Medicijnen
Pillen, zalven, druppels en injecties. Er zijn duizenden soorten medicijnen in verschillende vormen. Medicijnen kunnen helpen bij het verminderen, verdwijnen of voorkomen van ziekteklachten. Ongeveer 11 miljoen mensen in Nederland gebruiken regelmatig medicijnen. Meestal schrijft een arts een medicijn voor. Er zijn ook medicijnen die je zonder recept kunt kopen bij de apotheek of drogist. Bijvoorbeeld pijnstillers. Deze heten zelfzorgmedicijnen.

Veelgestelde vragen
-
Een medicatieoverzicht is een overzicht van alle medicijnen die je gebruikt en de dosering daarvan. Ook kan erin staan of je allergisch of overgevoelig bent voor bepaalde medicijnen. Een medicatieoverzicht kun je gratis opvragen bij je apotheek. Er zijn ook apotheken waarbij je je medicatieoverzicht online kunt opvragen en inzien. Elke keer als je arts medicijnen voorschrijft, moet hij een medicatieoverzicht van jou hebben. Dit om te voorkomen dat er gevaarlijke combinaties van medicijnen ontstaan.
Bij het verstrekken van medicijnen in de apotheek wordt om die reden opnieuw gecontroleerd of medicijnen veilig samen gaan.
Je hebt zelf een belangrijke rol in het actueel houden en controleren van je medicatieoverzicht. Je bent namelijk de enige die echt weet welke medicijnen je wel of niet slikt. Denk daarbij ook aan medicijnen die je niet op recept gebruikt, zoals paracetamol of andere medicijnen, vitamines en kruidenpreparaten die je bij de drogist koopt. Al deze medicijnen moet je zelf in het overzicht erbij laten zetten. Je apotheker kan dit voor je doen. Als je stopt met bepaalde medicijnen geef dat dan ook door. -
Als je langere tijd één of meer medicijnen gebruikt kun je bij veel apotheken gebruik maken van een herhaalservice. Voor de herhaalservice maken de apotheek en je huisarts afspraken over hoe zij omgaan met herhaalrecepten. Ze zorgen er samen voor dat de herhaalmedicatie op tijd klaar staat in de apotheek, of bij je thuis wordt bezorgd. Die afspraken kunnen per apotheek en arts verschillen. Je kunt aan je huisarts en apotheker vragen welke afspraken zij hebben gemaakt over het regelen van herhaalmedicatie. Vraag ook of je de medicatie in het vervolg via de herhaalservice kunt krijgen.
Soms vind je huisarts het nodig om (aanvullend) onderzoek te doen voordat hij/zij een herhaalrecept uitschrijft. Als zo'n onderzoek nodig is neemt je huisarts of apotheker contact met je op.
Soms zijn medicijnen niet geschikt voor een automatisch herhaalrecept. Er zijn huisartsen waar je in die situatie gebruik kunt maken van de receptenlijn. Er is dan een apart telefoonnummer of e-mail (vaak in een beveiligde omgeving) waar je herhaalrecepten kunt aanvragen. De huisarts kan met de informatie uit je dossier bekijken of het veilig is om het recept te herhalen.
Als de huisarts je verzoek goedkeurt, stuurt hij/zij het recept naar de apotheek, zodat je het medicijn daar kunt ophalen. -
Je kunt altijd zelf bepalen bij welke apotheek je medicijnen haalt. In hoeverre je de kosten van de medicijnen en de dienstverlening door de apotheek vergoed krijgt hangt af van je zorgverzekeraar, het type polis en de afspraken die je zorgverzekeraar met je apotheek heeft gemaakt. Er zijn online zorgverzekeringen of speciale polissen waarbij je je medicijnen bij een bepaalde online apotheek moet bestellen om voor vergoeding in aanmerking te komen.
Veel huisartsen hebben afspraken gemaakt met een bepaalde apotheek in hun buurt. Je mag alsnog altijd je eigen apotheek kiezen, net als je ook je eigen huisarts mag kiezen. Je kunt dan vragen om het recept mee te krijgen in plaats van het direct naar de apotheek te laten sturen. -
Het medicijnenpaspoort is geen reisdocument, maar somt wel op welke medicijnen je gebruikt. Of waar je overgevoelig voor bent. Dit is handig als je in het buitenland een apotheek of arts bezoekt. Je huisarts, apotheek of specialist geeft het document af.
Het medicijnenpaspoort wordt ook wel geneesmiddelenpaspoort of Europees Medisch Paspoort genoemd.
Steeds meer zorgaanbieders bieden de mogelijkheid van een online medicatieoverzicht of een app, waarmee de medicatiegegevens online ‘met je mee kunnen reizen’. Vraag je zorgverlener naar de mogelijkheden. Een medicijnenpaspoort is geen geldig reisdocument. Maar wel handig als je zorg nodig hebt in het buitenland. Neem als je op reis gaat je medicijnen mee in de originele verpakking van de apotheek met etiket. Dan is duidelijk dat het om een geneesmiddel gaat en niet om drugs.Let op
Voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen, moet je een Schengenverklaring of een medische verklaring aanvragen. Dit hangt af van het land waar je naar toe gaat. Opiaten zijn bijvoorbeeld slaapmiddelen, sterke pijnstillers, ADHD-medicijnen of medicinale cannabis. Wanneer je zeker wilt weten of je medicijnen onder de Opiumwet vallen kun je dit bij je apotheker navragen of je kunt het nagaan op de site van het CAK. -
Wanneer je meerdere medicijnen gebruikt, is het belangrijk om te weten dat de wisselwerking van de medicijnen geen negatief effect op je hebben. Zowel de arts die de medicijnen voorschrijft als je apotheker hebben hier een taak in. Voor jou is het daarbij belangrijk te vertellen wanneer je zelfzorggeneesmiddelen gebruikt.
Twijfel je of een medicijn wel samengaat met de medicijnen die je al gebruikt? Dan kun je het beste contact opnemen met de arts die je het medicijn heeft voorgeschreven of met de apotheek waar je het medicijn hebt gekregen. Je apotheker kan controleren of je medicijnen gebruikt die effect op elkaar kunnen hebben.Kom je bij een arts of apotheek die geen inzicht heeft in je medicatiegegevens? Dan is het belangrijk om altijd te vermelden welke medicijnen je gebruikt (met en zonder recept van een arts). Vraag dan je (eigen) arts of apotheker om het actueel medicijnoverzicht beschikbaar te stellen; nog beter en bij verblijf in het buitenland vaak de enige oplossing. Zorg dus dat je zelf beschikt over een actueel medicatieoverzicht. Daarmee kun je voorkomen dat je een medicijn krijgt dat effect heeft op de medicijnen die je al gebruikt.
-
Het komt steeds vaker voor dat medicijnen tijdelijk (of definitief) niet meer leverbaar zijn. Hiervoor kunnen verschillende redenen zijn, bijvoorbeeld productieproblemen of financiële of zakelijke redenen. Daardoor is er niet één duidelijke oplossing voor het oplossen van het tekort. Via de website van Farmanco kun je informatie krijgen over de beschikbaarheid van een medicijn.
Is je medicijn niet meer beschikbaar? Dan kan de apotheker je vaak een ander medicijn met dezelfde werking bieden. Maar soms is dat overstappen naar een ander middel of merk niet zo eenvoudig of is er zelfs helemaal geen alternatief. In dat geval moet je terug naar de arts die het medicijn heeft voorgeschreven en je apotheker om samen tot een oplossing te komen die het beste bij jou past.
Lees voor meer info ook deze brochure 'Mijn medicijn is niet beschikbaar'. -
Elke zorgverzekeraar kan zijn voorkeursmedicijn kiezen binnen een groep medicijnen met dezelfde werkzame stof. De zorgverzekeraar kiest vaak voor het goedkoopste medicijn en vergoedt alleen dat specifieke geneesmiddel. Je medicijnen kunnen dan een andere vorm, kleur en hulpstoffen hebben. Je kunt bij je zorgverzekeraar nagaan of jouw medicijnen onder het preferentiebeleid vallen. Informeer bij je zorgverzekeraar naar de voorwaarden van het preferentiebeleid. Dit kun je onder andere doen via de website van de zorgverzekeraar. Ook worden daar de medicijnen vermeld waarvoor het preferentiebeleid geldt of gaat gelden. Schrijft je (huis-)arts om medische redenen een ander (duurder) medicijn voor? Dan krijg je dat medicijn ook vergoed. Je arts moet dan Medische Noodzaak - MN - aan het recept toevoegen.
-
Bestel op tijd je medicijnen, ongeveer 2 weken voor ze op zijn. Niet elk medicijn is op voorraad in de apotheek. Vaak worden medicijnen binnen één dag geleverd als ze zijn besteld. Soms zijn medicijnen niet beschikbaar. Dan kan de apotheker meestal binnen 2 weken een ander middel vinden dat ongeveer hetzelfde werkt. Informeer of je al je medicijnen mee kunt nemen naar het buitenland. Op de site van het CAK vind je meer informatie, tips en hulp over medicijnen meenemen op reis. Soms heb je ook een verklaring nodig om met medicijnen te mogen reizen. Dan krijg je geen gedoe bij de douane.
-
Zeker! Op Volgjezorg.nl regel je toestemming en volg je wat er met jouw medische gegevens gebeurt. Ook kun je zien welke zorgverleners jouw gegevens bekijken.
-
Bij het Lareb kun je bijwerkingen van je medicijnen melden. Je levert hiermee een belangrijke bijdrage aan veilig gebruik van geneesmiddelen en vaccins.
-
In de Geneesmiddeleninformatiebank vind je de officiële informatie over alle geneesmiddelen die in Nederland zijn toegelaten.
Soms zijn medicijnen niet te krijgen bij de apotheek. Dan krijg ik een vergelijkbare optie mee. Maar dat is vaak geen verbetering. Ik gebruik bijvoorbeeld paracetamol 1.000 mg. Vroeger kreeg ik een pot met 100 tabletten erin. Die zijn uit de handel genomen. Nu moet ik de pillen uit een strip drukken. Alleen lukt dat niet door de artrose aan mijn handen. Zo heb ik nog wel meer voorbeelden. Het geeft veel ongemak.
Tineke


Andere vragen over medicijnen?
Stel je vraag dan via de pagina van onze Informatielijn.