Direct naar:

Vergelijkingssites

Het aantal polissen waaruit je - verspreid over de diverse zorgverzekeraars - kunt kiezen, bedraagt alleen al voor de basisverzekering rond de zestig. Veel mensen ervaren dit aantal als een probleem. Ze zien door de bomen het bos niet meer, en laten zich hierdoor ook ontmoedigen: te ingewikkeld om allemaal te bekijken, kost te veel tijd en moeite. Dit is ook een van de oorzaken van het relatief lage percentage verzekerden dat aan het eind van het jaar van basispolis wisselt: niet meer dan tussen 6 en 7 procent.

Kritische vragen

Om toch door die vele bomen het bos te kunnen zien, maken veel mensen gebruik van vergelijkingssites. Daar kun je polissen zoeken en (laten) vergelijken, toegespitst op je persoonlijke situatie en voorkeur. En kun je meestal ook, als eenmaal een keus is gemaakt, direct op diezelfde vergelijkingssite die polis daadwerkelijk afsluiten. Vaak krijg je dan ook korting, vergelijkbaar met de korting die je kunt krijgen als je je aansluit bij een collectiviteit.

Soms worden vergelijkingssites ook wel zorgvergelijkers genoemd, maar dat is een misleidende term: niet de zorg zelf wordt vergeleken, alleen zorgpolissen.

Vier van de tien Nederlanders zoekt zijn zorgpolis via zo’n vergelijkingssite (die soms niet alleen zorgverzekeringen vergelijkt, maar ook andere soorten verzekering).

Die prominente rol van de vergelijkingssites zorgt ervoor dat er ook kritische vragen worden gesteld, zowel in de media als vanuit het overheidsbeleid. Veel mensen zullen intussen wel weten dat die sites ‘aan je verdienen’ als je daar ook meteen een polis afsluit, doordat ze van een door jou gekozen zorgverzekeraar een provisie krijgen. Zijn de uitkomsten van die vergelijkingen dus wel eerlijk en onafhankelijk?

Advertentiesites

Er zijn ook sites die zich misschien als vergelijkingssite presenteren maar die dit in feite niet zijn. Deze zogeheten ‘advertentiesites’ vragen je helemaal niet naar je persoonlijke situatie, maar sturen je gewoon door naar zorgverzekeraars in ruil waarvoor ze dan een vergoeding krijgen.

Patiëntenfederatie Nederland vindt het belangrijk dat gebruikers van vergelijkingssites ervan uit kunnen gaan dat:

  • de weergegeven informatie op een site klopt;
  • een site geen onnodige gegevens van de gebruiker vraagt;
  • de gepresenteerde uitkomst onafhankelijk is van de relatie tussen een site en een zorgverzekeraar;
  • sites transparant zijn over hun verdiensten, en over welke zorgpolissen wel en welke niet worden meegenomen.

Praktische tips

Je doet er altijd goed aan om meer dan één site te raadplegen. Om vergelijkingssites dus zelf ook te vergelijken, en zo te bepalen welke het meest prettig is in gebruik, aanbod en duidelijkheid. Als je toch twijfelt over de geboden informatie, zoals over de precieze dekking van een polisaanbod, check dit dan ook nog eens direct bij de betreffende zorgverzekeraar.
Tips voor het gebruik van vergelijkingssites vind je op geldwijzer.nl , AFM en consuwijzer.nl.

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!