Ga naar main content
  • Digitale zorg

'Het openbaar vervoer is nu een stuk toegankelijker voor mij'

Begin main content

Vanaf zijn geboorte is Sjaak slechtziend. Zijn zicht is in de loop van de tijd slechter geworden. Gelukkig zijn er apps die hem helpen als hij onderweg is. Om zichzelf te oriënteren en om te navigeren gebruikt hij BlindSquare. Deze app geeft aan waar hij naartoe moet en vertelt hem waar hij is. In het openbaar vervoer gebruik hij de OVinfo app. Zo is hij altijd op de hoogte van de actuele reisinformatie.

Wie Sjaak?

‘Ik ben vanaf mijn geboorte slechtziend. Dit komt door een erfelijke aandoening: Aniridie. In mijn oog is geen iris aanwezig. Dat is niet het enige, maar wel de voornaamste reden dat ik slecht zie. Het is een vrij ernstige oogaandoening die ook nog eens heel zeldzaam is. Er zijn ongeveer twee- tot driehonderd mensen in Nederland die dit hebben. Ik ben steeds slechter gaan zien, stapje voor stapje ging mijn zicht achteruit. Nu ben ik bijna helemaal blind en zie ik nog maar twee à drie procent.

BlindSquare review

Deze app kan ik koppelen aan andere navigatie apps. Zoals Google Maps af Apple Kaarten. Stel, ik ben ergens aan het wandelen, dan kan ik met deze app zien waar de dichtstbijzijnde mogelijkheid is om even wat te gaan eten of te gaan drinken. Ik kan tegen die app zeggen: “ik wil daarnaar toe en ik wil genavigeerd worden door Google Maps", dan voert de app dit uit. De app is specifiek ontworpen voor mensen met een visuele beperking. De app geeft bijvoorbeeld aan dat je op de goede weg bent en hoe lang je nog op die weg moet blijven. Of dat je bijvoorbeeld een kruising nadert. De app werkt ook in de natuur. De wijzers van de klok navigeren je.

De app BlindSquare is specifiek ontworpen voor mensen met een visuele beperking.

- Sjaak (heeft een oogaandoening)

OVinfo review

De OVinfo app geeft aan waar de dichtstbijzijnde halte is en leest de actuele vertrektijden voor. Hierdoor weet je altijd of er een bus aankomt en wanneer. Ook een vertraging kun je zien. Het OV wordt een stuk toegankelijker voor mij.’

Tips van Sjaak

  • Reguliere apps
    Kijk eerst wat er al is voordat je naar specifieke apps kijkt. Veel 'reguliere’ apps zijn toegankelijk en goed te gebruiken.
  • Toegankelijkheid
    Let op toegankelijkheid van een app. Ik vind veel apps uit de appstore behoorlijk toegankelijk. Ga vooral veel proberen, en vind iets wat voor jou werkt. Durf ook aan te geven bij bedrijven en ontwikkelaars als het niet werkt. Anders verandert er nooit iets

Kom in contact

Wil je contact met andere mensen met een oogaandoening?
Dat kan via de patiëntenorganisatie Oogvereniging.

Bezoek de Oogvereniging of bel de ervaringsdeskundigenlijn, bereikbaar via 0348 – 420 780 van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 15:30.

Ook jouw ervaring delen?

Wil jij graag vertellen over jouw ervaring met een app of website? Dat kan!