Vergelijkingssites

Het aantal polissen waaruit je - verspreid over de diverse zorgverzekeraars - kunt kiezen, bedraagt alleen al voor de basisverzekering rond de zestig. In combinatie met veel meer mogelijkheden voor aanvullende verzekeringen ervaren veel mensen het kiezen van een zorgverzekering als complex. Ze zien door de bomen het bos niet meer, en laten zich hierdoor ook ontmoedigen: te ingewikkeld om allemaal te bekijken, kost te veel tijd en moeite. Tot dusver wisselt 6 tot 7 % van de verzekerden aan het eind van het jaar van basispolis.

Kritische vragen

Om toch door die vele bomen het bos te kunnen zien, maken steeds meer mensen gebruik van vergelijkingssites. Daar kun je polissen zoeken en (laten) vergelijken, toegespitst op je persoonlijke situatie en voorkeur. En kun je meestal ook, als eenmaal een keus is gemaakt, direct op diezelfde vergelijkingssite die polis afsluiten. Soms krijg je dan ook korting of een welkomstgeschenk.

Vier van de tien Nederlanders zoekt zijn zorgpolis via zo’n vergelijkingssite.

De steeds prominentere rol van de vergelijkingssites zorgt ervoor dat er ook kritische vragen worden gesteld over de betrouwbaarheid. Omdat vergelijkingssites provisie krijgen van de door jou gekozen zorgverzekeraar als je via de vergelijkingssite een polis afsluit.

Patiëntenfederatie Nederland vindt dat gebruikers van vergelijkingssites ervan uit moeten kunnen gaan dat:

  • de weergegeven informatie op een vergelijkingssite klopt;
  • een vergelijkingssite geen onnodige gegevens van de gebruiker vraagt;
  • de gepresenteerde uitkomst onafhankelijk is van de relatie tussen een site en een zorgverzekeraar;
  • vergelijkingssites helder communiceren over hun verdiensten, en over welke zorgpolissen wel en welke niet worden meegenomen.

Praktische tips

Je doet er altijd goed aan om meer dan één site te raadplegen. Om vergelijkingssites dus zelf ook te vergelijken, en zo te bepalen welke het meest prettig is in gebruik, aanbod en duidelijkheid. Als je toch twijfelt over de geboden informatie, zoals over de precieze dekking van een polisaanbod, check dit dan ook nog eens rechtstreeks bij de betreffende zorgverzekeraar. Voor tips voor het gebruik van vergelijkingssites zie Handige links.

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!