Uitwerking regeerakkoord kan patiënten op kosten jagen

`We willen met zijn allen dat mensen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Maak dat dan ook mogelijk'

De afspraken in het regeerakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie over geneesmiddelen kunnen slecht uitpakken voor patiënten die veel medicijnen gebruiken.

De vier partijen hebben vastgelegd dat mensen nooit meer dan 250 euro zelf hoeven bij te betalen voor medicijnen. Dat bedrag komt bovenop het eigen risico van 385 euro.

Die regeling is gunstig voor de kleine groep patiënten die nu soms duizenden euro’s moet bijbetalen. Het kabinet wil de manier van vergoeding van medicijnen veranderen. Dat kan betekenen dat mensen die nu niets moeten bijbetalen, dat straks wel moeten doen. Omdat de vergoeding voor hun geneesmiddel omlaag gaat en er dus moet worden bijbetaald.

Geld moet ergens vandaan komen
Directeur Dianda Veldman zegt dat dit een veel grotere groep patiënten zal raken. 'Het plan is gunstig voor een kleine groep patiënten, maar wij voorzien problemen voor een heel grote groep patiënten die nu nog niets hoeft bij te betalen, maar dat straks wel moet doen. Het kabinet bezuinigt 460 miljoen per jaar op geneesmiddelen en hulpmiddelen. Dat geld moet ergens vandaan komen. En dan ben ik bang dat mensen die veel medicijnen gebruiken de klos zijn.'

BTW ook al omhoog
De bezuiniging op geneesmiddelen is een tegenvaller voor patiënten die afhankelijk zijn van medicijnen. Het leidt tot een opeenstapeling van kosten. Eerder werd al bekend dat de btw voor genees- en hulpmiddelen wordt verhoogd. Dat gaat patiënten zo’n 130 miljoen euro kosten.

Hulpmiddelen
Dianda Veldman: 'En dan komt er ook nog een bezuiniging aan op de hulpmiddelen. Wij horen dat er plannen zijn om bij veel hulpmiddelen alleen nog maar het goedkoopste middel te vergoeden. Wie aangewezen is op een duurder middel moet dan bijbetalen. Ik vind dat de kosten in de zorg op die manier wel heel erg worden verhaald op mensen die van zorg en hulpmiddelen afhankelijk zijn om goed te kunnen functioneren.'

Een voorkeursbeleid waarbij alleen de goedkoopste middelen worden vergoed is overigens in strijd met eerdere afspraken die zijn gemaakt tussen overheid, zorgverzekeraars en patiënten. Daarin is afgesproken dat patiënten bij hulpmiddelen altijd een aantal keuzes moeten hebben, zodat ze het best bij hen passende middel vergoed kunnen krijgen.

Wijkverpleging
Ten slotte wijst Patiëntenfederatie Nederland ook nog eens op het gevaar dat er te weinig geld beschikbaar komt voor de wijkverpleging. Dianda Veldman: 'We willen met zijn allen dat mensen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Dan moeten we er ook voor zorgen dat deze mensen de zorg en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Ik doe een dringend beroep op de politiek om niet te bezuinigen op de wijkverpleging. Beloof ouderen, zieken en gehandicapten dat zij thuis goede zorg krijgen.'

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!