo?
De gemeente biedt twee soorten hulp.- Een algemene voorziening. Deze is er voor iedereen en hoef je niet aan te vragen. Denk aan een koffieochtend in het buurthuis, de boodschappenbus of vervoer voor iedereen van 75 jaar en ouder.
- Een maatwerkvoorziening. Deze vraag je aan. Denk aan een scootmobiel of begeleiding bij de administratie. Soms krijg je hulp vanuit de gemeente, of je krijgt een persoonsgebonden budget (pgb). Je krijgt dan een geldbedrag waarmee je zelf de ondersteuning inkoopt. Voor een pgb moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen.
Kijk voor meer informatie over de Wmo op Regelhulp.nl Over het persoonsgebonden budget vind je informatie op de sit van Per Saldo.
-
Ja, als je zorg krijgt vanuit de Wet langdurige zorg, betaal je hiervoor een eigen bijdrage.
Wanneer begin ik met betalen?
Dat hangt af van de zorg die je krijgt. Je gaat een eigen bijdrage betalen vanaf de dag dat:- Je de sleutel van jouw eigen woning in een instelling krijgt, of
- Je wordt opgenomen in een zorginstelling, of
- Jouw persoonsgebonden budget (pgb) start, of
- Je zorg krijgt via het modulair pakket thuis (mpt), of
- Je zorg krijgt via het volledig pakket thuis (vpt).
Wat als er nog geen plek is in de zorginstelling?
Wacht je in het ziekenhuis op een plek in een zorginstelling? Dan betaal je de eigen bijdrage vanaf de datum waarop het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) je zorgbehoefte (indicatie) heeft vastgesteld.
Wacht je thuis op een plek in een zorginstelling? Dan betaal je de eigen bijdrage vanaf de datum dat het CIZ de indicatie heeft gesteld. Zodra je in de zorginstelling gaat wonen, betaal je ook een eigen bijdrage voor verblijf.
Meer informatie
Op de site van het CAK vind je meer informatie over zorg vanuit de Wlz.
- Ben je op zoek naar zorg thuis bij jou in de buurt? Raadpleeg dan ZorgkaartNederland om te zien hoe anderen die zorg waarderen.
- Of gebruik de keuzehulp wijkverpleging.
- Naar de folder Zorg thuis, wat vindt u belangrijk?

Andere vragen over zorg thuis?
Stel je vraag dan via de pagina van onze Informatielijn.